Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ek 4.1 1. ÖRNEK OLAY 2. ÖRNEK OLAY 3. ÖRNEK OLAY 4. ÖRNEK OLAY 5.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ek 4.1 1. ÖRNEK OLAY 2. ÖRNEK OLAY 3. ÖRNEK OLAY 4. ÖRNEK OLAY 5."— Sunum transkripti:

1 Ek 4.1 1. ÖRNEK OLAY 2. ÖRNEK OLAY 3. ÖRNEK OLAY 4. ÖRNEK OLAY 5. ÖRNEK OLAY 6. ÖRNEK OLAY 7. ÖRNEK OLAY 8. ÖRNEK OLAY

2 1-Sizce Hz. Peygamber nasıl bir tepki vermiştir?
ÖRNEK OLAY 1 Bir gün Hz. Muhammed ve arkadaşları otururken önlerinden bir cenaze geçer. O, hemen ayağa kalkar. Yanındakiler, cenazenin müslüman olmadığını söylerler. Bunun üzerine Hz.Peygamber,…………………………………………… …………………………………………………………………… 1-Sizce Hz. Peygamber nasıl bir tepki vermiştir? 2-Siz olsaydınız ne yapardınız? ÖRNEK OLAY 1’İN DEVAMI “Bu da bir insan değil mi?”1 buyur (1 Buharî, Cenaiz, 50; Müslim, Cenaiz, 81; Nesai, Cenaiz, 46. )

3 ÖRNEK OLAY 2 Mescid-i Nebevi’yi temizleyen yaşlı, zenci bir kadın vardı. Ümmü Mihcen’in, mescidi temizlemesi Allah Rasulü’nü çok memnun ediyordu. Peygamberimiz Ümmü Mihcen’i çok seviyor; onu mescitte her gördüğünde tebessüm ederek hâl ve hatırını soruyordu Efendimiz (s.a.) onu bir ara göremedi. Merak ederek nerede olduğunu sordu. Öldüğünü söylediler. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.)………………………………………… ……………………………………………… … ÖRNEK OLAY 2’ NİN DEVAMI Efendimiz (s.a.), çok üzüldü ve “Bana haber vermeniz gerekmez miydi?” buyurdu. Sonra da, “Kabrini bana gösterin!” dedi. Doğruca kadının kabrine gitti. Onun için cenaze namazı kıldı ve ona dua etti. (Buhari, Cenaiz, 67)

4 ÖRNEK OLAY 3 Hz. Peygamber namaza büyük önem verir, namaz hakkında“gözümün nuru” derdi. Bir yatsı namazında kucağında torunuyla mescide geldi. Öne geçti. Çocuğu yere bıraktı. Tekbir alıp namaza durdu. Sıra secdeye gelince secdeyi çok uzattı. Öyle ki merak edip başlarını secdeden kaldıranlar bile oldu. Başlarını kaldıranlar gördüklerine inanamadılar; Hz. Peygamber ……………………………………………………… ………………………………………………….. ÖRNEK OLAY 3’ün DEVAMI secdede, çocuk da onun sırtında değil mi! Çocuğun keyfi yetip de sırtından ininceye kadar Hz. Peygamber ve bütün cemaat secdeyi uzattılar. Hz. Peygamber namazı bitirince cemaat, “Ey Allah’ın Resulü! Siz namaz içindeki secdelerden birini o kadar uzattınız ki başınıza bir iş geldi veya o sırada vahiy geliyor zannettik” dediler.Bunun üzerine Hz. Peygamber, “Dediklerinizden hiçbiri olmadı. Torunum sırtıma çıkmıştı. O inmeden secdeden kalkmayı hoş bulmadım.” buyurdu. (Nesai, Tatbik, 82)

5 ÖRNEK OLAY 4 Adamın biri Peygamber Efendimiz’in yanında iken oğlu geldi. Adam oğlunu öptü, kucağına oturttu. Derken biraz sonra da kızı geldi. Adam kızını öpmedi ve önüne oturttu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.), ÖRNEK OLAY 4’ ÜN DEVAMI “İkisine eşit davransaydın ya!” buyurdu. (Heysemi, VIII, 156)

6 ÖRNEK OLAY 5 - Bir gün nasıl olmuşsa olmuş, Ebu Zer ile Bilal bir konuda anlaşamamış ve Ebu Zer, Bilal’a: “–Kara kadının oğlu sen de.” demişti. Bilal onun bu sözünden alınmış ve durumu Hz. Muhammed’e (s.a.v.) bildirmişti. Peygamberimiz……………………………………………………………… ……………………………………………………………………….. ÖRNEK OLAY 5 ‘İN DEVAMI Ebu Zer’i çağırarak ona: “–Sende cahiliye adetlerinden biri mi var?” diyerek onun yaptığı bu davranışı onaylamamıştı. Ebu Zer söylediğine bin pişman olmuş, hemen yüzünü yere yapıştırıp: “–Allah’a yemin ederim ki Bilal ya hakkını helal edinceye ya da yüzüme basıp geçinceye kadar buradan kalkmayacağım” demiştir. Olay daha sonra tatlıya bağlanıp kapanmıştır. (Buhârî, Îmân 22, Itk 15; Müslim, Eymân 40)

7 ÖRNEK OLAY 6 Allah Resûlü kendisiyle görüşmek isteyen herkesle görüşüyor, insanların derdini dinliyordu. Bu sırada uzak diyarlardan gelen bir adamcağız Allah Rasulü’nü merak etmiş ve görmek istemişti. Görünüşe bakılırsa adam fakir ve gariban bir kişiydi. Adamı Allah Rasulü’nün yanına getirdiler. Adamcağız, büyük bir kralın huzuruna çıktığı düşüncesiyle heyecandan ve korkudan tir tir titriyordu. Bunun üzerine Peygamberimiz adama: ÖRNEK OLAY 6 ‘ NIN DEVAMI —Sakin ol! Ben bir kral değilim; ben de senin gibi, herkesin yediği gibi kurutulmuş et yiyen bir kadının oğluyum. Bana dilediğin ve merak ettiğin her şeyi sorabilirsin, dedi. Adamcağız gördüğü bu mütevazı davranış karşısında hem şaşırdı hem de rahatladı. Kendi kendine “Muhammed hakkında duyduğum sözlerin ne kadar doğru olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum” diye düşündü. Ne kadar alçak gönüllü ne yüce bir insanmış, dedi.

8 ÖRNEK OLAY 7 “Görgüsüz bir bedevî, Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e sebepsiz yere üç kere seslenmişti. Onun bu gönül sıkıcı tavrına rağmen Rasûlullah - sallâllâhu aleyhi ve sellem- ………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………… ………… ÖRNEK OLAY 7’İN DEVAMI -, bedevînin her seslenişinde; «Buyur!» diye mukâbelede bulunarak muhâtabının kabalığına karşı dâimâ nezâketle davrandı.” (Heysemî, IX, 20)

9 — Buyurunuz, dedi. Adam kaba ve yüksek bir sesle:
ÖRNEK OLAY 8 . Bir gün Peygamber Efendimiz yolda yürüyordu. Üzerinde kalın kumaştan yapılmış bir elbise vardı. Çölde hayvancılık yaparak geçinen, görgüsüz bir adam arkasından koşarak geldi. Allah Rasulü’nün arkasından yetişip elbisesinin eteğinden aniden ve sertçe çekti. Arkadan çekilen elbisenin yakası Allah’ın sevgili peygamberinin canını yakmıştı. Elbise boynunda kırmızı bir iz bırakmıştı.? Peygamber Efendimiz sakince adama doğru döndü: — Buyurunuz, dedi. Adam kaba ve yüksek bir sesle: — Ey Muhammed! Senin yanında bulunan Allah’ın, mallarından bir kısmını şu iki devemin üzerine yükle! dedi. Bir de: — Sen bana ne kendi malından, ne de babanın malından verecek değilsin ya! diyerek küstahça tavrına devam etti.Peygamberimiz……………….. ÖRNEK OLAY 8’iN DEVAMI Bütün insanları çok seven ve değer veren Peygamberimiz, adamın çölde yaşayan, eğitim almamış ve ihtiyaç sahibi bir kişi olduğunu anlamıştı. Adama gülümsedi. Sonra yanındaki sahabeden birine: — Şu iki deveden birine arpa, diğerine de hurma yükleyiverin! buyurdu.153 153 Müslim, Zekat, 128; Ebû Dâvûd, Edeb, 1

10 ÖRNEK OLAY 9 Kızı Hz. Fatıma ne zaman ziyaretine gelse, Hz. Peygamber (s.a.) ………………………………………….. …………………………………. ÖRNEK OLAY 9’ UN DEVAMI hemen ayağa kalkar,onu kapıda karşılar, “hoş geldin kızım” diyerek şefkatle öperdi. Sonra da elinden tutar getirir, yanına oturturdu. (Ebu Davud, Edeb, )


"Ek 4.1 1. ÖRNEK OLAY 2. ÖRNEK OLAY 3. ÖRNEK OLAY 4. ÖRNEK OLAY 5." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları