Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EZAN ÖRĞÜRLÜĞÜN GÜR SESİDİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EZAN ÖRĞÜRLÜĞÜN GÜR SESİDİR"— Sunum transkripti:

1 EZAN ÖRĞÜRLÜĞÜN GÜR SESİDİR
Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP FACEBOOK:Muhammet Emin Yavuzyiğit FACEBOOK GRUP: VAAZ DOSYALARI

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اِذَا نُودِىَ لِلصَّلٰوةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا اِلٰى ذِكْرِ اللّٰهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذٰلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ «Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.» (Cuma suresi 9)

3 EZAN NEDİR? Sözlükte "bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilan etmek" anlamlarına gelir. Ezan, dinî bir terim olarak, farz namazlarının vaktinin girdiğini belli sözlerle ve özel bir şekilde ilan etmek, bildirmek demektir. Namaz Mekke döneminde farz kılınmakla birlikte, ezan hicretten sonra uygulamaya konulmuştur. Medine'ye hicretten sonra, Mescid-i Nebevî'nin inşası tamamlanıp düzenli bir şekilde cemaatle namaz kılınmaya başlanınca, Hz. Peygamber vakitlerin girdiğini duyurmak için ne yapabileceğini arkadaşlarıyla görüşmeye başlamıştır. Bu esnada Hz. Peygamber'e vahiyle, ayrıca sayıları yirmiye kadar ulaşan sahabiye rüyalarında bugünkü ezanın şekli öğretilmiştir.

4 Hz. Bilal tarafından sabah namazında, yüksekçe bir evin damında okunarak uygulamaya konulmuştur.
Ezan sünnet-i müekked olmakla birlikte, Müslümanlığın şiarı haline gelmiştir. Ezan aracılığıyla halka hem namaz vaktinin girdiği ilan edilmekte, hem de Allâh'ın büyüklüğü, Peygamberimizin O'nun kulu ve elçisi olduğu ve namazın kurtuluş yolu olduğu ilan edilmektedir.(Dini K.S.)

5 HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ ŞÖYLR BUYURUYOR:
إِذا سمِعْتُمُ النِّداءَ فَقُولُوا مِثْلَ ما يَقُولُ ، ثُمَّ صَلُّوا علَيَّ ، فَإِنَّهُ مَنْ صَلَّى علَيَّ صَلاةً صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ بِهَا عشْراً ، ثُمَّ سلُوا اللَّه لي الْوسِيلَةَ ، فَإِنَّهَا مَنزِلَةٌ في الجنَّةِ لا تَنْبَغِي إِلاَّ لعَبْدٍ منْ عِباد اللَّه وَأَرْجُو أَنْ أَكُونَ أَنَا هُو ، فَمنْ سَأَل ليَ الْوسِيلَة حَلَّتْ لَهُ الشَّفاعَةُ «Ezanı işittiğiniz zaman, müezzinin söylediklerinin aynısını siz de söyleyin. Sonra bana salâvat getirin. Çünkü bir kimse bana bir defa salâvat getirirse, Allah buna karşılık ona on defa salât eder. Daha sonra benim için Allah’tan vesîleyi isteyin. Çünkü vesîle, cennette Allah’ın kullarından bir tek kuluna lâyık olan bir makamdır. O kulun ben olacağımı umuyorum. Benim için vesîleyi isteyen kimseye şefatim vâcip olur.» (Riyazussalihin 1038)

6 EZAN OKUNMASI ŞEYTANLARI KAÇIRIR
HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ ŞÖYLE BUYURUYOR: إِذا نُودِي بالصَّلاةِ ، أَدْبرَ الشيْطَانُ و لهُ ضُرَاطٌ حتَّى لا يسْمع التَّأْذِينَ ، فَإِذا قُضِيَ النِّداءُ أَقْبَل ، حتَّى إِذا ثُوِّبَ للصَّلاةِ أَدْبَر ، حَتَّى إِذا قُضِيَ التَّثْويِبُ أَقْبلَ ، حَتَّى يخْطِر بَيْنَ المرْءِ ونَفْسِهِ يقُولُ : اذْكُرْ كَذا ، واذكُرْ كذا ­ لمَا لَمْ يذْكُرْ منْ قَبْلُ ­ حَتَّى يظَلَّ الرَّجُلُ مَا يدرَي كَمْ صلَّى «Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan ezanı duymamak için arkasını dönüp yellenerek kaçar. Ezan bitince tekrar geri gelir. Namaz için kamet edilince yine arkasını dönüp kaçar. Kamet bittiğinde yine gelir ve kişi ile nefsi arasına sokulur ve ona: Filân şeyi hatırla, filân şeyi hatırla diyerek, namazdan önce aklında olmayan şeyleri hatırlatır da, neticede insan kaç rek’at namaz kıldığını bilemez olur.» (Eiyazussalihin 1038)

7 EZAN OKUYANLAR MÜJDEYİ EFENDİMİZ VERİYOR VE NE BÜYÜK MÜJDE
المُؤذِّنُونَ أَطْولُ النَّاسِ أعْنَاقاً يوْمَ القِيامةِ «Kıyamet günü boyunları en uzun olanlar müezzinlerdir» (Müslim salat 18)

8 EZENI İŞİTENİN YAPACAĞI DUA VE ANLAMI
من قَال حِين يسْمعُ النِّداءَ : اللَّهُمَّ رَبَّ هذِهِ الدَّعوةِ التَّامَّةِ ، والصَّلاةِ الْقَائِمةِ، آت مُحَمَّداً الْوسِيلَةَ ، والْفَضَيِلَة، وابْعثْهُ مقَامًا محْمُوداً الَّذي وعَدْتَه ، حلَّتْ لَهُ شَفَاعتي يوْم الْقِيامِة “Kim ezanı işittiği zaman: Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın rabbi Allahım! Muhammed’e vesîleyi ve fazîleti ver. Onu, kendisine vaadettiğin makâm-ı mahmûda ulaştır, diye dua ederse, kıyamet gününde o kimseye şefâatim vâcip olur.” (Buhari Ezan 8)

9 EZANDAN SONRA OKUNAN ŞU DUA İLE GÜNAHLARI BAĞIŞLANIR:
مَنْ قَال حِينَ يسْمعُ المُؤذِّنَ : أَشْهَد أَنْ لا إِله إِلاَّ اللَّه وحْدهُ لا شَريك لهُ ، وَأَنَّ مُحمَّداً عبْدُهُ وَرسُولُهُ ، رضِيتُ بِاللَّهِ ربًّا ، وبمُحَمَّدٍ رَسُولاً ، وبالإِسْلامِ دِينًا ، غُفِر لَهُ ذَنْبُهُ “Kim müezzini işittiği zaman: Tek olan ve ortağı bulunmayan Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in O’nun kulu ve resûlü olduğuna şahitlik ederim. Rab olarak Allah’tan, resûl olarak Muhammed’den, din olarak İslâm’dan razı oldum, derse, o kimsenin günahları bağışlanır.” (Riyazussalihin 1042)

10 EFENDİMİZ SAV ŞEFEATİ KİME VACİP OLUR?
إِذا سمِعْتُمُ النِّداءَ فَقُولُوا مِثْلَ ما يَقُولُ ، ثُمَّ صَلُّوا علَيَّ ، فَإِنَّهُ مَنْ صَلَّى علَيَّ صَلاةً صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ بِهَا عشْراً ، ثُمَّ سلُوا اللَّه لي الْوسِيلَةَ ، فَإِنَّهَا مَنزِلَةٌ في الجنَّةِ لا تَنْبَغِي إِلاَّ لعَبْدٍ منْ عِباد اللَّه وَأَرْجُو أَنْ أَكُونَ أَنَا هُو ، فَمنْ سَأَل ليَ الْوسِيلَة حَلَّتْ لَهُ الشَّفاعَةُ “Ezanı işittiğiniz zaman, müezzinin söylediklerinin aynısını siz de söyleyin. Sonra bana salâvat getirin. Çünkü bir kimse bana bir defa salâvat getirirse, Allah buna karşılık ona on defa salât eder. Daha sonra benim için Allah’tan vesîleyi isteyin. Çünkü vesîle, cennette Allah’ın kullarından bir tek kuluna lâyık olan bir makamdır. O kulun ben olacağımı umuyorum. Benim için vesîleyi isteyen kimseye şefatim vâcip olur.” (Riyazü’s-Salihin, 1039)

11 KİM CENNETE GİRER? Ebu Hüreyre (r.a.)’dan rivayetle, Resulullah (sav) ile beraberdik. Bilal (r.a.) kalkıp ezan okudu. (Ezanı bitirip) susunca, Aleyhissalatu Vesselam: "Kim bunun mislini kesin bir inançla söylerse cennete girer" buyurdu. (Nesai, Ezan 34)

12 EZANLA KAMET ARASININ DEĞERİ
الدُّعَاءُ لا يُردُّ بين الأَذانِ والإِقامةِ «Ezan ile kamet arasında yapılan dua reddedilmez.» (Riyazussalihin 1043

13 EZANIN ÇAĞRISINI ANLAYAMAYANLARN AKILLARI ERMEYENLERDİR
وَاِذَا نَادَيْتُمْ اِلَى الصَّلٰوةِ اتَّخَذُوهَا هُزُوًا وَلَعِبًا ذٰلِكَ بِاَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْقِلُونَ «Siz namaza çağırdığınız vakit onu alaya alıp eğlence yerine koyuyorlar. Bu, şüphesiz onların akılları ermeyen bir toplum olmalarındandır.» (Maide suresi 58)

14 EZAN EZAN İSLAM BELDELERİNİN VE İSLAMIN ŞIARIDIR EZAN İNSANLARI ALLAH’IN DİNİNE DAVET EDER VE İNSANLARIN 5 VAKİTTE DUYDUKLARI EZANLAR, GAFLETTEN DÖNMESİNE VESİLE OLUR. EZAN HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZDEN KESİNTİSİZ BİZE KADAR GELEN MÜTHİŞ BİR ÇAĞRI YÖNTEMİDİR. EZAN OKUNTUĞU ZAMAN ŞEYTANLAR ÇILDIRMIŞ GİBİ KAÇARLAR EZAN GÖNÜLLERİ MEST EDER VE RUHLARI AYDINLATIR

15 EZANIN NASIL OLUŞTU Hicretin birinci yılında, Peygamberimiz Aleyhisselamın mescidi yapıldıktan sonra, Müslümanların kendilerini namaza toplayacak birşey düşündükleri ve içlerinden bazılarının boru, bazılarının da çan çalınması teklifinde bulundukları, Peygamberimiz Aleyhisselamın ise bunların hiçbirisini benimsemediği sırada idi ki, Ensardan Abdullah b.Zeyd b. Abdi Rabbih'e, rüyasında ezan gösterildi. Abdullah b. Zeyd, Peygamberimiz Aleyhisselamın yanına gidip, rüyasını anlattı: "Yâ Rasûlallah! Bu gece uyurken, elinde bir çan taşıyan, üzerinde altlı üstlü iki parça yeşil elbise bulunan bir adam yanıma çıkageldi. Ona: 'Ey Allah'ın kulu! Bu çanı bana satmaz mısın?' dedim. Bana: 'Onu ne yapacaksın?' diye sordu. Ona: 'Halkı onunla namaza çağıracağız!' dedim. Bana: 'Ben sana bundan daha hayırlısını göstersem olmaz mı?' dedi 'Olur! Göster! Nedir o dedim . Bana: Allâhu ekber! Allâhu ekber! Eşhedü en lâ ilahe illallah! Eşhedü enne Muhammederresûlullah! Hayye alessalah! Hayye alelfelah!

16 Allâhu ekber! Allâhu ekber!
Lâ ilahe illallah! dersin' dedikten sonra, benden biraz uzaklaştı, sonra da: 'Namaza kalkacağın sırada da: 'Allâhu ekber! Allâhu ekber! Eşhedü en lâ ilahe illallah! Eşhedü enne Muhammederresûlullah! Hayye alessalah! Kad kametissalah! Kad kametissalah Allâhu ekber! Allâhu ekber!' dersin dedi." Abdullah b. Zeyd der ki: "Sabaha çıktığım zaman, Resûlullah Aleyhisselamın yanına gittim. Rüyada gördüğümü, kendisine haber verdim. 'İnşaallah, bu rüya hak ve gerçektir buyurdu. 'Bilal ile kalk da, gördüğünü ona telkin et, ezberlet de, ezanı o okusun! Çünkü, onun sesi seninkinden daha yüksek, daha gürdür! buyurdu. Bilal ile kalktım. Ben ona telkin etmeye başladım, o da okumaya başladı." Peygamberimiz Aleyhisselama bu hususta vahiy de gelmişti. Hz. Ömer evinde bulunduğu sırada Bilal-i Habeşî'nin okuduğu ezanı işitir işitmez ridasını sürüyerek Peygamberimiz Aleyhisselamın yanına gelip: "Ey Allah'ın Peygamberi! Seni hak dinle gönderen Allah'a yemin ederim ki, onun (Abdullah b. Zeyd'in) gördüğü şeyin tıpkısını ben de görmüştüm!" dedi. Peygamberimiz Aleyhisselam, Allah'a hamd ettikten sonra: "Vahiy seni geçti!" buyurdu.

17 CENNETE KİM GİRER? Resulullah (sav) buyurdular ki: "Müezzin, "Allahu ekber Allahu ekber" deyince sizden kim samimiyetle, "Allahu ekber Allahu ekber" derse; sonra müezzin: "Eşhedu en la ilahe illallah" deyince, "Eşhedu en la ilahe illallah" derse; sonra müezzin: "Eşhedü enne Muhammeden Resulullah" deyince, "Eşhedü enne Muhammeden Resulullah" derse; sonra müezzin; "Hayye ala's-salah" deyince "La havle vela kuvvete illa billah" derse; sonra müezzin: "hayye ala'l-felah" deyince, "La havle vela kuvvete illa billah" derse; sonra müezzin: "Allahu ekber Allahu ekber" deyince, "Allahu ekber Allahu ekber" derse; sonra müezzin: "Lailahe illallah" deyince "Lailahe illallah" derse cennete girer.” (Müslim, Salat 12, (385); Ebu Davud, Salat 36, (527)) 

18 EZAN OKUNUNCA ŞEYTAN ORADAN KAÇAR
Ebu Hüreyre (r.a.) Resulullah (sav)’in şöyle buyurduğunu ifade etti: "Namaz için ezan okunduğu zaman şeytan oradan sesli sesli yellenerek uzaklaşır, ezanı duyamayacağı yere kadar kaçar. Ezan bitince geri gelir. İkamete başlanınca yine uzaklaşır, ikamet bitince geri dönüp kişi ile kalbinin arasına girer ve şunu hatırla, bunun düşün diye aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesvese verir, öyle ki (buna kapılan) kişi kaç rekat kıldığını bilemeyecek hale gelir.” (Buhari, Ezan 4; Müslim, Salat 19)

19 EZANIN KAZANDIRDIĞI CİDDİYET İMANA YANSIR
مَنْ اٰمَنَ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِ وَعَمِلَ صَالِحًا فَلَهُمْ اَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ “…. Kim Allah’a ve âhiret gününe îmân eder ve sâlih amel işlerse onların Rableri katında mükâfatları vardır. Onlara korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir” (Bakara, 2/62. bk. Maide, 5/69). وَبَشِّرِ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ اَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرٖى مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ "İman edip Salih amel işleyenlere kendileri için içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele…" (Bakara, 2/25).

20 EZAN Mehmet Akif Ersoy’un şiirinde ezanla ilgili şöyle der ‘Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli’ mısraları ile aslında doğarken kulağa okunması ile başlayan ezan ve kamet çağrısı insanın her daim ruhuna işlemiş ilahi musikidir. Ezan imanın nişanesi ve imanın göstergesidir. Günde beş kez tekrarlanan ezan semaları ve gönülleri süsleyen bir meşaledir. Ezan İslam’ın şiarıdır. Ezan gönüllerin pasını silen iman cilasıdır. Ezan vatan müdafısıdır.

21 EZAN KURTULUŞA ÇAĞRIDIR
Ezan Allah’a çağrıdır : Allâhu ekber! Allâhu ekber! Allâhu ekber! Allâhu ekber! Günde 20 kez çağrıdır Allah’ın büyüklüğüne Ezan imana çağrıdır: Eşhedü en lâ ilahe illallah! Eşhedü en lâ ilahe illallah! Eşhedü enne Muhammederresûlullah! Eşhedü enne Muhammederresûlullah! Günde 10 kez imana çağrıdır

22 Ezan namazla dirilmeye çağrıdır: Hayye alessalah! Hayye alessalah!
Günde 10 kez namaza çarıdır Ezan kurtuluşa çağrıdır: Hayye alelfelah! Hayye alelfelah! Günde 10 kez kurtuluşa çağrıdır Ezan Allah’ın büyüklüğünün her şeyin üstünde olduğuna çağrıdır: Allah’ü Ekber, Allah’ü Ekber Günde 10 kez Allah’ın büyük olduğuna çağrıdır. Ezan Kelime-i Tevhid’de can bulmaya dirilmeye çağırır: Lailahe İllellah Günde 5 kez Allah’ın birliğine çağrıdır.

23 DUAMIZ -VATANIMIZI VE GÖNÜLLERİMİZİ EZANSIZ KURANSIZ BIRAKMA ALLAHIM -GÖKLERİ VE YERİ LEZZETLENDİREN EZAN ÇAĞRISINA DAİMA UYAN MÜMİNLERDEN ŞUURLU MÜMİNLERDEN OLMAYI İHSAN EYLE ALLAHIM -EZANIMIZA VE MUKADDESATIMIZA DİL UZATANLAR VE ZARAR VERMEYE ÇALIŞANLARA FIRSAT VERME ALLAHIM -KULAKLARIMIZA DOĞUMDA EZAN OKUNDU ÖLÜRKEN SELA OKUNACAK VE BU İKİSİ ARASINDA Kİ ZAMANIMIZI SALİH GEÇİRMEYİ İHSAN EYLE ALLAHIM AMİN


"EZAN ÖRĞÜRLÜĞÜN GÜR SESİDİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları