Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SIK GÖRÜLEN EV KAZALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SIK GÖRÜLEN EV KAZALARI"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SIK GÖRÜLEN EV KAZALARI
VE ZEHİRLENMELER, KAZALARIN ÖNLENMESİ VE HEMŞİRENİN ROLÜ

2 İÇERİK ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SIK GÖRÜLEN EV KAZALARI EV KAZALARI NEDİR?
TÜRKİYE’DE EV KAZALARI ZEHİRLENMELER EVDE GERÇEKLEŞEN ZEHİRLENME OLGULARINDA UYGULANMASI GEREKEN İLK YARDIM EV KAZASI YOLUYLA GERÇEKLEŞEN ZEHİRLENMELERİ ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER HEMŞİRELERİN EV KAZALARININ ÖNLENMESİNDEKİ ROLÜ EV KAZALARININ ÖNLENMESİNDE ALINABİLECEK ÖNLEMLER

3 ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SIK GÖRÜLEN EV KAZALARI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre kaza insan iradesi dışında, ani ve çabuk beliren bir dış güç etkisiyle ortaya çıkarak fiziksel ve/ veya mental hasarlarla sonuçlanabilen olaydır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2014; 57:

4 Kazalardan sonra olabilecek hastalanma ve ölüm sıklığı, riskleri algılama yetersizliği ve meraklı olmaları nedeniyle çocuklarda erişkinlere göre çok daha yüksektir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2014; 57:

5 KAZALARI NEDİR? Bir konutun içinde ya da ona ait çevrede meydana gelen kazalara ev kazaları denir.Ev kazaları tüm kazaların yaklaşık yarısını oluşturmakta ve giderek artış göstermektedir. Ev kazaları yaralanma, sakatlanma ve ölüme yol açabileceği için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmaktadır. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2010;16 (6):

6 TÜRKİYE’DE KAZALARI Türkiye’de ev kazalarına ilişkin kesin bir sayı olmamakla birlikte, yapılan araştırmalara göre, tüm kazaların %18-25’ini ev kazalarının oluşturduğu belirlenmiştir. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2010;16 (6):

7 Yapılan bir araştırmada, 0-6 yaş grubu çocuklarda ölümle sonuçlanan düşme olaylarının %50-80’inin ev ortamında meydana geldiği vurgulanmaktadır. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2010;16 (6):

8 Yine ülkemizde yapılan bir araştırmada
0-6 yaş grubu çocukların ev kazası geçirme durumlarının %38,4 ile ailedeki diğer bireyler arasında ilk sırada yer aldığı saptanmıştır. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2010;16 (6):

9 14-21 Ekim 2005 tarihleri arasında Ümraniye İslambey Sağlık Ocağı’na başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden, 1-7 yaş arası çocuğu olan 102 anneye yüz yüze görüşme yöntemiyle 15 soruluk anket uygulanmıştır. Araştırmaya 20'si aynı aileden olmak üzere 122 çocuk katılmıştır. The Turkish Journal of Pediatrics 2006;48:56-62.

10 The Turkish Journal of Pediatrics 2006;48:56-62

11 Ev kazalarının tipleri ve sıklıkları çocukların yaşlarına göre farklılık göstermektedir.Beş yaş altı çocuklarda en fazla yaralanmaya neden olan ev kazaları sırasıyla düşmeler, yanıklar, zehirlenmelerdir (Ulukol 2004, Dirican ve Bilgel 1993). Aile ve Toplum Yıl: 9 Cilt: 3 Sayı: 12 Nisan-Mayıs-Haziran 2007

12 Kazaların tipi ne olursa olsun; yapılan çalışmalarda, ev kazalarının bazen çevredeki olumsuz durumlardan, bazen de hatalı davranışlardan fakat genellikle bu iki durumun birleşmesinden ileri geldiğini bildirilmektedir (Çınar ve Görak 2003) Aile ve Toplum Yıl: 9 Cilt: 3 Sayı: 12 Nisan-Mayıs-Haziran 2007

13 The Turkish Journal of Pediatrics 2006;48:56-62

14 Sonuç olarak çocukluk dönemi kazaları önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kazaların büyük çoğunluğu (%52.2) ev içinde meydana gelmekte ve bunların da %13.4’ünün hastaneye yatırılarak tedavi edilmektedir. Bu durum çocuk sağlığı izlemleri sırasında anne-babalara özellikle ev kazalarından korunma eğitiminin verilmesinin gerekliliğini göstermiştir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2014; 57:

15 ZEHİRLENMELER Zehirlenme; vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır.

16 Zehirlenmelerin belirtileri; bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal,
bilinç kaybı, havale, rahatsızlık hissi, hareketlerde uyumsuzluk, nefes darlığı, morarma, solunum durması, aritmi, kardiyak arrest olarak belirtilmektedir.

17 çocuk zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybetmektedir
Dünya’da her yıl 45000 çocuk zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybetmektedir (DSÖ, 2008).

18 PEKİ YA SEBEPLERİ?

19 Evde bulunan kimyasal maddelerin ve ilaçların çocukların kolayca ulaşabileceği yerlerde bulunması, bazı ilaçların cazip renk ve biçimde piyasaya sürülmesi, annenin çalışması ve çocuğunu eğitimsiz kişilerle bırakması, evdeki birey sayısının fazla olması, tarımda kullanılan ilaçların gelir düzeyi düşük insanlarca satın alınıp bilmeden kullanmaları, çocuklardaki kazayla zehirlenme oranının artmasına sebep olmaktadır (TC Sağlık Bakanlığı, 2006; Güzel, 2007).

20 EVDE GERÇEKLEŞEN ZEHİRLENME OLGULARINDA UYGULANMASI GEREKEN İLK YARDIM

21 Sindirim Yoluyla Zehirlenmede İlkyardım
Bilinç ve C-A-B(Dolaşım, Nefes yolunun Açık Olması, Solunum Desteği) kontrol edilmelidir. Eller yıkanıp, ağız çalkalanmalı, kusturulmaya çalışılmamalıdır. Bilinç kaybı varsa koma pozisyonu verilip, battaniye ile örtülmelidir. Sağlık ekiplerine haber verilmeli, içilen maddenin, ne olduğu, maddenin alındığı zaman, kusup kusmadığı, başka ilaç kullanma durumu, hastalık durumu biliniyorsa söylenmelidir.

22 Solunum Yoluyla Zehirlenmede İlkyardım
Hasta ortamdan uzaklaştırılıp temiz havaya çıkarılmalıdır. Bilinç düzeyi ve CAB değerlendirilir. Yardım çağırılıp, ortam güvenliği sağlanmalıdır. Islak bez ile solunum güvenliği sağlanmalıdır.

23 Cilt Yoluyla Zehirlenmede İlkyardım
Bilinç düzeyi ve CAB değerlendirilmeli, zehirin temas ettiği yer bol su ile yıkanmalıdır (Bilir ve Yıldız,2007).

24 EV KAZASI YOLUYLA GERÇEKLEŞEN ZEHİRLENMELERİ ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER

25 İlaçlar kilitli dolablarda saklanmalıdır (Kurt, 2010).
Temizlik maddeleri, deterjanlar ve ağartıcı maddeler gibi ev kimyasallarının yanı sıra boya, tiner, vernik ve tutkal gibi tehlikeli maddeler çocukların erişebileceği yerlerden uzak tutulmalıdır (Kurt, 2010;ROSPA, 2012)

26 Parfüm, krem, alkol ve esans yağları da çocuklardan uzak tutulmalıdır (Kurt, 2010).
Tehlikeli maddeler kendi kaplarında saklanmalıdır (Kurt, 2010; ROSPA,2012)

27 NE KADAR ÖNEMLİ?

28

29

30 HEMŞİRELERİN EV KAZALARININ ÖNLENMESİNDEKİ ROLÜ

31 Hemşireler yaptıkları ev ziyaretleriyle kazaları değerlendirme, riskleri belirleme ve bu risk faktörlerinin azalmasına yönelik uygulamalar yapabilme fırsatına sahiptirler (Smith, 2009; Yıldırım, 2010).

32 Hemşire özellikle ev kazası geçirme riski yüksek olan bireylerin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirme durumunu, günlük yaşam aktivitelerini yerine getirirken ne ölçüde yardıma ihtiyacı olduğunu, ev kazası açısından risk durumunu belirlemelive elde ettiği veriler doğrultusunda bireyin ev kazasından korunmasına katkı verecek önlemler almalıdır (Şahbaz ve Tel, 2006).

33 EV KAZALARININ ÖNLENMESİNDE ALINABİLECEK ÖNLEMLER

34 Dış kapı ve bahçe kapısını mümkün olduğunca kilitli tutulmalı.
Ev kazalarında, merdivenler, pencereler ve mobilyalar çocuklar için risk faktörlerinin başında gelir. Bu nedenle pencere önüne eşya konulmaması, pencerelerde parmaklık olması ve çocuğun yatağının kenarlarının korkuluklu olması gerekir. Bebekler asla yalnız bırakılmamalı ve bebeğin üstüne boncuk, emzik vb. şeyler takılmamalı. Dış kapı ve bahçe kapısını mümkün olduğunca kilitli tutulmalı.

35 Elektrik çarpmalarından korunmak için evde açık elektrik kablosu ve priz bırakılmamalı. Elektrik prizlerine kapak takılmalı veya prizleri çocukların erişemeyeceği yüksekliğe aldırılmalı. Açıkta olan elektrik kablosu varsa kapatılmalı. Yanıcı maddeler (kibrit, çakmak vb.) ortada bırakılmamalı ve saklamaya özen gösterilmeli. Merdiven ve çocuğun yatağının kenarlarına koruyucu bariyerler olmasına dikkat edilmeli.

36 • Çocukların uzanabileceği yerlerde sıcak sıvılar ve yemek bırakılmamalı.
• Dolaplar ve çekmeceler her zaman kapalı tutulmalı, güvenliğe yönelik malzemeler kullanılmalı. • Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, bulaşık makinesi gibi elektrikli ev aletlerinin kapakları zor açılan türden olmalıdır. Yine de özel güvenlik kilitleri kullanılması önerilebilir.

37 • Çocukların evde boğulmalarını önlemek için boğaza kaçabilecek kuruyemiş, şeker, toplu iğne, boncuk, mücevher, düğme, sosis gibi şeyler ortada bırakılmamalı. • Suda boğulmaların önüne geçebilmek için kovada, leğende, küvette su unutulmaması çok önemlidir. Çocuklar yıkanma sırasında asla yalnız bırakılmamalı. • Zehirlenmeleri önlemek için tarihi geçmiş gıda ve ilaçlar derhal atılmalı.

38 Evde Çocukları Bekleyen Tehlikeler: Ev Kazaları
Kaynakça Evde Çocukları Bekleyen Tehlikeler: Ev Kazaları Öğr. Gör. Dr. Raziye Günay Bilaloğlu Ç. Ü. Adana Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı 2. Çocukluk Çağında Ciddi Kaza Sıklığı Ve Risk Faktörleri Tolga İnce1,*, S. Songül Yalçın2, Kadriye Yurdakök2 Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Pediatri Uzmanı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2pediatri Profesörü 3. Turkish Journal Of Trauma & Emergency Surgery Original Article Klinik Çalışma 4. T.C. Sağlık Bakanlığı Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü Ev Kazaları 5. K.K.T.C.Yakın Doğu Üniversitesisağlık Bilimleri Enstitüsü1-6 Yaş Grubu Çocuklarda Ev Kazası Görülme Sıklığı Ve Annelerin Ev Kazaları İle İlgili Uygulamalarının Belirlenmesi Emine Alasya Hemşirelik Programı Yüksek Lisans Tezi LEFKOŞA2012

39 Hazırlayanlar; Emriye Taştan(E) Hatice Karaağaçlı(E) Sümeyra Ayaz(E)
Gamze Ayar(H) Zeynep Akyol(H)

40 TEŞEKKÜRLER…


"ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SIK GÖRÜLEN EV KAZALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları