Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fen ve teknoloji Işık ve Ses.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fen ve teknoloji Işık ve Ses."— Sunum transkripti:

1 Fen ve teknoloji Işık ve Ses

2 Karanlıkta görebilir miyiz?
Gündüzleri Güneş Dünya’mızı aydınlatır. Her şeyi ayrıntılarıyla görürüz

3 Geceleri karanlık olduğu için varlıkları göremeyiz
Geceleri karanlık olduğu için varlıkları göremeyiz. Çünkü karanlıkta, varlıklara ve onlardan da gözümüze yeterli ışık gelmez

4 Görme duyusu organı gözdür
Görme duyusu organı gözdür. Gündüz de olsa gece de olsa gözümüz kapalı iken çevremizdeki varlıkları göremeyiz.

5 Varlıkları görebilmek için: Cisimlerden ışık gelmesi gözümüzün açık ve sağlıklı olması gerekir. Görmek için gerekli olan ışığın fazlası, göz sağlığını bozar.

6 Bunun için: Çıplak gözle Güneş’e bakmamalıyız. Fazla ışıklı ortamlarda bulunmamalıyız. Fazla ışığın etkisini azaltıcı gözlükler kullanmalıyız.

7 D O Ğ A L Ateş böceği Yıldız Işık kaynakları Şimşek Güneş
Etraflarına ışık yayar. Kendiliğinden görünür. Diğer cisimlerin görünmelerini sağlar. Çevrelerine yaydıkları ışığın parlaklığına göre de sınıflandırılır. Güneş, yıldız ampul, el feneri parlak ışık verir. Gaz lambası, kandil ve mum az parlak ışık verir. Işık kaynakları Şimşek Güneş

8 Güneş ışığı halı, kilim ve perdelerin rengini soldurur.
Işık bir enerji midir? Hepiniz okula giderken önlük ya da forma giyiyorsunuz. Bunların kumaşında güneş ışığının etkisiyle renk değişikliği olduğunu fark etmişsinizdir. Güneş ışığı halı, kilim ve perdelerin rengini soldurur. Güneş ışığı almayan bitkilerin yaprakları sararır, renkleri solar, büyümeleri durur.

9 Bazı sebze ve meyveler ışığın etkisiyle kızararak olgunlaşır
Bazı sebze ve meyveler ışığın etkisiyle kızararak olgunlaşır. Güneş ışığında kalan bazı besinler bozulur ve kokar. Bazı içecekler, ışıktan etkilenmemesi için koyu renkli şişelerde saklanır.

10 Modern zamanların en büyük kaşifi olarak bilinir
Modern zamanların en büyük kaşifi olarak bilinir. İlk araştırma laboratuarını 1876 yılında kurmuştur. Sayısı 1000’i aşan buluşları ile insanların hayatını değiştirmiştir. Sesin kaydedilmesi ve tekrar dinlenilebilmesi için fonograf adı verilen bir araç icat etmiştir. En önemli buluşu elektrik ampulüdür. Başarının çalışma ile geleceğine inanmış ve günde 20 saat çalışmıştır. Bazı çalışmalarda başarısız olsa da çalışmaktan asla vazgeçmemiştir. ‘‘Başarının yüzde biri yetenek yüzde doksan dokuzu çalışmaktır.’’ sözüne güzel bir örnektir.

11 Işık Kirliliği nedir? Gece görüş kalitemizi arttırarak yaşantımızı sürdürmek için çevremizin aydınlık olmasını isteriz. Bu nedenle cadde ve sokaklarımızı aydınlatırız. Işık kirliliğine neden olan aydınlatma değil, kötü ve savurgan aydınlatmadır.

12 Her sesi duyabilir miyiz?
Çevremizde pek çok ses kaynağı vardır. Ses kaynaklarından çıkan seslerin bazılarını duyamayız. Siz de öğretmeninizin fısıldayarak söylediği varlıklardan bazılarını adını duymamış olabilirsiniz

13 Ses kirliliği sağlığımızı nasıl etkiler?
İşitme yeteneğimizde bozukluklar oluşturur. Başımız ağrır. Dikkatimiz dağılır. Başarı oranımız düşer. Toplumda, gergin ve sinirli insanların sayısı artar.

14 Slaydımı izlediğiniz için teşekkür ederim
Hazırlayan: Sena Bostancı 4/A 1173


"Fen ve teknoloji Işık ve Ses." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları