Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKULÖNCESİ DÖNEMDE TV VE BİLGİSAYAR KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKULÖNCESİ DÖNEMDE TV VE BİLGİSAYAR KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 OKULÖNCESİ DÖNEMDE TV VE BİLGİSAYAR KULLANIMI

2

3 ÇOCUKLAR VE GENÇLER NE KADAR SÜRE EKRAN BAŞINDA KALIYORLAR?
Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre çocukların ve gençlerin ekran karşısında geçirdikleri süre günde 2-5 saat arasında değişmektedir. Bu süre çocukların okulda geçirdikleri süre olan yılda 1260 saatten ya da aileleriyle baş başa geçirdikleri süreden, oyun, spor, hobiler için ayrılan süreden daha uzundur.

4 Yani günümüzde çocuklar ve gençler uyumak dışında yapılan her şeyden daha fazla zamanlarını ekran karşısında geçiriyorlar. Yine yapılan araştırmalara göre çocukların birçoğu okulöncesi dönemde TV izlemeye hatta bilgisayar başında zaman geçirmeye aileleri tarafından yönlendiriliyorlar.

5 Üstelik okulöncesi dönem çocukları genellikle tüm gün evde oldukları için ekran karşısında geçirdikleri süre çok daha uzun olabiliyor. Evlerde televizyonlar bütün gün açık oluyor ve çocuklar doğrudan izlemeseler bile oradan gelen ses ve görüntülere maruz kalıyorlar.

6 ÇOCUKLAR EKRAN ARACILIĞIYLA NE İLE BAŞ BAŞA KALIYORLAR?
Çizgi Filmler: Büyük çoğunluğunda saldırma, yok etme, vurma, savaş, büyü, sihir… Diziler: Mafya, cinsellik, şiddet, çeşitli sahtekarlıklar, doğa üstü güçler, ruhlar… Haberler: Savaş, terör, kapkaç, kaçırılma, hırsızlık, cinayet… ÖZETLE, erişkin dünyasında tanık olmak istemeyeceğiniz her şeyle, çok erken yaşta medya aracılığıyla tanışıyorlar.

7 ÇOCUKLAR NEDEN DAHA DUYARLIDIR?
Davranışları izleyerek öğrenirler. Gerçekle fanteziyi ayırt edemezler. Erişkinin yargılama, neden-sonuç ilişkisi yetilerine sahip değildirler.

8 TELEVİZYONUN OLUMSUZ ETKİLERİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
TV ve bilgisayar ekranında görüntüler her 5-6 saniyede bir değişir. Bu hızla değişen görüntü ve sesleri izleyen kişi düşünmeden, yorumlamadan pasif izleyici konumuna geçer. TV izlerken hem beden hem de zihin tamamen pasif durumdadır.

9 Ekrandaki görüntüler, sesler ve efektler ilginin dağılmasını önleyecek şekilde hazırlanmıştır. Sürekli hareket, değişim, heyecan vardır. Bu harekete ve hıza alışan zihin için gerçek dünya durağan, sıkıcı gelmeye başlar. Farklı etkinliklerle kendi kendini oyalama becerisi azalır. Kendi kendine oyalanamama ortaya çıkar.

10 Ekrandaki şiddet içerikli görüntüler çocuğa şiddetin yaygın olduğu, sıradan bir baş etme yolu olduğu düşüncesini kazandırır. Ekrandaki korkunç görüntüler ve sesler çocukların belleklerinde kalıcı bir biçimde saklanır. Bundan sonra en ufak bir uyarandan sonra korku, panik, gece kabusları, uyku bozuklukları gelişebilir.

11 0-3 YAŞ ARASINDA UZUN SÜRE TV KARŞISINDA KALMANIN SONUÇLARI NELERDİR?
Dil gelişimi olumsuz etkilenir. Karşılıklı sosyal etkileşim öğrenilemez. Beyindeki sağ-sol yarımküreler arası denge ve iletişim bozulur. Bu da ileride okuma ve yazma güçlükleri, eğitim hayatında zorlanma ve isteksizliklere neden olabilir.

12 TV VE BİLGİSAYAR KARŞISINDA UZUN SÜRE GEÇİRMENİN OLUMSUZLUKLARI
Fiziksel Sonuçlar: Hareketsizlik ve buna bağlı sağlık, kilo sorunları. Duygusal Sonuçlar: Korkular, kaygılar, sinirlilik, aşırı duygusallaşma. Bilişsel Sonuçlar: Sözel becerilerde kısıtlılık, dikkat dağınıklığı, okul başarısızlığı, yaratıcılığın azalması, okumaya ilgisizlik. Davranışsal Sonuçlar: Şiddet eğilimi, küfür, cinsellikle erken tanışma, tüketim ve marka tutkusu, bağımlılıklar. Sosyal Sonuçlar: Sosyal ilişkilerde zorluk, kısıtlılık, yalan, sahtekarlık.

13

14 NELER YAPILABİLİR? İki yaş altındaki çocuklar TV izlememeli.
TV çocuğu oyalama aracı olarak kullanılmamalı. TV karşısında yemek yedirilmemeli. İki yaşından sonra en fazla 1 saat izletilmeli: Program seçimini anne-baba yapmalı. Anne-baba çocukla birlikte konuşarak, tartışarak izlemeli.

15 TV izleme tutumu konusunda anne-baba örnek olmalı:
Seçici olmak, program bittiğinde TV’yi kapatmak. TV dışında etkinlikler, sohbet, okuma, oyuna zaman ayırmak. Aile bazı kurallar oluşturmalı: Yemek yerken TV izlenmeyecek. TV bütün gün açık olmayacak. Yatak odalarında TV olmayacak.

16 Çocuğun hobileri, oyunları, diğer çocuklarla bir araya gelmeleri desteklenmeli.
TV ödül ya da ceza aracı olarak kullanılmamalı. Kendinize zaman ayırabilmek için televizyonu yardımcı olarak görmeyin.


"OKULÖNCESİ DÖNEMDE TV VE BİLGİSAYAR KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları