Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARADA YÜZEN DONANMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARADA YÜZEN DONANMA."— Sunum transkripti:

1 KARADA YÜZEN DONANMA

2 İstanbul’la ilgili bildiğiniz bir şiir var mı?

3 - Fatih Sultan Mehmet hakkında neler biliyorsun?
- Fatih Sultan Mehmet’e “Fatih” denilmesinin sebebi nedir? -Fatih Sultan Mehmet’in en büyük başarısı nedir? - İstanbul’un fethi tarihin akışını nasıl etkilemiştir?

4 OKUMA

5

6

7 1. ETKİNLİK: Metinde anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıdaki defter sayfalarına yazınız. Daha sonra bu kelimelerin anlamlarını sözlükten bularak birer cümlede kullanınız. İlk kelime benden: Şahi ne demek?

8 b. Bulduğunuz deyimleri bir cümle içinde kullanınız.
2. Etkinlik: a. Aşağıda harfleri karışık olarak verilen kelimeleri düzenleyip deyimleri bulunuz ve altlarında verilen kutucuklara yazınız. b. Bulduğunuz deyimleri bir cümle içinde kullanınız. 1. Sındakfa şekmiş kaçkam KAFASINDA ŞİMŞEK ÇAKMAK 2. LİE OLUK BIĞAL KEBELKEM ELİ KOLU BAĞLI BEKLEMEK 3. NUDUMUU KETİYİRMEM UMUDUNU YİTİRMEK 3. LERGİZÖNE NANAMAMAKİ GÖZLERİNE İNANAMAMAK

9 METNE YÖNELİK SORULAR Osmanlı Donanması nereye demirlenmiştir?
Çarpışmalar sırasında Bizanslılar şehri korumak için neler yapıyor? Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u nasıl kuşatmayı düşünüyor? İstanbul’un fethi neye bağlıydı? İstanbul’u fethetmek için Fatih Sultan Mehmet’in aklına nasıl bir çare gelmişti? Kuşatmaya başlamadan önce Fatih Sultan Mehmet kurmaylarıyla birlikte ne yapmıştır? 7. İstanbul hakkında ne biliyorsun?

10 Aşağıdaki boşlukları metne göre doldurunuz
Aşağıdaki boşlukları metne göre doldurunuz. O gün, orada gencecik bir padişah, önce ………………… yendi, sonra …………………….. ……………………… insanlar, hayatı en kolay taraflarıyla yaşamaya çalışırlar. İmkânın sırrını görmek için ……………………… denemek lazım. imkansızlığı Bizans’ı… Normal imkansızı

11

12 OKUDUĞUNUZ METİNDEN YOLA ÇIKARAK
4. ETKİNLİK: OKUDUĞUNUZ METİNDEN YOLA ÇIKARAK FATİH SULTAN MEHMET’İN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİ YAZINIZ.

13 5.ETKİNLİK: Okuduğunuz metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin hangi cümlelerle başladığını yazınız. GELİŞME GİRİŞ SONUÇ GELİŞME

14 KONUŞMA ARAŞTIRDIKLARINDAN VE ÖĞRENDİKLERİMİZDEN HAREKETLE
FATİH SULTAN MEHMET NASIL BİR LİDERDİR? SORUSUNA CEVAP VEREN BİR KONUŞMA YAPINIZ…

15 Okuduğumuz bu anekdottan hareketle
Fatih’in kişilik özelliğini söyleyiniz.

16 Mektup yazma kurallarINI
Hitap (Seslenme Bölümü): Mektubun bu bölümü mektubu yazdığımız kişi veya kuruma seslenmektir. Sevgili Babacığım, Sayın Yönetici, Giriş Bölümü: Bu bölümde neden mektup yazıldığı anlatılır. (Genellikle kısa bir paragraftan oluşur.) Gelişme Bölümü: İletmek istediğimiz düşüncelere haberlere genişçe yer verilen bölümdür. Verilecek haberler konularına göre paragraf halinde yazılmalıdır. Sonuç Bölümü: İyilik dilekleri, selam samimiyet ifade eden cümleler yer alır. Tek paragraf halinde kısa olarak düzenlenir. 6.ETKİNLİK: Okuduğunuz metinden ve öğrendiklerinizden hareketle yabancı bir ülkede yaşayan mektup arkadaşınıza Fatih Sultan Mehmet’i tanıtınız. Ama önce Mektup yazma kurallarINI hatIrlayalIm.

17 kelimenin fiil kökü olduğunu belirtmek
“cik” ifadesinin ek olduğunu belirtmek “dürüstlük” kelimesini köküne ve ekine ayırmak

18 Kısa Çizgi’nin Kullanıldığı Yerler:
1. Dil bilgisinde kökleri ve ekleri ayırmak için kullanılır. Örnek: gör – üş , bil – gi … 2. Dil bilgisinde fiil kök ve gövdelerini göstermek için kullanılır. Örnek: Başar-, yap-tır-… 3. Dil bilgisinde ekleri başına konulur. Örnek: -lık, -cı, -gın… 4. Kelimeler arasında “-den, ….a, ve, ile, ila, arasında” anlamını vermek için kullanılır. Örnek: 16.– 19. yy’a kadar (on altıncı yüzyıldan on dokuzuncu yüzyıla kadar)

19 Şimdiki Zaman Gelecek Zaman Emir Kipi Gelecek Zaman Gelecek Zaman Gereklilik Kipi Geniş Zaman Emir Kipi Geniş Zaman Gelecek Zaman

20 Eylem geçmiş zamanda gerçekleştirdiği için geçmiş zaman olmalıdır.
Eylem gelecekte gerçekleşeceği için şimdiki zaman değil gelecek zaman olmalıdır. Eylem emir içermektedir, zaman anlamı içermediği için zaman kayması yoktur. Eylem gelecekte gerçekleşeceği için şimdiki zaman değil gelecek zaman olmalıdır.

21 SON


"KARADA YÜZEN DONANMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları