Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1443 YIL SONRA HZ MUHAMMED SAV’İ HAKKIYLA TANIYABİLMEK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1443 YIL SONRA HZ MUHAMMED SAV’İ HAKKIYLA TANIYABİLMEK"— Sunum transkripti:

1 1443 YIL SONRA HZ MUHAMMED SAV’İ HAKKIYLA TANIYABİLMEK
Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP Facebook: Muhammed emin yavuzyigit Facebook Grup: VAAZ DOSYALARI

2

3

4 SOHBETİMİZE EFENDİMİZ SAV’E SELATÜ SELAM GETİREREK BAŞLAYALIM

5 َلصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَ (عَلَيْكَ) يَا سَيِّدَنَا وَسَنَدَنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدًا يَا رَسُولَ اللَّهِ – يَا حَبِيبَ اللَّهِ - يَا خَلِيلَ اللَّهِ - يَا نَبِىَّ اللَّهِ - يَا صَفِىَّ اللَّهِ – يَا خَيْرَ خَلْقِ اللَّهِ – يَا نُورَ عَرْشِ اللَّهِ – يَا اَمِينَ وَحْىِ اللَّهِ – يَا مَنْ زَيَّنَهُ اللَّهُ - يَا مَنْ شَرَّفَهُ اللَّهُ - يَا مَنْ كَرَّمَهُ اللَّهُ – يَا مَنْ عَظَّمَهُ اللَّهُ - يَا مَنْ عَلَّمَهُ اللَّهُ – يَا اِمَامَ الْمُتَّقِينَ – يَا سَيِّدَ الْمُرْسَلِينَ - يَا خَاتَمَ الْنَّبِيِّينَ – يَا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ – يَا شَفِيعَ الْمُذْنِبِينَ – يَا رَسُولَ رَبِّ الْعَالَمِينَ - يَا سَيِّدَ الْاَوَّلِينَ والْآخِرِينَ وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ “Essalâtü vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh” “Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim” “Elfü elfi salatin ve elfü elfi selamin aleyke Ya Resulallah, Elfü elfi salatin ve elfü elfi selamün aleyke Ya Habiballah, Elfü elfi salatin ve elfü elfi selamin aleyke ya Seyyidel Evveline Vel Ahirin”

6 SELATÜ SELAM GETİRMEK ALLAH’IM EMRİDİR
SONSUZ KERE SONSUZ SALAT VE SELAM OLSUN SANA YA RESÜLELLAH Alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgililer Sevgilisi Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.) salat ve selam olsun. Her daim kendisine yapılan selama karşılık veren Sevgili Peygamberimize bu gecelerde olan bağlılığımızı ve O’na olan sevgimizi çokça salat ve selam getirmekle ifade edeceğiz. إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيماً “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selam edin.” (Ahzâb Suresi 56. Ayet)

7 EFENDİMİZ SAV’E SALATÜ SELAM GETİRMENİN DEĞERİ
« من صلَّى عليَّ صلاَةً ، صلَّى اللَّه علَيّهِ بِهَا عشْراً » Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinlediğini söylemiştir: “Kim bana bir defa salâtü selâm getirirse, bu sebeple Allah Teâlâ da ona on misli merhamet eder.” (Riyazü’s Salihin, Hadis 1400; Müslim, Salât 70) أَوْلى النَّاسِ بي يوْمَ الْقِيامةِ أَكْثَرُهُم عَليَّ صلاةً İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kıyâmet gününde insanların bana en yakın olanları, bana en çok salât ü selâm getirenleridir.” (Riyazü’s Salihin, Hadis 1401; Tirmizî, Vitir 21) Ashâb-ı kirâm’dan Ebû Talha el-Ensârî’nin anlattığına göre, bir gün Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem mütebessim bir çehreyle ashâb-ı kirâmın yanına geldi ve Cebrâil aleyhisselâm’ın kendisine şu müjdeyi getirdiğini haber verdi: “Muhammed! Ümmetinden biri sana bir salât getirdiğinde benim onun günahlarının bağışlanması için on defa istiğfâr etmem, o kimsenin sana bir selâm getirmesi halinde de benim ona on selâm vermem seni sevindirmez mi?” (Nesâî, Sehv 55).

8 CİMRİ KİMDİR? « رَغِم أنْفُ رجُلٍ ذُكِرْتُ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ علَيَّ » Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Yanında adım anıldığı halde bana salâtü selâm getirmeyen kimse perişan olsun.” (Riyazü’s Salihin, Hadis 1403;Tirmizî, Daavât 101) لا تَجْعلُوا قَبْرِي عِيداً ، وَصلُّوا عَلَيَّ ، فَإنَّ صَلاتَكُمْ تَبْلُغُني حيْثُ كُنْتُمْ “Kabrimi bayram yeri haline çevirmeyiniz. Bana salâtü selâm getiriniz. Zira nerede olursanız olun sizin salâtü selâmınız bana ulaşır.” (Riyazü’s Salihin, Hadis 1404; Ebû Dâvûd, Menâsik 97) الْبخِيلُ من ذُكِرْتُ عِنْدَهُ ، فَلَم يُصَلِّ علَيَّ Ali radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cimri, yanında adım anıldığı halde bana salâtü selâm getirmeyen kimsedir.” (Riyazü’s Salihin, Hadis 1406; Tirmizî, Daavât, 101)

9 KURAN-I KERİM’DE HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ

10 HZ MUHAMMED SAV İLK İMAN EDENDİR
اٰمَنَ الرَّسُولُ بِمَا اُنْزِلَ اِلَيْهِ مِنْ رَبِّهٖ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ اٰمَنَ بِاللّٰهِ وَمَلٰئِكَتِهٖ وَكُتُبِهٖ وَرُسُلِهٖ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ اَحَدٍ مِنْ رُسُلِهٖ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَصٖيرُ «Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü'minler de (iman ettiler). Her biri; Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: "Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz." Şöyle de dediler: "İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır.» (Bakara suresi 285)

11 HZ MUHAMMED SAV UMMİDİR O’NA İMAN ETMEK VE UYMAK İMANDIR
قُلْ يَا اَيُّهَا النَّاسُ اِنّٖى رَسُولُ اللّٰهِ اِلَيْكُمْ جَمٖيعًا الَّذٖى لَهُ مُلْكُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ لَا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ يُحْيٖ وَيُمٖيتُ فَاٰمِنُوا بِاللّٰهِ وَرَسُولِهِ النَّبِىِّ الْاُمِّىِّ الَّذٖى يُؤْمِنُ بِاللّٰهِ وَكَلِمَاتِهٖ وَاتَّبِعُوهُ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ «(Ey Muhammed!) De ki: "Ey insanlar! Şüphesiz ben, yer ve göklerin hükümranlığı kendisine ait olan Allah'ın hepinize gönderdiği peygamberiyim. O'ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O, diriltir ve öldürür. O hâlde, Allah'a ve O'nun sözlerine inanan Resûlüne, o ümmî peygambere iman edin ve ona uyun ki doğru yolu bulasınız.»(Araf suresi 158)

12 HZ MUHAMMED’E İNANMAMAK İNSANI CEHENNEME GÖTÜRÜR
وَمَنْ لَمْ يُؤْمِنْ بِاللّٰهِ وَرَسُولِهٖ فَاِنَّا اَعْتَدْنَا لِلْكَافِرٖينَ سَعٖيرًا «Kim Allah'a ve Peygambere inanmazsa bilsin ki, şüphesiz biz, inkârcılar için alevli bir ateş hazırladık.»(Fetih suresi 13)

13 HZ MUHAMMED SAV’E VE TÜM PEYGAMBERLERE DÜŞMANLIK EDERSE ALLAH’TA ONLARA DÜŞMANLIK EDER
مَنْ كَانَ عَدُوًّا لِلّٰهِ وَمَلٰئِكَتِهٖ وَرُسُلِهٖ وَجِبْرٖيلَ وَمٖيكَالَ فَاِنَّ اللّٰهَ عَدُوٌّ لِلْكَافِرٖينَ «Her kim Allah'a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail'e ve Mîkâil'e düşman olursa bilsin ki, Allah da inkâr edenlerin düşmanıdır.» (Bakara suresi 98)

14 HZ MUHAMMED SAV ALLAH’IN RESULÜDUR
مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللّٰهِ وَالَّذٖينَ مَعَهُ اَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ تَرٰیهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللّٰهِ وَرِضْوَانًا سٖيمَاهُمْ فٖى وُجُوهِهِمْ مِنْ اَثَرِ السُّجُودِ ذٰلِكَ مَثَلُهُمْ فِى التَّوْرٰيةِ وَمَثَلُهُمْ فِى الْاِنْجٖيلِ كَزَرْعٍ اَخْرَجَ شَطْپَهُ فَاٰزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوٰى عَلٰى سُوقِهٖ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغٖيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ وَعَدَ اللّٰهُ الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَاَجْرًا عَظٖيمًا «Muhammed, Allah'ın Resûlüdür. Onunla beraber olanlar, inkârcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler. Onların, rükû ve secde hâlinde, Allah'tan lütuf ve hoşnutluk istediklerini görürsün. Onların secde eseri olan alametleri yüzlerindedir. İşte bu, onların Tevrat'ta ve İncil'de anlatılan durumlarıdır: Onlar filizini çıkarmış, onu kuvvetlendirmiş, kalınlaşmış, gövdesi üzerine dikilmiş, ziraatçıların hoşuna giden bir ekin gibidirler. Allah, kendileri sebebiyle inkârcıları öfkelendirmek için onları böyle sağlam ve dirençli kılar. Allah, içlerinden iman edip salih amel işleyenlere bir bağışlama ve büyük bir mükâfat vaad etmiştir.»(Fetih suresi29)

15 HZ MUHAMMED SAV NEBİLERİN SONUNCUSUDUR
مَا كَانَ مُحَمَّدٌ اَبَا اَحَدٍ مِنْ رِجَالِكُمْ وَلٰكِنْ رَسُولَ اللّٰهِ وَخَاتَمَ النَّبِيّٖنَ وَكَانَ اللّٰهُ بِكُلِّ شَیْءٍ عَلٖيمًا «Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir. Fakat o, Allah'ın Resûlü ve nebîlerin sonuncusudur. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.»(Ahzap suresi 40)

16 وَمَا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمٖينَ
HZ MUHAMMED SAV ALEMLERE RAHMET OLARAK GÖNDERİLENDİR وَمَا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمٖينَ (Ey Muhammed!) Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.»(Enbiya suresi 107)

17 HZ MUHAMMED SAV MÜJDECİ VE UYARICIDIR
وَمَا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا كَافَّةً لِلنَّاسِ بَشٖيرًا وَنَذٖيرًا وَلٰكِنَّ اَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ «Biz, seni ancak bütün insanlara müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Fakat insanların çoğu bilmezler.»(Sebe suresi 28)

18 يَا اَهْلَ الْكِتَابِ قَدْ جَاءَكُمْ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمْ عَلٰى فَتْرَةٍ مِنَ الرُّسُلِ اَنْ تَقُولُوا مَا جَاءَنَا مِنْ بَشٖيرٍ وَلَا نَذٖيرٍ فَقَدْ جَاءَكُمْ بَشٖيرٌ وَنَذٖيرٌ وَاللّٰهُ عَلٰى كُلِّ شَیْءٍ قَدٖيرٌ «Ey kitap ehli! Peygamberlerin arası kesildiği bir sırada, "Bize ne müjdeleyici bir peygamber geldi, ne de bir uyarıcı" demeyesiniz diye, işte size (hakikatı) açıklayan elçimiz (Muhammed) geldi. (Evet,) size bir müjdeleyici ve uyarıcı gelmiştir. Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.»(Maide suresi 19)

19 HZ MUHAMMED SAV APAÇIK TEBLİĞ EDENDİR
قُلْ اَطٖيعُوا اللّٰهَ وَاَطٖيعُوا الرَّسُولَ فَاِنْ تَوَلَّوْا فَاِنَّمَا عَلَيْهِ مَا حُمِّلَ وَعَلَيْكُمْ مَا حُمِّلْتُمْ وَاِنْ تُطٖيعُوهُ تَهْتَدُوا وَمَا عَلَى الرَّسُولِ اِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبٖينُ «Allah'a itaat edin, peygambere itaat edin" de. Eğer yüz çevirirseniz bilin ki ona yüklenen sorumluluğu ancak ona ait; size yüklenen görevin sorumluluğu da yalnızca size aittir. Eğer ona itaat ederseniz doğru yola erersiniz. Peygambere düşen ancak apaçık bir tebliğdir.»(Nur suresi 54)

20 وَاَطٖيعُوا اللّٰهَ وَاَطٖيعُوا الرَّسُولَ وَاحْذَرُوا فَاِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَاعْلَمُوا اَنَّمَا عَلٰى رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُبٖينُ «Öyleyse Allah'a itaat edin, peygambere itaat edin ve Allah'a karşı gelmekten sakının. Şayet yüz çevirirseniz bilmiş olun ki, elçimize düşen sadece apaçık tebliğdir.»(Maide suresi 92)

21 HZ MUHAMMED SAV ŞEFKAT VE MERHAMET SAHİBİDİR
لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ اَنْفُسِكُمْ عَزٖيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرٖيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنٖينَ رَؤُفٌ رَحٖيمٌ «Andolsun, size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, mü'minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir.» (Tevbe suresi 128)

22 وَاِنَّكَ لَعَلٰى خُلُقٍ عَظٖيمٍ
HZ MUHAMMED SAV GÜZEL AHLAK SAHİBİDİR وَاِنَّكَ لَعَلٰى خُلُقٍ عَظٖيمٍ «Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.»(Kalem suresi4)

23 HZ MUHAMMED SAV’E İTAAT ALLAH’A İTAATTİR
مَنْ يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ اَطَاعَ اللّٰهَ وَمَنْ تَوَلّٰى فَمَا اَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفٖيظًا «Kim peygambere itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur. Kim yüz çevirirse, (bilsin ki) biz seni onlara bekçi göndermedik.»(Nisa suresi 80)

24 HZ MUHAMMED SAV’E TABİ OLMAK ALLAH’IN SEVGİSİNE MAZHAR OLMAKTIR
قُلْ اِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللّٰهَ فَاتَّبِعُونٖى يُحْبِبْكُمُ اللّٰهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّٰهُ غَفُورٌ رَحٖيمٌ «De ki: "Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.» (Ali imran suresi 31)

25 HZ MUHAMMED SAV’E İTAAT ALLAH’IN MERHAMETİNİN KAYNAĞIDIR
وَاَقٖيمُوا الصَّلٰوةَ وَاٰتُوا الزَّكٰوةَ وَاَطٖيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ «Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, Resûle itaat edin ki size merhamet edilsin.»(Nur suresi 56)

26 HZ MUHAMMED SAV İÇİMİZDEN BİR PEYGAMBERDİR
كَمَا اَرْسَلْنَا فٖيكُمْ رَسُولًا مِنْكُمْ يَتْلُوا عَلَيْكُمْ اٰيَاتِنَا وَيُزَكّٖيكُمْ وَيُعَلِّمُكُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُعَلِّمُكُمْ مَا لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ «Nitekim kendi aranızdan, size âyetlerimizi okuyan, sizi her kötülükten arındıran, size kitap ve hikmeti öğreten, ayrıca bilmediklerinizi de öğreten bir peygamber gönderdik.» (Bakara suresi 151)

27 HZ MUHAMMED SAV VE TÜM PEYGAMBERLERE İMAN AHİRETTE ALLAH’IN YARDIMININ KAYNAĞIDIR
اِنَّا لَنَنْصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذٖينَ اٰمَنُوا فِى الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْاَشْهَادُ «Şüphesiz ki, peygamberlerimize ve iman edenlere dünya hayatında ve şahitlerin şahitlik edecekleri günde yardım ederiz.»(Mümin suresi 51)

28 HZ MUHAMMED SAV’İN EMRETTİKLERİNİ ALMAK YASAKLADIKLARINDAN SAKINMAK
وَمَا اٰتٰیكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهٰیكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللّٰهَ اِنَّ اللّٰهَ شَدٖيدُ الْعِقَابِ «Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah'ın azabı çetindir.» (Haşr suresi 7)

29 وَمَا يَنطِقُ عَنِ الْهَوٰى «O, nefis arzusu ile konuşmaz.»
HZ MUHAMMED SAV HİÇ HEVA VE HEVESİNDEN KONUŞMAZDI وَمَا يَنطِقُ عَنِ الْهَوٰى «O, nefis arzusu ile konuşmaz.» (Necm suresi 3) اِنْ هُوَ اِلَّا وَحْيٌ يُوحٰى «(Size okuduğu) Kur'an ancak kendisine bildirilen bir vahiydir.» (Necm suresi 4)

30 HZ MUHAMMED SAV İNSANLIĞA ÖRNEK BİR PEYGAMBERDİR
لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فٖى رَسُولِ اللّٰهِ اُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُوا اللّٰهَ وَالْيَوْمَ الْاٰخِرَ وَذَكَرَ اللّٰهَ كَثٖيرًا «Andolsun, Allah'ın Resûlünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.» (Ahzap suresi 21)

31 KALBİMİZDESİN YA HZ. MUHAMMED SAV

32 HZ MUHAMMED SAV’İN HAKEMLİĞİNE HER KONUDA RİAYET ETMENİN SONUÇUDUR
فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤْمِنُونَ حَتّٰى يُحَكِّمُوكَ فٖيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لَا يَجِدُوا فٖى اَنْفُسِهِمْ حَرَجًا مِمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلٖيمًا «Hayır! Rabbine andolsun ki onlar, aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükme, içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olmazlar.» ( Nisa suresi 65)

33 يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اَطٖيعُوا اللّٰهَ وَاَطٖيعُوا الرَّسُولَ وَاُولِى الْاَمْرِ مِنْكُمْ فَاِنْ تَنَازَعْتُمْ فٖى شَیْءٍ فَرُدُّوهُ اِلَى اللّٰهِ وَالرَّسُولِ اِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِ ذٰلِكَ خَيْرٌ وَاَحْسَنُ تَاْوٖيلًا «Ey iman edenler! Allah'a itaat edin. Peygamber'e itaat edin ve sizden olan ulu'l-emre (idarecilere) de. Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resûlüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir.» (Nisa suresi 59)

34 HZ MUHAMMED SAV ‘İN ÖNÜNE GEÇİLMEYEN(SÖZLERDE VE FİİLLERDE) BİR PEYGAMBERDİR
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لَا تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَیِ اللّٰهِ وَرَسُولِهٖ وَاتَّقُوا اللّٰهَ اِنَّ اللّٰهَ سَمٖيعٌ عَلٖيمٌ «Ey iman edenler! Allah'ın ve Peygamberinin önüne geçmeyin. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.» (Hucurat suresi 1)

35 HZ MUHAMMED SAV’İN YANINDA SESLERİN YÜKSELTİLMESİ VE BAĞIRIP ÇAĞIRILMASI UYGUN DEĞİLDİR
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لَا تَرْفَعُوا اَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِىِّ وَلَا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ كَجَهْرِ بَعْضِكُمْ لِبَعْضٍ اَنْ تَحْبَطَ اَعْمَالُكُمْ وَاَنْتُمْ لَا تَشْعُرُونَ «Ey iman edenler! Seslerinizi, Peygamber'in sesinin üstüne yükseltmeyin. Birbirinize bağırdığınız gibi, Peygamber'e yüksek sesle bağırmayın, yoksa siz farkına varmadan işledikleriniz boşa gider.» (Hucurat suresi 2)

36 HZ MUHAMMED SAV MAKAM-I MAHMUD’A ULAŞAÇAK PEYGAMBERDİR
وَمِنَ الَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهٖ نَافِلَةً لَكَ عَسٰى اَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا «Gecenin bir kısmında da uyanarak sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere teheccüd namazı kıl ki, Rabbin seni Makam-ı Mahmud'a ulaştırsın.» (İsra suresi 79)

37 O İÇİMİZDEN BİR PEYGAMBERDİR
O İÇİMİZDEN BİR PEYGAMBERDİR. O ALLAH’IN RESULÜ MUHAMMED MUSTAFA SALELLAHÜ ALEYHİ VESELLEMDİR.

38

39 HZ MUHAMMED SAV’İN ÖZELLİKLERİ
Kötü söz söylemezdi Kimseyle çekişmezdi. Her zaman ağırbaşlıydı Dünya işleri için kızmazdı. Umanı ümitsizliğe düşürmezdi. Kimsenin kusurunu aramazdı. Affedici idi intikam almazdı. Hoşlanmadığı bir şey hakkında susardı. Yemek seçmezdi önüne ne konulsa yerdi. Susması konuşmasından uzun sürerdi.

40 Gerçeğe aykırı övgüyü kabul etmezdi.
Sade kıyafet giyer gösterişten hoşlanmazdı. Sıkıntılı hallerinde kabalaşmaz ve bağırmazdı. Konuşurken adeta çevresindekileri kuşatırdı. Kimseye hakkında hayırlı olmayan bir söz söylemezdi. Kendi şahsı için asla öfkelenmezdi öç almazdı. Kendisinden bir şey istendiğinde asla hayır demezdi. Kelimeleri tane tane idi. Yanında en son konuşanı ilk önce konuşan gibi dinlerdi. Halkın kullandığı hiçbir kötü sözü kullanmamıştı

41 Her zaman hüzünlü ve mütebessim bir halde dururdu.
Fakirlerle beraber yerdi, onlardan ayırt edilmezdi. Sıradan değildi ama sıradan insanlar gibi yaşardı. Hiç kimseyi ne yüzüne nede arkasından kınardı. Düşmanlarını affetmekle kalmaz onlara değer verirdi. Gereksiz yere konuşmaz konuştuğunda da ne eksik nede fazla söz kullanırdı. Bir topluluk içerisinde oradakiler bir şeye gülerse O’ da güler bir şeye hayret ederlerse O’ da hayret ederdi.

42 Konuşurken yüzünü başka tarafa çevirmez bulunduğu yerde ayrı bir yere oturmazdı.
Yürürken beraberindekilerin gerisinde yürürdü. İki yalına salınmaz adımlarını geniş atardı. Yüksek bir yerden iner gibi öne doğru eğilerek vakar ve sukünetle yürürdü. Sabahları evden çıkarken şöyle derdi; “İlahi yolda sapmaktan ve saptırılmaktan kanmaktan ve kandırılmaktan haksızlık etmekten ve haksızlığa uğramaktan saygısızlık etmekten ve saygısızlık edilmekten sana sığınırım.” Çok konuşmazdı öz ve hikmetli konuşurdu Düşünceliydi boş şeylerden yüz çevirirdi

43 لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ اَنْفُسِكُمْ عَزٖيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرٖيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنٖينَ رَؤُفٌ رَحٖيمٌ «Andolsun, size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, mü'minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir.» (Tevbe suresi 128)

44

45 O açlıktan karnına taş bağlardı.
O çoğu zaman yemek bulamazdı O ailesinin hizmetinde bulunurdu. O aksırdığında ağzını kapatırdı. O her zaman zikir halindeydi. O Allah’ın emrine hemen boyun eğerdi. O Allah’tan en çok korkan kişiydi. O arpa ekmeğine bile doyamadı. O ayakları şişinceye kadar namaz kılardı. O çobanlık yaptığını söyleyerek mütevazilik yapardı.

46 O dünya malını dağıtmayı severdi.
O sirkeyi ekmeğine katık ederdi. O en zor anlarında hep Rabbine güvenirdi. O gazvelerde yokluktan çekirge yemişti. O günde 100 defa istiğfar ederdi. O güzel koku sürünürdü. O hiç kimseyi dövmemiştir ve dövülmesine rıza göstermemiştir. O hastaları ziyaret ederdi. O hizmetçilerine hep insanca davranırdı. O kendisine kötü davrananda intikam almamaıştır.

47

48 HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ KAEDEŞLERİM DEDİĞİ AHİR ZAMAN ÜMMETİNİ DAİMA DÜŞÜNEN BİR PEYGAMBERDİR

49 Resulullah (SAV) birgün sahabelerine:
“Ah keşke bana doğru, havuza gelen kardeşlerimi bir görsem de, içlerinde şerbetler olan kaselerle onları karşılasam. Cennet’e girmeden önce, onlara (Kevser) havuzumdan içirsem.” Bu sözleri üzerine ona denildi ki: “Ey Allah’ın Resulü biz senin kardeşlerin değil miyiz?” O şöyle cevap verdi: “Sizler benim ashabımsınız (arkadaşlarımsınız). Benim kardeşlerim de beni görmedikleri halde bana inananlardır. Mutlaka ben Rabbimden sizinle ve beni görmeden iman edenlerle gözlerimi aydınlatmasını istedim” (Ramûzu’l-Ehadis s. 361, 4460)

50 Bir başka benzer hadis-i şerifte de şöyle buyurur:
“Mutlaka kardeşlerime kavuşmamı arzuladım.” (Bunun üzerine kendisini dinleyenler) şöyle dediler: “Biz senin kardeşlerin değil miyiz?” O şöyle cevap verdi: “Sizler benim ashabım ve kardeşlerimsiniz. Benden sonra da beni görmedikleri halde bana inanan bir topluluk gelecektir”. Bir zaman geçtikten sonra da şöyle buyurdu: “Ey Ebû Bekir, senin beni sevdiğini duyduklarından dolayı seni seven bir kavmi sevmek istemez misin? Sen de Allah’ın kendilerini sevdiği kimseleri sev.” buyurdu. (Ramuzul Ehadis s )

51 AHİR ZAMAN GÜNAHKAR VE ACİZ KARDEŞLERİN DİYOR Kİ YA HZ MUHAMMED(SAV)
AHİR ZAMAN GÜNAHKAR VE ACİZ KARDEŞLERİN DİYOR Kİ YA HZ MUHAMMED(SAV)! ANAMIZ, BABAMIZ VE CANIMIZ RABBİMİZE VE SENİN YOLUNA FEDA OLSUN YA MUHAMMED (SAV)!

52 وَمَا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمٖينَ
(Ey Muhammed!) Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.»(Enbiya suresi 107)

53 VE ALEMLERE RAHMET OLARAK GÖNDEREN ALLAH’IMIZA SONSUZ KERE SONSUZ HAMD-Ü SENALAR OLSUN.AMİN
VE HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZE SONSUZ KERE SONSUZ SALAT VE SELAM OLSUN.AMİN

54

55 Allah’ım korkaklıktan, cimrilikten, sadr fitnesinden sana sığınırım.
DUAMIZ EFENDİMİZ SAV‘İN BAZI DUALARI Allah’ım korkaklıktan, cimrilikten, sadr fitnesinden sana sığınırım. Allah’ım kulağımın şerrinden, gözümün şerrinden, dilimin şerrinden sana sığınırım. Allah’ım korkmaktan, ezel-i ömre bırakılmaktan, dünya fitnesinden ve kabir azabından sana sığınırım.

56 Allah’ım yaptığım ve yapamadığım şeylerin şerrinden sana sığınırım.
Allah’ım acizlikten, tembellikten, cimrilikten, maddi ve manevi çöküntüden, kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnesinde sana sığınırım. Allah’ım açlıktan, fakirlikten, zilletten. Zulmetten ve zulme uğramaktan sana sığınıyorum. Allah’ım yaptığım ve yapamadığım şeylerin şerrinden sana sığınırım. Allah’ım senin gazabından sana sığınırım.(Süneni nesai’den) (Not:Bu vaaz Diyanet Kuran Mealinden faydalınarak hazırlanmıştır)


"1443 YIL SONRA HZ MUHAMMED SAV’İ HAKKIYLA TANIYABİLMEK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları