Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP"— Sunum transkripti:

1 Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP
İSLAMDA AİLE Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP Facebook: Muhammed Emin Yavuzyiğit Facebook Grup: VAAZ DOSYALARI

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
وَمِنْ اٰيَاتِهٖ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً اِنَّ فٖى ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ «Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O'nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.» (Rum suresi 21)

3 İLK AİLE VE İLK KUTSAL KURUM
İnsanlık tarihinde ilk aile Hz Adem (A.S) ve eşi Hz Havva anamızla başlamıştır. Allah, ilk olarak İnsanlığı aile ile başlatması ailenin Allah katında ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Aile kurumu kutsaldır ve kutsallığına zarar getirmek Allah’ın gazabını celp eder. Aileye dokunmak ve aileyi haksız nedenler ile yıkmaya çalışmak İslam da en büyük suçlardan sayılmıştır. Tarih boyunca aile olgunlaşarak günümüze kadar gelmiştir.

4 AİLE, ALLAH KATINDA O KADAR ÖNEMİLİDİR Kİ..!
Allah, Efendimiz SAV’e çok eziyet eden ve müşrik olan, Ebu-Leheb’in eşinden bahsederken ayette «onun karısı da» tabirini kullanması aile kurumunun, müşrik nikahı dahi olsa nikahın(ailenin) değerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır: وَامْرَاَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ فٖى جٖيدِهَا حَبْلٌ مِنْ مَسَدٍ «Boynunda bükülmüş hurma liflerinden bir ip olduğu hâlde sırtında odun taşıyarak karısı da (o ateşe girecektir).» (Tebbet suresi 4,5)

5 TÜM PEYGAMBERLER AİLE KURMUŞLAR VE İNSANLIĞA ÖRNEK OLMUŞLARDIR
وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلاً مِّن قَبْلِكَ وَجَعَلْنَا لَهُمْ أَزْوَاجًا وَذُرِّيَّةً «Andolsun senden önce de peygamberler gönderdik ve onlara da eşler ve çocuklar verdik.» (Rad suresi 38)

6 EVLENMEK PEYGAMBERLERİN SÜNNETLERİNDENDİR
أرْبَعٌ مِنْ سُنَنِ الْمُرْسَلِينَ: الْحَيَاءُ، وَالتَّعَطُّرُ، وَالنِّكَاحُ، وَالسِّوَاكُ Rasulullah (S.A.V.) buyurdular ki: «Dört şey vardır, bunlar geçmiş peygamberlerin sünnetlerindendir: Haya, koku sürünme, evlenme, misvak kullanma.» (Tirmizi Nikah 1)

7 KİMLER, PEYGAMBERİMİZ (SAV)’DEN DEĞİLDİR?
Hz. Aişe (R.A.)’dan rivayet edilen bir hadiste şöyle buyurulmuştur: عَنْ عَائِشَةَ، قَالَتْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صعلم) ‏"‏ النِّكَاحُ مِنْ سُنَّتِي فَمَنْ لَمْ يَعْمَلْ بِسُنَّتِي فَلَيْسَ مِنِّي وَتَزَوَّجُوا فَإِنِّي مُكَاثِرٌ بِكُمُ الأُمَمَ وَمَنْ كَانَ ذَا طَوْلٍ فَلْيَنْكِحْ وَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَعَلَيْهِ بِالصِّيَامِ فَإِنَّ الصَّوْمَ لَهُ وِجَاءٌ ‏"‏ ‏ «Nikah benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, benden değildir. Evleniniz. Çünkü ben kıyamet gününde diğer ümmetlere karşı sizin çoğunluğunuzla övüneceğim. Kimin evlenmeye gücü yeterse evlensin, evlenme gücü bulunmayan da oruca devam etsin. Çünkü oruç onun için (harama karşı) bir kalkandır.» (İbn Mace Nikah 1)

8 EVLENEMEYENLER NE YAPMALIDIRLAR?
«Kimin evlenmeye gücü yeterse evlensin, evlenme gücü bulunmayan da oruca devam etsin. Çünkü oruç onun için (harama karşı) bir kalkandır.» (İbn Mace Nikah 1) يَا مَعْشَرَ الشَّبَابِ مَنْ اسْتَطَاعَ الْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ وَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَعَلَيْهِ بِالصَّوْمِ فَإِنَّهُ لَهُ وِجَاءٌ «Gençler, içinizden evlenmeye gücü yeten evlensin. Zira evlenmek gözü (haramdan) daha çok yumdurucu, iffeti daha çok koruyucudur. Gücü yetmeyen ise oruç tutsun, çünkü orucun şehveti kıran bir özelliği vardır.» (Buhârî, Nikah, 3)

9 İSLAMİ YAŞANTIYA EVLENMENİN FAYDASI
«Zira evlenmek gözü (haramdan) daha çok yumdurucu, iffeti daha çok koruyucudur.» (Buhârî, Nikah, 3)

10 MÜSLÜMAN DİNİNİN YARISINI NASIL TAMAMLAR..!
Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: «Kul evlendiği vakit dininin yarısını tamamlamış olur. Artık geri kalan yarısında da Allah'a karşı gelmekten kaçınsın.» (Et-Tergib ve't-Terhib, c. III, s. 42)

11 AİLE KİMLERDEN OLUŞUR? -Aile, kişinin kendilerinden sorumlu olduğu eşi, varsa çocukları, ev halkı, yani yakın akrabalardan oluşan kişilerdir.

12 İSLAMDA AİLE..! -İslam da aile sosyal bir müessese olduğu gibi, aile aynı zaman da İslam’i bir kurumdur. -İslâm, şer'î bir mazeret olmaksızın evlenmekten kaçınmayı ve yuva kurma işini zorlaştırmayı günah saymıştır.

13 EVLENMEYE DURUMU UYGUN OLANLAR NE YAPILMALIDIR?
وَاَنْكِحُوا الْاَيَامٰى مِنْكُمْ وَالصَّالِحٖينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَاِمَائِكُمْ اِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللّٰهُ مِنْ فَضْلِهٖ وَاللّٰهُ وَاسِعٌ عَلٖيمٌ «Sizden bekâr olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.» (Nur suresi 32)

14 YER YÜZÜNDE AHLAKİ BOZUKLUK NEDEN KAYNAKLANIR?
«Size, dini, ahlaki yaşantısı hoşunuza giden kimseler geldiğinde, onları evlendirin. Aksi taktirde yer yüzünde kargaşa ve büyük bir ahlaki bozukluk olur.» (Tirmizi Nikah 3)

15 EFENDİMİZ SAV’İN YAŞANTISI NASILDI..!
أنْتُمُ الَّذِينَ قُلْتُمْ كَذَا وَكَذَا، أما وَاللّهِ إنّى لاخْشَاكُمْ للّهِ وأتْقَاكُمْ لهُ، ولَكِنِّى أصُومُ وأُفْطِرُ وأُصَلِّى وأرقَدُ وأتَزَوّجُ النّسَاءَ، فَمَنْ رغِبَ عَنْ سُنَّتِى فَلَيْسَ مِنِّى Hz. Enes (r.a) anlatıyor: Hz. Peygamber (a.s)'in eşlerinin hâne-i saâdetlerine bir grup erkek gelerek Rasulullah (a.s)'ın (evdeki) ibadetinden sordular. Kendilerine sordukları husus açıklanınca sanki bunu az bularak: "Rasulullah (a.s) kim, biz kimiz? Allah O'nun geçmiş ve gelecek bütün günahlarını affetmiştir (bu sebeple O'na az ibadet de yeter) dediler. İçlerinden biri: "Ben artık hayatım boyunca her gece namaz kılacağım" dedi. İkincisi: "Ben de hayatımca hep oruç tutacağım, hiç bir gün terk etmeyeceğim" dedi. Üçüncüsü de: "Kadınları ebediyen terk edip, onlara hiç temas etmeyeceğim" dedi. (Bilâhare durumdan haberdar olan) Hz. Peygamber (a.s) onları bularak: "Sizler böyle böyle söylemişsiniz. Halbuki Allah'a yemin olsun Allah'tan en çok korkanınız ve yasaklarından en ziyade kaçınanınız benim. Fakat buna rağmen, bazen oruç tutar, bazen yerim; namaz kılarım, uyurum da; kadınlarla beraber de olurum. (Benim sünnetim budur), kim sünnetimi beğenmezse benden değildir" buyurdu. (Buhârî, Nikah 1; Müslim, Nikah 5)

16 EVLENMENİN FAYDASI وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً «Zina’ya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur.» (İsra suresi 32) -İslam meşru nikahların dışında kalan gayr-i meşru ilişkileri kabul etmeyeceğinden dolayı evlenmeyi emretmiştir. «Evlenmek gözü (haramdan) daha çok yumdurucu, iffeti daha çok koruyucudur.» (Buhârî, Nikah, 3)

17 EFENDİMİZ SAV’İN EVLENİLEBİLECEK KADIN TAVSİYESİ
تُنْكَحُ الْمَرأةُ لارْبَعِ خِصَالِ: لِمَالِهَا، وَلِحَسَبِهَا، وَلِجَمَالِهَا، وَلِدِينِهَا. فَأظْفَرْ بِذَاتِ الْدِّينِ، تَرِبَتْ يَدَاكَ. Ebu Hureyre (r.a) anlatıyor: "Rasulullah (S.A.V.) buyurdular ki: «Kadın dört hasleti için nikahlanır: Malı İçin, Nesebi (Asaleti) İçin, Güzelliği İçin, Dini İçin. Sen dindar olanı seç de huzur bul.” (Buharî, Nikah 15)

18 DÜNYA METAININ EN HAYIRLISI KİMDİR?
قَالَ رَسُولُ اللّهِ)صلعم اَلْدُّنْيَا مَتَاعٌ، وَخَيْرُ مَتَاعِ الدُّنْيَا الْمَرْأةُ الصَّالِحَةُ Rasulullah (a.s) buyurdular ki: «Dünya bir meta'dır. Dünya metaının en hayırlısı saliha kadındır.» (Müslim, Rada 64; Nesaî, Nikah 15)

19 İSLAMDA EVLENMENİN HÜKÜMLERİ
  Evleneceklerin durumuna göre nikahın hükmü farz, vacip, sünnet, haram, mekruh veya mubah kısımlarına ayrılır. 1) Evlenmediği takdirde zinaya düşeceği kesin olan kimsenin evlenmesi FARZDIR.   2) Evlenmezse zinaya düşme tehlikesi bulunan kimsenin - mehir ve nafakayı sağlayacak durumda ise – evlenmesi VACİPTİR.   3) Evlenince, eşine zulüm ve işkence yapacağı kesin olan kimsenin evlenmesi HARAMDIR. 4) Eşine zulüm yapma ihtimali bulunan kimsenin evlenmesi MEKRUHTUR.  5) Cinsel bakımdan itidal halde bulunanların evlenmesi SÜNNETTİR.

20 İSLAMDA HARAM OLAN EVLİLİK ÇEŞİTLERİ
Farklı Din Mensuplarıyla Ve Müşriklerle Evlilik (Erkek Ehli Kitapla Evlenebilir) Anne, Baba, Kızlar, üvey kızlar, Oğullar, Kardeşler İle Evlenmek Teyzeler Ve Yeğenlerle Evlenmek Süt Kardeşlerle Evlilik Hala Ve Amca İle Evlenmek İki Kız Kardeşi Bir Arada Nikâhlamak Hanımın ve yeğeni İle Bir Arada Nikâhlamak Çocukların Eşleri İle (Gelinlerle) Evlenmek Kayınvalide, Üvey Anne Ve Üvey Baba İle Evlenmek Evli Kadınlarla Evlenmek Haramdır.

21 İSLAMDA KİMLER KİMLERLE EVLENEBİLİR
KURAN-I KERİM BUNLARI BİZLERE HABER VERMİŞTİR: اَلْخَبيثَاتُ لِلْخَبيثينَ وَالْخَبيثُونَ لِلْخَبيثَاتِ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ «Tertemiz hanımlar, tertemiz erkeklere lâyıktır. Tertemiz erkekler, tertemiz hanımlara lâyıktır.» (Nur suresi 26) اَلزَّانى لَا يَنْكِحُ اِلَّا زَانِيَةً اَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لَا يَنْكِحُهَا اِلَّا زَانٍ اَوْ مُشْرِكٌ وَحُرِّمَ ذٰلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنينَ «Zina eden erkek, zina eden veya müşrik olan bir kadından başkası ile evlenmez...» (Nur suresi 3)

22 EŞLER BİRBİRLERİNİN ELBİSESİDİRLER
هُنَّ لِبَاسٌ لَكُمْ وَاَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ «Onlar (hanımlar) sizin için bir elbise; siz de onlar için bir elbisesiniz.» (Bakara suresi 187) -Eşler birbirlerinin elbisesi ise elbisenin yırtılmamasına(ailenin zedelenmemesine veya yıkılmamasına) azami gayret göstermelidirler. Kırılan vazo eski haline getirilemediği gibi, yırtılan elbise(aile)de eski haline döndürülemeyeceğinden aile yuvasını hassasiyetle korunmalıdır. Bu hassasiyetle hareket edince yuvalar mutlu ve çocuklar mutlu olur. Toplumların, mutlu yuva ve mutlu çocukların sırtlarında gelişip, ayağa kalkarlar.

23 ERKEĞİN KADIN ÜZERİNDEKİ HAKLARI
EFENDİMİZ SAV ŞÖYLE BUYURMUŞTUR: ألا إِنَّ لَكُمْ عَلَى نِسَائِكُمْ حَقًّا، وَلِنِسَائِكُمْ عَلَيْكُمْ حَقًّا. فَحَقّكُمْ عَلَيْهِنَّ أَنْ لا َيُوطِئْنَ فَرْشَكُمْ مَنْ تَكْرَهُونَ، وَلايَأْذَنَّ فِي بُيُوتِكُمْ لِمَنْ تَكْرَهُونَ، «Bilesiniz, kadınlarınız üzerinde hakkınız var, kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakkı var. Onlar üzerindeki hakkınız, yatağınızı istemediklerinize çiğnetmemeleridir. İstemediklerinizi evlerinize almamalarıdır. (Tirmizİ Tefsİr Tevbe (3087)

24 KADINLARIN ERKEĞİN ÜZERİNDE Kİ HAKLARI
EFENDİMİZ SAV ŞÖYLE BUYURMUŞTUR: أَلا وَحَقُّهُنَّ عَلَيْكُمْ أَنْ تُحْسِنُوا إِلَيْهِنَّ فِي كِسْوَتِهِنَّ وَطَعَامِهِنَّ «Bilesiniz, kadınlarınız üzerinde hakkınız var, kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakkı var. …Bilesiniz onların sizin üzerinizdeki hakları, onlara giyecek ve yiyeceklerinde iyi davranmanızdır.» (Tirmizİ Tefsİr Tevbe (3087)

25 EŞLERİN ARASI YAŞAM Eşlerin birbirleri ile iyi geçinmeleri İslam’ın ana prensibidir ve kadınlara meşru yaşamda iyilikle davranmak Allah’ın emridir. Kadının da kocasına itaat etmesi Allah’ın emridir. وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ «…Onlarla (eşlerinizle) iyi(güzellikle) geçinin…» (Nisa suresi 19)

26 ALLAH’IN KOYDUĞU KANUN
اَلرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللّٰهُ بَعْضَهُمْ عَلٰى بَعْضٍ وَبِمَا اَنْفَقُوا مِنْ اَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللّٰهُ «Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. Çünkü Allah, insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. İyi kadınlar, itaatkârdırlar. Allah'ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da "gayb"ı korurlar.» (Nisa suresi 34)

27 HANGİ KADIN CENNETE GİRER
Resulullah (SAV) buyurdular ki: «Hangi kadın, kocası kendisinden razı olarak vefat ederse, cennete girer.» [Tirmizi, Rada 10)

28 MELEKLER KİME LANET EDER
EFENDİMİZ SAV ŞÖYLE BUYURUYOR: «Kadın küskünlükle kocasının yatağından ayrı olarak sabahlarsa, melekler onu lanetler." denmiştir.» (Buhari, Nikah 85, Müslim, Nikah , Ebu Davud, Nikah 41)

29 EFENDİMİZ SAV VEDA HACCINDA KARI-KOCA HAKLARINI ŞÖYLE BEYAN ETMİŞTİR
فَقَالَ أَلَا وَاسْتَوْصُوا بِالنِّسَاءِ خَيْرًا فَإِنَّمَا هُنَّ عَوَانٌ عِنْدَكُمْ لَيْسَ تَمْلِكُونَ مِنْهُنَّ شَيْئًا غَيْرَ ذَلِكَ ... أَلَا إِنَّ لَكُمْ عَلَى نِسَائِكُمْ حَقًّا وَلِنِسَائِكُمْ عَلَيْكُمْ حَقًّا .... «Ey insanlar! Kadınların haklarına riayet etmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı size tavsiye ederim. Siz kadınları Allah emaneti olarak aldınız. Onların iffet ve ismetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde haklarınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır.» (Tirmizî, Tefsîr Tevbe, (3087)

30 ALLAH RAHMETİ İLE KİME MUAMELE EDER?
Ebû Hüreyre (R.A.)'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber efendimiz (S.A.V.)şöyle buyurmuştur: «Allah o kimseye rahmetiyle muamele eder ki gece kalkıp namazını kılar, hanımını da uyandırır, o da namaz kılar, eğer imtina ederse yüzüne su serperek uyandırır. Allah o kadına da rahmetiyle muamele eder ki gece kalkıp namazını kılar, kocasını da kaldırır, o da namazını kılar. Eğer imtina ederse yüzüne su serperek uyandırır.» (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 250

31 AİLEDE EN HAYIRLI OLAN KİMDİR?
أكْمَلُ المُؤمِنِينَ إيمَاناً أحْسَنُهُمْ خُلُقاً، وَخِيَارُكُمْ خِيَارُكُمْ لاهْلِهِ Hz. Ebu Hüreyre (r.a) anlatıyor: Rasulullah (a.s) buyurdular ki: «Mü'minler arasında imanca en kâmil olanı, ahlâkça en güzel olanıdır. En hayırlınız da ailesine hayırlı olandır." buyurmuştur.» (Tirmizi, Radâ 11, Ebu Dâvud, Sünnet 16)

32 ARALARI BOZULAN KARI VE KOCANIN ARALARINI DÜZELTME İLKELERİ
وَاِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَكَمًا مِنْ اَهْلِه وَحَكَمًا مِنْ اَهْلِهَا اِنْ يُريدَا اِصْلَاحًا يُوَفِّقِ اللّهُ بَيْنَهُمَا اِنَّ اللّهَ كَانَ عَليمًا خَبيرًا «Eğer karı-kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, erkeğin ailesinden bir hakem ve kadının ailesinden bir hakem gönderin. Bunlar barıştırmak isterlerse Allah aralarını bulur. Şüphesiz Allah her şeyi bilen ve her şeyden haberdar olandır.» (Nisa suresi 35)

33 AİLEDE DOĞRU OLMAYAN DAVRANIŞ:BUĞUZ
لا َيَفْرُكُ مُؤْمِنٌ مُؤْمِنَةٌ. إِنْ كَرِهَ مِنْهَا خُلْقًا رَضِىَ آخَرَ Rasulullah (a.s) buyurdular ki: «Bir mü'min erkek, bir mü'min kadına buğuz etmesin. Çünkü onun bir huyunu beğenmezse başka bir huyunu beğenir.» (Müslim, Rada 61)

34 AİLENİN YIKILMA SEBEPLERİ
1) DENK OLMAMAK : İslam’da Küfüv kavramı ile nitelendirilen denk olma kavramı evlenecek kişilerin inanç yapısı, sosyal yapısı, ekonomik yapısı, kültür yapısı ve diğer yapıları denk olması demektir. Küfüv’e dikkat edilmeyince zamanla aileler yıkılıyor. Birbirleri ile aynı dile konuşamadıklarından anlaşma ortamı kayboluyor yıkılmalar meydana gelmiş oluyor.

35 2) ZİNA VE ALDATMA: Son zamanlarda sıkça görülen aldatma ve zina olayları had safhalara çıkarak ailelerin yıkılmasına sebep olmaktadır. Saygı, sevgi ve sadakatin olmadığı ailelerde huzur olmuyor ve huzurun olmadığı yerde de aileler yıkılıp perişan oluyorlar. Maneviyatın olmadığı ailelerde sıkça görülmesine rağmen son zamanlarda manevi ailelerde de görülmeye başlaması toplumun çürüdüğü anlamına gelmektedir. Dinimizde zina ve aldatma büyük günahlar arasında sayılmıştır.

36 3) EKONOMİK SEBEPLER: Günümüzde tükenmeyen hazlar ve ihtiraslar nedeni ile bilinçsizce tüketen toplum olduğumuzdan ekonomiyi yetiştiremeyen ailelerde parçalanmalar meydana geliyor. Taklit, özenti ve onlarda var bizde yok anlayışları ile moda ve marka düşkünlüğünden dolayı yetmeyen ekonomi, aileleri sıkıntılara düşürmekte ve ‘ayağını yorganına göre uzat’amayan aileler yıkılmaya mahkum oluyorlar.

37 4) ALKOL, KUMAR VE ŞANS OYUNLARI: Dinimizde haram olan şeytan işi pislik diye tabir edilen bu alışkanlıklar ailenin çökmesine neden oluyor. Haramlar bir bedene ve aileye girdiğinde ‘tahta kurusu’ gibi içten içe çürütmeye başlıyor ve zamanla parçalanma meydana geliyor. Ailenin geçim nafakasını gayri meşru yollar da tüketmek ailenin geçimini zorlaştırdığı gibi ailenin yıkılma sebeplerinden birisidir.

38 5) KARAKTER VE KİŞİLİK FARKLILIKLARI: Ailede karakter ve kişilikler taban tabana zıtsa aile içi şiddet artıyor, kavga, bağırma ve çağırma had safhalara ulaşarak evin içinde ki huzur ve sevgi ortadan kalkıyor. Karakter ve kişilik farklılığı ailelerin yıkılma sebepleri arasındadır.

39 6) DİN VE MEZHEP FARKI: Din ve mezhep farkını gözetmeden yapılan evlilikler zamanla tartışmaya benim dinim senin dinin veya benim mezhebim senin mezhebin diye üstünlük kurulmaya çalışınca anlayışta olmayınca yıkılmalar mukadder oluyor.

40 7) SUÇ İŞLEME: Her türlü tedbiri aldıktan sonra suça düşülüyorsa takdir deriz. Ancak bunun dışında aile fertlerinden birisinin suç işlemesi hapse girmesi halinde aileden geriye kalanları her yönü ile sıkıntıya düşmekte ve kimi zaman geçim sıkıntısı kimi zaman diğer bazı isteklerden dolayı yıkılmalar mukadder oluyor.

41 8) EŞLERİN YÖRE VE KÜLTÜR FARKI: Her yörenin geleneği, göreneği ve adetleri farklı farlıdır. Yöre ve kültür farkından dolayı anlaşmazlıklar ortaya zamanla çıkmakta ve huzursuzluklar meydana gelmektedir ve boşanmalar meydana gelmektedir.

42 9) YALAN VE İFTİRA: Eşlerin birbirlerine yalan söylemeleri veya birbirlerini yoktan yere suçlamaları ailelerin yıkılma sebeplerindendir. Yalan, ailede güveni ortadan kaldırdığı gibi iftirada ailenin lekelenmesine sebep olur. Yalan ve iftira aileye içeriden atılan bomba gibidir aileyi infilak eder ve yıkılmasına sebep olur.

43 10) AİLE İSLAMİ YAŞAMDAN VE MANEVİYATTAN UZAKLAŞMAK:
Ailede İslami yaşam bozulmaya başlayınca insan dünyevi olarak yaşama bakmaya başlıyor. İslam’i hassasiyetle hareket etmeyen ve manevi yaşamlarına dikkate etmeyen aileler yıkılmaya mahkum oluyorlar.

44 AİLEDE MUTLULUĞUN HAKİM OLMASI NASIL OLUR..!
1) AİLEDE SEVGİ HAKİM OLMALI: Aile fertleri birbirlerine sevgi ve muhabbet besleyerek bakmalıdırlar. 2) AİLEDE GÜVEN HAKİM OLMALI: Aile fertleri birbirlerine tam güven vermelidirler ve tam güvenmelidirler. 3) AİLEDE FEDAKARLIK HAKİM OLMALI: Aile fertleri birbirleri için fedakarca davranış sergilemelidirler.

45 4) AİLEDE HOŞ GÖRÜ HAKİM OLMALI:
Aileler birbirlerine hoş görü ile yaklaşmalı ve eşlerin kusurları değil iyilikleri ön planda tutulmalıdır. 5) AİLEDE KUSUR ARAŞTIRILMAMALIDIR: Peygamberler hariç Her insan kusurludur ve kusur aramaya başlayınca çok kusur bulunur. Kusurları örtmek erdemli ailelerde olur ve daima kusurlar görülmemeli iyi yönler görülmelidir. 6) AİLEDE SIRLAR DEŞİFRE EDİLMEMELİ: Her ailenin mahremiyeti vardır. Mutlu aile yaşamında sırlar asla ifşa edilmemedir.

46 7) AİLE VAZİFELERİ ASLA İHMAL EDİLMEMELİ:
Aile vazifesi olan işler her şeyden önde tutulmalı ve karı-koca vazifelerini asla ihmal etmemelidir. 8) AİLEDE İSLAMİ YAŞAM VE MANEVİYAT ÖN PLANDA TUTULMALI: Aile fertleri İslam’i hassasiyetleri gözetirse ve ibadetlerine azami gayret gösterirseler mutlu olurlar. Dini yaşayan ailelerde bereket, muhabbet ve manevi haz hasıl olur.

47 9) AİLE MAL KAZANIRKEN VEYA HARCARKEN AİLENİN DİĞER FERTLERİNİ DÜŞÜNMELİDİR:
Kazançları olur olmaz yerlere harcamak aileyi sıkıntıya düşüreceğinden aile fertleri iktisatlı davranmalıdır ve ayağını yorganına göre uzatan aileler mutlu ailelerdir. 10) AİLE FERTLERİ EVE GELDİĞİNDE ONLARI GÜLER YÜZ VE TATLI SÖZLE KARŞILAMALI: ‘Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır’ ata sözü mutlu olmak isteyen ailelere çok şeyler anlatır. Tatlı sözler mutlu ailenin nişanlarındandır. 11) AİLE FERTLERİ ARASINDA GİZLİ HİÇ BİR ŞEY OLMAMALI: Şüpheye mahal verecek her türlü davranıştan sakınılmalı ve aile fertleri birbirlerinden hiçbir şey gizlememelidirler. Mutlu yaşamın kaynağı ailede net olunmalıdır.

48 12) ALİE FERTLERİ BİRBİRLERİNE GÖSTERDİKLERİ SEVGİ VE MUHABBETTİ BİRBİRLERİNİN ANA VE BABALARINADA GÖSTERMELİ: Mutluluk sadece ailede olması yetmez eşlerin anne ve babaları ile de iyi geçinilmelidir ki onların mutlulukları evlatlarına da olumlu olarak yansıyacak ve aile daha da mutlu yaşamaya devam edecektir. 13) AİLE ADETLER İLE İNANÇLARI BİRBİRİNE KARIŞTIRMAMALI: Mutlu aileler örf, adet ve ananelere dikkat etmesi ve bunlarla gerçek inancı birbirine karıştırmamalıdır. Eşlerin ana ve babalarından gelen örf, adet ve ananelere çok dikkat edilmeli ve bunlar ailede tartışma konusu yapılmamalıdır. İnsan olduğu gibi sevilmelidir.

49 14) AİLEDE İŞ BÖLÜMÜNE DİKKAT EDİLMELİ: Ailede işler hep bir ferdin üzerine yıkılmamalıdır ve işler paylaşılırsa mutluluk ve sevgide paylaşılır ve o ailede mutluluk hakim olur. 15) AİLEDE EŞLER BİRBİELRİNE NAZİK VE KİBAR DAVRANMALI: Nezaket sahibi kişiler karşısındaki kırmamaya azami gayret gösterir ve kibar davranışlar sergilenirse aile mutluluğun zirvesini yakalamış olur.

50 MUTLULUĞUN ASIL KAYNAĞI NEDİR?
MUTLULUĞUN ASIL KAYNAĞI KURAN-I REHBER EDİNMEK VE HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZİ ÖRNEK ALMAKLA OLUR.

51 HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ AİLESİNE NASIL DAVRANIRDI?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ailesine daima nazik ve cömert davranmıştır. Hz. Muhammed (SAV), eşlerine karşı iyi davranır ve onlarla iyi geçinirdi. O’nun (SAV) hanesi yeryüzünde geçmiş ve gelecek hanelerin, kurulacak yuvaların en mesudu, en bahtiyarı ve en bereketlisi olmuştur. Hz. Aişe (RA), sakıncası olmayan bir şey istediği zaman, o konuda Hz. Aişe'ye tâbi olurdu. Hz. Aişe, bir bardaktan su içtiği zaman kendisi o bardağı eline alır, ağzını eşinin ağzının değdiği yere kor, sonra su içerdi. Elbiselerini kendi tamir eder, ayakkabılarını kendi onarırdı. Hz Muhammed (SAV); Sabırlı olmanın, merhametli olmanın, teenni ile davranış sergilemenin, anlayışlı olmanın, incelik sahibi olmanın, hoşgörülü olmanın ve sorumluluk sahibi olmanın timsalidir.

52 DUAMIZ ALLAHIM AİLE YUVALARIMIZI HUZURLU, SEVGİ DOLU VE MUTLU KIL
ALLAHIM TÜM AİLELERİMİZE DÜNYADA VE AHİRETTE GÜZELLİKLER, İYİLİKLER İHSAN EYLE ALLAHIM AİLE HUZURU OLMAYANLARA AİLE HUZURU İHSAN EYLE ALLAHIM ÇOLUK ÇOCUKLARIMIZI HAYIRLI, SAĞLIKLI, SALİH VE SALİHA OLMALARINI İHSAN EYLE AMİN


"Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları