Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yemekte Uyacağımız Görgü Kuralları..

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yemekte Uyacağımız Görgü Kuralları.."— Sunum transkripti:

1 Yemekte Uyacağımız Görgü Kuralları.

2 Görgüsüz Murat

3 Murat, o gün okuldan geldiğinde çok acıkmıştı
Murat, o gün okuldan geldiğinde çok acıkmıştı. Annesi ise akşam gelecek olan misafirlerine ikram etmek için en güzel ev yemeklerinden hazırlamakla meşguldü. Murat : - Anne çok acıktım yemek hazır mı? diye sordu. Annesi de hazırlamış olduğu yemeklerden birer tabak Murat için hazırlayıp masaya koydu.

4

5 Murat, annesinin tüm uyarılarına rağmen ellerini bile yıkamadan sofraya oturdu. Kocaman bir parça ekmek koparıp tabaktaki yemeğin suyuna batırdı. Hızlıca ağzına götürmek isterken ekmeğin bir parçası kopup önce Murat’ın önlüğüne ardından da yere serili, yeni almış oldukları halının üzerine düştü. Hem önlüğü hem de halı yemek lekesi oldu.

6 Annesi halıyı temizlemeye çalışırken Murat’ta yemeğini hızla yiyerek karnını doyurmaya çalışıyordu .Hem yiyor hem de ağzını şapırdatıyordu. Öyle şapırtılar çıkarıyordu ki neredeyse dışarıdan duyulacaktı. Oysa annesi ve babası defalarca bunun yanlış olduğunu ona söylemişlerdi.

7 Annesi oğlunun bu durumuna çok üzülüyordu.

8 Murat, yemeğin suyundan da yemek için kaşığını eline aldı; hızlı hızlı yerken az kalsın tabağı kıracaktı. Murat yemek yerken aynı zamanda çatalını kaşığını tabaklara hızlıca değdirir sofrada bulunan diğer aile bireyleri çıkan gürültüden rahatsız olurlardı. Murat kaşığını ağzına götürürken çok doldurduğu için ağzına sığmayanlar ağzının kenarlardan akıp çenesinden aşağıya damladı.

9 Murat buna da bir çözüm bulmuştu
Murat buna da bir çözüm bulmuştu. Akan yemek sularını hızlı bir hareketle önlüğünün koluna sildi. Annesine yardım eden ablası o sırada iğrenç bir ses duydu. Bu sesi tanıyordu. Bu ses Murat’ın geğirme sesiydi. Ablası kaç kere bu iğrenç geğirme sesinden dolayı midesi bulanmış ve sofradan aç kalkmak zorunda kalmıştı.

10 Murat’ı ablası yine uyarmak zorunda kalmıştı
Murat’ı ablası yine uyarmak zorunda kalmıştı. Oysa Murat bu uyarılara hiç dinlemiyordu bile. Murat, doymadığını söyleyip daha çok yemek koyması için annesine seslendi. Annesi tabağını doldurdu. Murat bir iki kaşık daha alıp tabaktaki yemeğini ve ekmek dilimini bitirmeden kalkıp hızla dışarı çıktı ve arkadaşlarıyla oynamaya başladı. Oysa annesine bir teşekkür bile etmemişti.

11

12 Zaman geçip akşam olmuştu. Misafirler gelmiş, sofraya oturmuşlardı.
Murat sokaktan gelir gelmez misafirlerin olduğu masaya oturup ablasının tabağından yemeğe başladı. Ve ne olduysa o anda oldu. Murat öyle bir geğirdi ki herkesin midesi bulandı. O dakikadan sonra kimsede iştah kalmadı. Annesi, babası , ablası misafirlerin yanında yapılan bu görgüsüzlükten dolayı çok utanmışlardı. Misafirler sofradan kalktılar ,çok fazla kalmadan evlerine döndüler. Murat ise hiçbir şey olmamış gibi yemeğe devam etti. Babası kararını vermişti. Murat görgü kurallarını iyice öğrenip uygulayıncaya kadar bir daha onlarla aynı sofraya oturmayacak yemeğini tek başına yiyecekti.

13

14 Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir. *Görgü kuralları trafik kurallarından pek farklı değildir.

15 Neden sofrada ağız şapırdatmamalıyız?

16 Tabakta yemek bırakınca yemeği yapan ne düşünür?

17 Neden ağzımızda yiyecek varken konuşmamalıyız?

18 Yemekten sonra yapan kişiye ‘’ellerinize sağlık’’ demek neden gereklidir?

19 Sofrada görgü kurallarına uymayacak olursak neler olur?

20 Sofrada neden kötü ve iğrenç şeyler konuşulmamalıdır?

21 Neden sofraya oturmadan önce ve kalktıktan sonra eller yıkanmalıdır?

22 Siz sofrada görgü kurallarına uyuyor musunuz? Neden?

23 YEMEKTE UYACAĞIMIZ GÖRGÜ KURALLARI NELERDİR?
1. Sofra hazırlanırken yardımcı olmalıyız 2. Yemekten önce ve sonra elleri yıkamaklıyız Büyükleri sofraya oturmadan sofraya oturmamalıyız 4. Besmele çekip, Allah'a vermiş olduğu nimetler için şükür etmeliyiz 5. Yemeğe önce yaşça büyük olan kişinin başlamasını beklemeliyiz Sağ eliimizle yemekleri yemeliiyiz Lokmayı ağza göre almaklı ve iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız Lokmayı yutmadıkça ikinci lokmaya el uzatmamamalıyız Önündeki yemeği soğutmak için, yemeğin içine üflememeliyiz 10. Başkalarını tiksindirecek, iğrendirecek harekette bulunmamalı ve söylememeliyiz 11. Ağızda yemek varken konuşmamalı ve gülmemeliyiz. 12. Başkasının lokmasına ve yediğine bakmamalıyız. 13. Lokmayı ağzımıza götürürken başımızı tabağa doğru uzatmamalıyız.

24 14. Yemek seçmemeliyiz. 15. Yemeği aynı kaptan yeyorsak, tabağın ortasından değil, kendi önümüzden yemeliyiz. 16. Lokmamızı ve tabağa aldığımız yemeği bitirmeliyiz. 17. Tabaklarda artık, sofrada kırıntı bırakmamalıyız. 18. Toplu yemek yenirken herkes yeyip bitirmedikçe sofradan kalkmamalıyız. 19. Yemek bitince "Elhamdülillah" demeliyiz. 20. Yemeği yapana teşekkür etmeliyiz. 21. Sofra kaldırırken yardımcı olmaliyız. 22. Yemek sonrası elleri yıkamalı, dişleri fırçalamalıyız 23. Sokaklarda yemek yememeli ve bir şey içmemeliyiz. 24. Gezinerek kesinlikle yemek yememeliyiz. 25. Acıkmadan yemek yememeliyiz.

25

26


"Yemekte Uyacağımız Görgü Kuralları.." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları