Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BAŞARI VE MOTİVASYON

2 BAŞARI NEDİR

3 Zengin olmak mı ? Popüler olmak mı ? Taktir edilmek mi ? Lider olmak mı ? Sevilmek mi ? Saygı görmek mi ? Sizce hangisi?

4

5 BAŞARILI İNSANLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ;
Kendileriyle Barışıklar, Doğru Ve Net Bir Hedef Seçmişler, Yetenekliler Aynı Zamanda Çok Çalışıyorlar, Yüksek Bir Özgüvene Sahipler, Engeller Karşısında Yılmıyorlar, Zamanlarını Etkili Kullanıyorlar, Kendilerini Sürekli Olarak Geliştirme Çabası içindeler, Geleceği Gözlerinin Önünde Canlandırıyorlar. (Hayal kurarlar.)

6 ÖSYS SINAVLARI ZOR DEĞİLDİR!
TESTLERİN ZORLUK DERECELERİ; ÇOK KOLAY%10 KOLAY%20 NORMAL%40 ZOR%20 ÇOK ZOR%10

7 Sınava Hazırlık Becerileri
Ders çalışma alışkanlığı Hedef saptayabilme Başaracağına inanç İç disiplin Planlı çalışabilme İyi bir ortam oluşturma Verimli çalışma yollarını öğrenme Motivasyonu sağlama

8 MOTİVASYON NEDİR ? İnsanı ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçiren itici güce motivasyon denir.

9 Motivasyon, “Kişilerin belirli bir amacı gerçekleştirmek için kendi arzu ve istekleri ile davranmaları” “Bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci”

10 Motivasyon (Güdüleme) nedir ?
Hareketi Devam Ettirici Harekete Geçirici BİR VEYA BİRDEN ÇOK İNSANI BELİRLİ BİR YÖNE VE AMACA DOĞRU DEVAMLI ŞEKİLDE HAREKETE GEÇİRMEK İÇİN YAPILAN ÇABALARIN TOPLAMIDIR. Olumlu Yöne Yöneltici 10 10

11 Motivasyon İçsel kaynaklar Dış kaynaklar
Biyolojik ihtiyaçlar (yemek, su, kan şekeri vs.) Dürtüler Dış uyaranlar Güdüler Sosyal motivler

12 MOTİVASYON SORUNLARI Motivasyonun sağlanması öncelikle motivasyonun önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkündür. Bu engeller; Çalışmaya başlayamamak Çalışmayı sevmemek Başka şeyler yapmayı istemek

13 ÇALIŞMAYA BAŞLAYAMAMAK
Çalışmaya başlayamamanın nedeni derse karşı ön yargı veya ders çalışmayı sevmemektir. Bu sorunu aşabilmek için; Hedefinizi belirleyin Neden çalışmanız gerektiğini düşünün Konuyla ilgili ilginç sorular bulup cevap arayın Hedefinize ulaşmak için bu derse ne kadar ihtiyacınız olduğunu düşünün.

14 ÇALIŞMAYI SEVMEMEK Çalışmayı sevmemenin en önemli nedeni çalışılacak dersi anlayamamak bundan dolayı da derse karşı ön yargılı olmaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Çalışılacak olan dersi anlayabileceğiniz kaynaklardan çalışın Konuyu parçalara bölün Anlaşılmayan noktaları ertelemeyip öğretmenlerinizle iş birliği yapın Hedefinize giden yolda dersin önemini tekrar düşünün.

15 BAŞKA ŞEYLER YAPMAK İSTEMEK
Bu durum dersi eğlenceli hale getirememekten ve verim alamamaktan kaynaklanır. Verim alamamanın nedeni ise öğrenilen konunun istediğimiz programa yerleşmek için ne kadar gerekli olduğuna inanmamaktır. Bu problemi ortadan kaldırmak için; Öğrendiğiniz bilgilerin sınavda karşınıza çıkacağını düşünün. Kontrolü ele alıp, geleceğinizi belirleyecek süreci bahaneler üreterek ertelemeyin.

16 MOTİVASYONU ENGELLEYEN ETKENLER
Çalışma İsteksizliği Endişeye Kapılmak Kendine Güvensizlik Başaracağına İnanmama Umutsuzluğa Kapılma ve Pes Etme Ebeveynin yanlış tutumu Sınav Kaygısının Etkisi

17 1.ÇALIŞMA İSTEKSİZLİĞİ Çalışma isteksizliği birden çok nedene bağlı
olabilir. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz; İşin önemini tam olarak kavrayamamak Hedefin tam olarak net olmaması Plansız çalışmak Konuların üst üste yığılması Çalışmayı ertelemek

18 Hedef Sahibi Olmak Çalışmanın ilk şartı; amacınızı, hedefinizi belirlemektir. Çalışma şartlarınız ne kadar zor olursa olsun eğer güçlü bir amacınız varsa hiçbir ortam sizi hedeflerinizden alıkoyamaz.

19 NEDEN? •Sınıfı geçebilmek için •Zayıf almamak için •Başarılı bir fert olmak için •Sınıfta arkadaşlarım arasında mahcup olmamak için •Gelecekte sadece zengin olmak için •Ailem istediği için •Doktor olmak için •Aslına bakarsanız ben de bilmiyorum. •Mutlu başarılı ve üretken bir fert olmak için •Adaletli bir dünya oluşması için

20 Sizin başarıya ulaşmanızdaki en büyük etken bu sorulara verdiğiniz cevaplarda saklıdır. Eğer cevabınız ailem istediği için gibi dış kaynaklara bağlı bir cevapsa işiniz oldukça sıkıntılı ve zor olacaktır, çünkü neden okuduğunuza henüz siz inanmamışsınız. İstediğiniz hedefin nedenini henüz bulamamış iseniz, benzininiz yok demektir. Bu da yolun hala başında olduğunuzu gösterir. Bu nedenle mutlaka bir nedeninizin olması gerekir.

21 Doğru hedef nasıl belirlenir?
•Kendinize uygun olmayan bir hedef belirlediyseniz yarı yolda pes edebilirsiniz. Doğru hedef için şu sorulara cevap vermelisiniz? •Hedefleriniz nelerdir? •Hedefinize nasıl ulaşacaksınız? •Hedefiniz size ait bir hedef mi? •Hedefiniz yeteneklerinizle örtüşüyor mu? •Hedefiniz değer ve inançlarınızla örtüşüyor mu? Eğer bu sorulara evet dediyseniz doğru yoldasınız.

22 •Bu sorulara verdiğiniz cevaplardan sonra kısa, orta ve uzun vadede yapmanız gereken planlarınızı oluşturun. •Her bir plan başlangıcında hedeflerinizi küçük parçalara ayırın. •Yıllık plandan günlük plana kadar inin daha sonrada harekete geçin.

23 Meslekleri tanıma noktasında ise, İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı UMBS (Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi), Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü (MESBİL) gibi kurumların internet sitelerinden faydalanabilirsiniz.

24 2-ENDİŞEYE KAPILMAK Sınavlara hazırlanan öğrenciyi endişelendiren iki durum vardır : 1.Deneme sınavlarının kötü geçmesi 2.Konuları yetiştirememe düşüncesi Bu endişeleri yok etmek için; Deneme sınavlarını boy aynası gibi düşünün. Belli bir planlamayla konuları yetiştireceğinizi unutmayın.

25 3- KENDİNE GÜVENSİZLİK Öğrencinin kendine güvensizliği potansiyellerini bilememesi ve başarılı olacağına inanmamasından kaynaklanır. Bunun için; Yaşamdan ne istediğinizi belirleyin ve bununla ilgili sorumlulukları ele alın Sizi başarı ve mutluluğa götürecek amaçlarınızın bir listesini yapın Zihninize sizi bu hedeflere götürecek olumlu mesajlar gönderin Şunu hiç unutmayın; sürekli yaptığımız şey neyse, bizde oyuz.

26 4-BAŞARACAĞINA İNANMAMA
Önemli olan düşüp düşmemen değil, tekrar ayağa kalkıp kalkmamandır. Bunun için; Başarısızlığı yenilgi olarak görmemeli başarısızlıktan ders alıp aynı hataya düşmemek üzere yola devam etmeli. Denemeye devam ettiğimiz sürece asla yenilmiş olduğumuzu düşünmemeli Ve biz izin vermedikçe başarısızlığın bir son olmadığını unutmamalıyız.

27 5- UMUTSUZLUĞA KAPILMA VE PES ETME
Motivasyonun önündeki diğer bir etken umutsuzluğa kapılarak, pes etmektir. Olmuyor ,ne yapsam yapayım sonuç değişmiyor ,boşuna uğraşıyorum. Sizde bu düşüncelere kapıldıysanız pes etme sinyalleri vermeye başladınız demektir.

28 6- EBEVEYNİN YANLIŞ TUTUMU
Ebeveynin çocuğuna yönelik yüksek beklenti içine girmesi, ümitsiz konuşması, öğrenciyi başkasıyla kıyaslaması, sınavı bir ölüm-kalım meselesi haline getirmesi öğrenciyi olumsuz yönde etkileyecektir. Ebeveyn soğukkanlı olmalı, çocuğuna destek vermelidir.

29 7- SINAV KAYGISI Sınav kaygısı yaşayan öğrenci huzursuz ve gergin olduğu için bir türlü motive olamaz ve ders çalışmaya odaklanamaz. Bu tür öğrencilerin rehberlik servisinden destek alması faydalı olacaktır. SINAV KAYGISIYLA BEŞ EDEBİLMEK İÇİN; -OLUMLU DÜŞÜNÜN. -BELİRTİLERİ FARK EDİN. -DUYGULARINIZI İFADE EDİN. -DOĞRU NEFES ALIN. -BEDENİNİZİ GEVŞETİN. -KENDİNİZİ BESLEYİN. -HAYAL GÜCÜNÜZÜ KULLANIN.

30 KÖPEKBALIĞI VE KÜÇÜK BALIK
•Bilim adamları büyük cam bir akvaryumun içine bir köpekbalığı ve küçük bir balık yerleştirir ve akvaryumu ortadan ikiye cam bir bölme ile ayırırlar. Köpekbalığı karşısındaki küçük balığı yiyebilmek için saatlerce hatta günlerce uğraşır. Küçük balığa ulaşmak için her hamle yaptığında aradaki cam bölmeye çarparak durmak zorunda kalır. Bir, beş, on derken yüzlerce hamle yapar ama nafile işe yaramaz. Bu yüzlere denemeden sonra artık pes eder ve küçük balığı yemekten vazgeçer. Bu deneyi yapan bilim adamları bir süre sonra aradaki cam bölmeyi kaldırırlar. Sonuç ilginçtir. Köpekbalığı artık küçük balığı yemek için hiçbir girişimde bulunmamaktadır. •Yani PES ETMİŞTİR. Üstelik önünde hiçbir engel kalmamasına rağmen.

31 BAŞARI SİZİN TERCİHİNİZ!
Kararsız insanlar, karanlık bir odada, olmayan kara kediyi arayan kör adama benzer. Hayatımız, yaptığımız tercihlerin toplamıdır.

32 BUGÜN KİM OLDUĞUNUZ DÜNKÜ TERCİHLERİNİZİN SOUNUCUDUR.
YARIN KİM OLACAĞINIZ BUGÜNKÜ KARARLARINIZIN SONUCU OLACAKTIR. SHAKESPEARE

33 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.


"EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları