Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Özel eğitimde eğitim ve öğretim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Özel eğitimde eğitim ve öğretim"— Sunum transkripti:

1 Özel eğitimde eğitim ve öğretim
1.Aile Eğitimi Aile eğitimi çalışmaları - Eve dayalı aile eğitimi 2 .Erken Çocuklukta Özel Eğitim -erken çocuklukta özel eğitim hizmetleri -erken çocukluk dönemine yönelik özel eğitim hizmetlerinin amaçları

2

3 Aile eğitimi çalışmaları; yetersizliği olan çocuğun yaşına ve dolayısıyla bir kuruma yerleştirilmiş olup olmamasına bağlı olarak temelde eve dayalı ve kuruma dayalı şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

4

5 “Çocuklara yatırım yapmak için, onların birer yetişkin olmasını bekleme lüksümüz olmadığı gibi, onlar okula başlayana dek, bekleme lüksümüz de yok. Çünkü o zaman müdahale etmek için çok geç olabilir." James Hackman

6 Eve Dayalı Aile Eğitimi ?

7 Çocuğun yapabildiklerini aileyle beraber değerlendirmesi,
Haftada ya da 5 günde bir olmak üzere eğitimcinin engeli olan çocuğun evine gitmesi, Çocuğun yapabildiklerini aileyle beraber değerlendirmesi, Çocuğun yapabildiklerine dayalı olarak amaçların belirlenmesi, Bu amaçların nasıl gerçekleştirileceğinin eğitimci tarafından aileye gösterilmesi basamaklarından oluşur.

8

9 Kuruma Dayalı Aile Eğitim Programları ?

10 Ailenin çocuklarının davranışlarıyla baş etmede kullanacakları yöntem ve işlem süreçlerini göstermeyi amaçlar. Genellikle 8 – 10 hafta yeterli olur.

11 Bu eğitimlerin yararları nelerdir ?

12 ETKİNLİK

13 Portage ve Küçük Adımlar (Smal Steps Early Intervantion Program) Programları Türkiye de uygulanan erken özel eğitim programlarıdır. Bütün bunlarla birlikte erken eğitim programları okul öncesi eğitim kurumları tarafından da sürdürülebilmektedir.

14 Küçük adımlar erken eğitim programı eğitim seti

15 Sonuç olarak ; Bugüne kadar göz ardı edilen aileler aslında, özel gereksinimli çocukların eğitiminde en önemli unsurlardan biridir. Burada esas dikkat edilecek nokta bu eğitimin kim tarafından ve nasıl verileceğidir.

16 2. Erken Çocukluk Döneminde Özel Eğitim

17

18 Bu hizmetlerin belli başlı yararları NELERDİR ?
Özel gereksinimli çocuklara yönelik erken eğitim ve okulöncesi eğitim hizmetleri büyük önem taşır. Bu hizmetlerin belli başlı yararları NELERDİR ?

19 Türkiye’de 1997 yılında yürürlüğe giren Özel eğitim Yasası, erken çocukluk dönemine ve okulöncesi eğitim dönemine ilişkin hangi hükümleri içermektedir?

20 Erken Çocuklukta Özel Eğitim Hizmetleri
Okulöncesi özel eğitim, sıfır-altı yaş arasında risk altındaki çocuklarla gelişim geriliği olan ya da tanılanmış özel gereksinimli çocuklara ve ailelere sağlanan uzman destekli eğitim hizmetleridir (Başal, 2002).

21 Özel eğitim gereksinimleri belirlenmiş ay arasındaki çocuklar için, okulöncesi eğitimi zorunludur ve kaynaştırma uygulamaları temeline dayalı olarak, destek eğitim planları çerçevesinde sürdürülür (MEB, 2000).

22 Erken Çocukluk Dönemine Yönelik Özel Eğitim Hizmetlerinin Amaçları;
Özel gereksinimli çocuğun tüm ailesini desteklemek Özel Gereksinimli Çocuğun Tüm Gelişim Alanlarını Desteklemek Özel Gereksinimli Çocuğun Çevresiyle Etkileşimini Kolaylaştırmak Özel Gereksinimli Çocuğu Toplumun Bir Parçası Yapmak

23 Böylece; yaşamın ilk yıllarında verilen programlı ve sistematik bir destekle çocukların tüm kapasiteleri ortaya çıkarılabilmekte ve temel eğitim için alt yapı hazırlanmış olmaktadır.

24 SON  


"Özel eğitimde eğitim ve öğretim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları