Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SKÖ)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SKÖ)"— Sunum transkripti:

1 Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SKÖ)
Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği-SKÖ(System Usability Scale-SUS), 1986 yılında Digital Equipment firmasında çalışan John Brooke tarafından kullanılabilirlik değerlendirmesi yapmak amacıyla geliştirilmiş basit ve hızlı bir ölçektir.

2 Neden Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği ?
Uzun ve yüksek maliyet gerektiren testlerin uygulanmasının mümkün olmaması Ölçümün hızlı ve kolayca yapılabilmesi Kullanılabilirlik verilerinin en kısa sürede toplanıp, analiz edilebilmesi Kullanıcı performansının değişimleri arasında karşılaştırmalar yapabilecek kadar da güvenilir olması

3 SKÖ basit, bireysel kullanılabilen, genel bir kullanılabilirlik değerlendirmesine izin veren, 10 maddeli, Likert Skalası (tutum ölçeği) tabanlı bir ölçektir.

4 1-kesinlikle katılmıyorum 2-katılmıyorum 3-kararsızım 4-katılıyorum 5-tamamen katılıyorum
1.Bu sistemi sıklıkla kullanacağımı düşünüyorum. 2.Sistemi gereksiz bir şekilde karmaşık buldum. 3.Sistemin kolay kullanıldığını düşündüm. 4.Bu sistemi kullanabilmek için teknik bir kişinin desteğine ihtiyacım olabileceğini düşünüyorum. 5.Sistemdeki çeşitli fonksiyonları iyi entegre olmuş biçimde buldum. 6.Sistemde çok fazla tutarsızlık olduğunu düşündüm. 7.Birçok insanın bu sistemi hızlı bir şekilde kullanabileceğini düşünüyorum. 8.Sistemin kullanımını çok hantal, ağır buldum. 9.Sistemi kullanırken kendimden emindim. 10.Sisteme girmeden önce bir çok şey öğrenmem gerekti.

5 SKÖ’yü Kullanmak Ölçeği kullanacak kişiye öncelikle sistem kullandırılır. Kişi sistemi kullandıktan hemen sonra ölçek kendisine verilir. Kişinin maddelere uzun süre düşünmeden cevap vermesi istenir. Ölçekteki bütün maddeler cevaplanmalıdır. Kişi cevabı veremeyeceğini düşünüyorsa ölçeğin orta noktasını işaretlemesi istenir.

6 SKÖ, test edilen sistemin genel kullanılabilirlik seviyesini tek bir sonuca indirgemeyi sağlar.

7 SKÖ’nün Puanlandırılması
Her maddenin puanları toplanır. Her maddenin katkı sağladığı puan 0 ile 4 arasında değişir. 1,3,5,7,ve 9. maddeler için puanlama “ölçek pozisyonu-1 ile yapılır. 2,4,6,8 ve 10. maddeler için puanlama “5-ölçek pozisyonu” ile yapılır. Sistem kullanılabilirliğinin toplam değerini bulmak için puanların toplamı 2.5 ile çarpılır. SKÖ’nün toplam puanı 0 ile 100 arasında bulunur.

8 KULLANILABİLİRLİK VE GÖZ HAREKETLERİNİ TAKİP SİSTEMİ
İnsanların bir bilgisayar arayüzünde ya da çevrelerinde bir bilgiyi ararken nereye, ne sürede baktıkları hakkında tarafsız ve nicel veriler göz hareketlerini izleme teknolojisi (Eye Tracker) yardımıyla elde edilebilmektedir. Göz hareketleri verileri, insanların nereye dikkat ettiği, hangi bilgiyi göz ardı ettikleri, en fazla nelerden rahatsız oldukları gibi konular hakkında bilgi vermektedir.

9 GÖZ HAREKETLERİNİN İZLENMESİ VE KAYDEDİLMESİ ZİHİNDE GERÇEKLEŞEN SÜREÇLERİN ANLAŞILMASI İÇİN EN ETKİN YÖNTEMLERDEN BİRİDİR.

10 GÖZ HAREKETLERİNİ TAKİP VE KAYIT TEKNOLOJİSİNİN UYGULANACAĞI ALANLAR
Web sayfalarının tasarımı Görsel malzemenin kullanımı Zihinsel süreçler Sürücü/ pilot davranışları Eylem sıralamaları Konuşma ve algısı Reklamlar, alışveriş

11 GÖZ HAREKETLERİNİ İZLEMEK VE KAYIT ETMEK İÇİN KULLANILAN TEKNOLOJİLER
1- Masaüstü göz izleme cihazları 2- Mobil göz izleme cihazları

12

13


"Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SKÖ)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları