Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUNUM TEKNİKLERİ Özlem BALABAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUNUM TEKNİKLERİ Özlem BALABAN."— Sunum transkripti:

1 SUNUM TEKNİKLERİ Özlem BALABAN

2 Sunum Hayatımızda Sunumların Yeri Sunum Hazırlamadan Sorulması Gereken Sorular Kötü bir Sunum Nasıl Ortaya Çıkar?Sunum Hazırlama Aşamalar Slayt Hazırlama Teknikleri Etkili Sunum İçerisindeki Bölümler

3 Sunum Bir mesajı iletmek amacıyla gerçekleştirilen sözlü ve/veya görsel iletişimdir., Bir ya da daha fazla sunucunun birden fazla dinleyiciye verdiği konuşma, görüşme, söz söyleme sanatıdır.

4 Hayatımızda Sunumların Yeri
Eğitimin her düzeyinde İlköğretim Lise Üniversite Mesleki hayatta Özel sektör Kamu kurumları Akademik hayat

5 Sunumla İlgili Yanlış İnanışlar
Konuşmacı doğulur, olunmaz Başkalarının konuşma tarzı kopya edilmelidir. Sunum korkusunun üstesinden asla gelinemez.

6 Dinleyici Kendine Dönüktür
Şu konuşma bitse de işimize baksak ! Günün bu saatinde burada ne işim var! Ben zaten çok güzel sunum yapıyorum! Öyle bir soru sorayım ki , bilgisinin eksik olduğu ortaya çıksın!

7 Sunum Korkusunun Üstesinden Gelme
Farkına varma, kabullenme, harekete geçme: Korkunun farkına varıldıktan sonra, onu kabullenmeli ve korkunun esiri olmadan aşmak için çeşitli yollar aranmalıdır.

8 Sunum Korkusunun Üstesinden Gelme-2
Akılcı Dürtü Kuramı: Bu kuram; korku ve endişe gibi tüm korkuların denetlenebileceğini ileri sürmektedir. “olabilecek en kötü şeyleri düşünmek”, “bunların olma ihtimalini düşünmek”, “gerçekten olabileceklerini düşünmek”

9 Sunum Korkusunun Üstesinden Gelme-3
Sistemli etkisiz hale getirme: Korkunun üstesinden gelebilmek için hayal gücünden yararlanılır. Korku yaratan şeyler düşünülerek başa çıkma yöntemleri araştırılır.

10 Sunum Korkusu Bulguları
Titreyen eller, Kırmızı yanaklar, Titrek ses tonu, Hafıza kaybı, Bulantı…. HEPSİ NORMAL…….

11 Etkili Sunum Basit olsun Net olsun
Teknoloji sunumun içeriğini bastırmasın –Sunumun kalitesi öne çıksın kullanılan teknolojiler değil

12 Neden İyi Bir Sunumcu Olmam Gerekiyor?
Aranan Saygı duyulan Değeri artan

13 Güven A)Kendinize güven • İyi hazırlık, • Aktaracağınız şeye güven,
• Arkanızda duran kişi ve kuruma güven B)Ortama ve çevre koşullarına güven • Sıcak, soğuk, rahat, gürültülü... C) Dinleyene güven • Dinleyebilme • Dinletebilme

14 Dinlemek Neden dinlemiyoruz ?
Ortalama konuşma hızı : 150 kelime/dakika Ortalama düşünme hızı : 500 kelime/dakika Fark : 350 kelime/dakika Söylenenden rahatsızlık duymak ve kendini kapatmak Bir sonra ne söyleyeceğini düşünmek Yorgun ve rahatsız olmak Duyamamak Sunumcuyu sıkıcı bulmak Anlatılanı zor ve anlaşılmaz bulmak Anlatılanı basit bulmak Sunumcuyu güvenilmez bulmak Sunumun yapıldığı yerin rahatsız olması

15 Dinletebilmek Dinleme engellerini kontrol edin ve kaldırın.
Konuşan-anlatan olun, yazan-okuyan olmayın. Konuşulan kelimeler yazılan kelimelerden farklıdır.

16 Kötü Bir Sunum Nasıl Ortaya Çıkar?
Sunumdan önceki yetersiz hazırlık: Sunum öncesinde hiç araştırma yapmamak ya da yetersiz araştırma yapmak. Dinleyicileri tanımamak. Ortamı araştırmamak ya da sunum için uyumlu hale getirmemek. Sunum öncesi hiç deneme yapmamak. Konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmamak.

17 Kötü Bir Sunum Nasıl Ortaya Çıkar?
Sunum başlangıcında; Sunum başlangıcında kendini tanıtmamak. Giriş kısmı yapmadan doğrudan konuya girmek. Girişte konuyla alakasız, içeriği ortama ve dinleyicilere uymayan hikaye ve örneklerle giriş yapmak.

18 Kötü Bir Sunum Nasıl Ortaya Çıkar?
Sunum esnasında; Tek düze ve sıkıcı bir tonda konuşmak. Slaytlardan okumak. Dinleyicilere arkasını dönmek. Ezberden çok hızlı bir şekilde anlatım yapmak. Seyircilerle göz kontağı kurmamak. Vücut dilini uygunsuz kullanmak. Dinleyicilerin dikkatini dağıtacak rahatsızlık verecek hareketler yapmak.

19 Sunum esnasında (devam)
Aktarım esnasında ya da sonrasında dinleyicilerden soru ve geri bildirim almamak. Tamamen teorik bilgiler verirken pratik hayata ilişkin örnekler vermemek. Dinleyicilerin ilgisini takip etmemek, sadece anlatım yaparak bitirmek ve gitmek. Sunum için bir kapanış ve özet kısmı yapmama

20 Sunumun Planlanması Kim- dinleyiciler kimlerden oluşmakta,
Ne- sunumun üzerinde durduğu konu nedir ?(içerik) Niçin- sunumun amacı nedir? Nerede- Sunum nerede yapılacak? Ne zaman – sunum ne zaman yapılacak? Nasıl? – Sunum ne şekilde yapılacak?

21 Sunumun Planlanması-2 1. Hedeflerin Belirlenmesi:
Sunuşun hedefleri: açıklama, rapor, eğitim. Konuşmacının hedefleri: proje sunarak terfi etmek, övgü almak, bilgilendirmek. Dinleyicinin hedefleri ????

22 Sunumun Planlanması-3 2. Dinleyicilerin analizi:
Dinleyiciler kimdir, niçin orada bulunmaktadır? Dinleyiciler bu sunuma niçin ihtiyaç duyuyorlar, Dinleyiciler konu ile ilgili neler biliyor, Dinleyiciler için uygun ortam hangisidir?

23 Sunumun Planlanması-3 3. Sunum yerinin ve sunum zamanının belirlenmesi: U biçiminde masalar, kümelenmiş sandalyeler, arka arkaya sıralanan sandalyeler (tek yönlü sunuş) 4. Sunum türüne karar verilmesi: Doğaçlama yapılan konuşmalar, Okuyarak yapılan konuşmalar, Kılavuzla yapılan konuşmalar (sunum başlıkları ve küçük notlarla yapılan konuşmalar).

24 Standart Bir Sunumun Adımları
Giriş Tanıtım Gelişme Aktarım Sonuç Mesaj vererek bitirme

25 Etkili Sunumun Adımları
Açılış Etkileyici başlangıç Giriş bilgilendirmesi Gelişme Ara derlemeler ve gerçek hayattan örnekler ile aktarım Kapanış Kapanış bilgilendirmesi Olumlu, motive edici mesaj

26 Etkili Sunumun Öğeleri
Planlanma Hazırlanma Aktarma Bedeni ve mekanı kullanma Kontrollü olma Görseller kullanma Soru cevaplama Pratik yapma, tekrar etme

27 Sunumun Yapılması En önemli bölüm giriş bölümüdür. Etkili bir sunum için konuşmacının şu hedefleri vardır: Dikkat çekmek, Dinleyiciye ulaşmak, Dinleyicinin izlemesini sağlamak, Beklenti yaratmak (örnekler, öyküler, alıntılar, istatistikler)

28 Zor Katılımcılarla Başa Çıkma
Karşı olma nedenlerini belirleme, İtirazları sunumda işlemek, Mizahı rahatlatma aracı olarak kullanmak, Hata yaptığında hatasını kabul etmek.

29 Sunumda Sesin ve Beden Dilinin Doğru ve Etkin Kullanımı
Sunumu yapan kişi çok önemli (Fiziksel özellikleri vb), Ses tonu ve konuşma hızı: Tane tane konuşun, Sesi alçaltıp, yükseltin, Önemli noktaları vurgulamak için kısa süreli duraklayın Her dinleyici ile göz teması kurun,

30 Bedeni ve mekanı kullanma
Ellerinizi kullanın Boş olmalarını sağlayın Beden hareketlerinizi elleriniz ile destekleyin Bir şeyler çevirmeyin Bir yerlere sürekli ve gereksiz olarak dokunmayın Bir yerleri çekiştirmeyin

31 Kontrollü Olma Herkes sunum yapmaktan rahatsız olur Herkes aptal görünmekten korkar Sinirlerinizi kontrol edin Rahatsızlık duyduklarınız ile yüzleşin Çok pratik yapın

32 Sesi kullanma Duyulun Bağırmayın Sesiniz renkli olsun
Sesinizi alçaltıp yükseltin Konuşma hızını değiştirin Duraksayın – Konu değiştirmek için – Dikkat çekmek için


"SUNUM TEKNİKLERİ Özlem BALABAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları