Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CEHENNEM YAKITI İNSANLAR VE TAŞLAR OLAN ATEŞ YURDU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CEHENNEM YAKITI İNSANLAR VE TAŞLAR OLAN ATEŞ YURDU"— Sunum transkripti:

1 CEHENNEM YAKITI İNSANLAR VE TAŞLAR OLAN ATEŞ YURDU
Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP Facebook: Muhammed Emin Yavuzyiğit

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
اِنَّ الَّذٖينَ كَذَّبُوا بِاٰيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا لَا تُفَتَّحُ لَهُمْ اَبْوَابُ السَّمَاءِ وَلَا يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتّٰى يَلِجَ الْجَمَلُ فٖى سَمِّ الْخِيَاطِ وَكَذٰلِكَ نَجْزِى الْمُجْرِمٖينَ لَهُمْ مِنْ جَهَنَّمَ مِهَادٌ وَمِنْ فَوْقِهِمْ غَوَاشٍ وَكَذٰلِكَ نَجْزِى الظَّالِمٖينَ «Ayetlerimizi yalanlayanlar ve o ayetlere uymayı kibirlerine yediremeyenler var ya, onlara göklerin kapıları açılmaz. Onlar, deve iğne deliğinden geçinceye kadar cennete de giremezler! Biz suçluları işte böyle cezalandırırız. Onlar için cehennem ateşinden döşek, üstlerinde de cehennem ateşinden örtüler var. İşte biz zalimleri böyle cezalandırırız.» (Araf suresi 40-41)

3 CEHENNEM NEDİR? CEHENNEM Sözlükte "derin kuyu" anlamına gelir.
CEHENNEM DİNİ TERİM OLARAK: Dünya hayatında iman etmeyenlerin sürekli olarak, iman ettiği halde salih amel işlemeyen kimselerin de günahları ölçüsünde, cezalandırılmak üzere kalacakları ceza ve azap yeridir.

4 CEHENNEMİN TABAKALARI YEDİ GRUPTUR
وَاِنَّ جَهَنَّمَ لَمَوْعِدُهُمْ اَجْمَعٖينَ لَهَا سَبْعَةُ اَبْوَابٍ لِكُلِّ بَابٍ مِنْهُمْ جُزْءٌ مَقْسُومٌ «Şüphesiz cehennem, onların hepsinin buluşacağı yerdir. Onun yedi kapısı vardır ve her kapıya onlardan bir grup ayrılmıştır.» (Hicr suresi 43-44)

5 CEHENNEMİN TABAKALARI
1-Cehennem: Cehennem tabakalarına ait yedili tasnif sisteminde azabı en hafif olan en üst tabakadır. Cehennem, genel olarak ahiretteki azap yerinin bütününün, özel olarak da en üst tabakasının adıdır. Kur'an-ı Kerîm'in yetmiş yedi ayetinde geçmektedir. 2-Lazâ (Halis ateş): Kur’an’da bir yerde geçmektedir. “Bedenin uç organlarını söküp koparan “ diye nitelendirilmektedir. 3-Saîr (Tutuşturulmuş, alevli ateş): Kur’an’da biri fiil şeklinde olmak üzere on yedi ayette geçmektedir.

6 4-Sakar (Şiddetli bir ısı ile yakıp kavuran, yaktığı şeyi tüketircesine tahrip etmekle birlikte sönmeyip yakmaya devam eden ve insanın derisini kavuran): Dört yerde cehennem kelimesi yerine kullanılmıştır. 5-Hâviye (Uçurum, derin çukur): Kur’an’da yalnız bir yerde geçmektedir. 6-Hutame (Kırmak, ufalayıp tahrip etmek) 7-Cahîm (Kat kat yanan, alevi ve ısı derecesi yüksek ateş): Kur’an’da altı ayette geçmektedir.

7 2) İkinci tabakanın adı Sair‘dir. Hıristiyanlar onda eserdir.
İBRAHİM HAKKI HAZRETLERİ MARİFET NAME KİTABINDA CEHENNEM TABAKALARINDA KONAKLAYAN ZÜMRELERİ ŞÖYLE İFADE EDER 1) İlk cehennemin adı Cehennemdir. Azabı, ötekilerinden hafif, daha zariftir. Bu, Muhammed Ümmetinin âsileri için yaratılmıştır. 2) İkinci tabakanın adı Sair‘dir. Hıristiyanlar onda eserdir. 3) Üçüncü tabakanın adı sakar‘dır. Yahudiler için kararlaştırılmış ebedî duraktır. 4) Dördüncü tabakanın adı Cahim‘dir. Mürtedler ve şeytanlar için azabı elimdir.

8 5) Beşinci tabakanın adı Hutame‘dir. Gayya kuyusu ondadır
5) Beşinci tabakanın adı Hutame‘dir. Gayya kuyusu ondadır. Ye’cüc, Me’cüc ve kâfirlerin yeridir. 6) Altıncı tabakanın adı Leza‘dir. Puta tapanlar, ateşe tapanlar ve sihirbazlar için hazırdır. 7) Yedinci tabaka ki, ta diptedir ve adı Haviye‘dir. O, mülhitleri, zındıkları, yalancıları ve münafıkları kucaklayıcıdır. onun ateşi, harareti, azap ve şiddeti hepsinden üstündür. Cehennemin tabakalarının tümü, yedi bin tabakadan ziyadedir.

9 CEHENNEMDE AZAP ŞEKİLLERİ
1-Cehennemliklerin Yatakları Ateştendir. 2-Cehennemliklerin Elbiseleri Ateştendir. 3-Cehennemliklerin Derileri Devamlı Değiştirilir. 4-Cehennemliklerin Yiyecekleri Zakkum ve Gıslindir. 5-Yiyecekleri Hamim ve Ğassaktır. 6-Ateş Kafirleri Çepeçevre Kuşatır.

10 7-Cehennem Ateşi Hiç Sönmeyecek.
8-Cehennem Dolmak Bilmez. 9-Cehennemlikler Boyunlarında Halkalarla Sürünürler. 10-Cehennemde Ölüm Yoktur. 11-Cimriler tarafından biriktirilen altın ve gümüş sırtlarını, alınlarını ve yanlarını dağlayacak olan cehennem ateşinden kızdırılır.

11 CEHENNEMLİKLERİN ÖZELLİKLERİ KİMLER CEHENNEME GİRECEKTİR!
KURAN-I KERİMDEN DERLEDİĞİMİZ CEHENNEMLİKLER 1) CEHENNEME Kafirler girer 2) CEHENNEME Küfre Götüren Amelleri İşleyenler 3) CEHENNEME İnkar Edip Ayetleri Yalanlayanlar. 4) CEHENNEME Allah ve Rasül’üne Savaş Açanlar 5) CEHENNEME Faiz Yiyenler 7) CEHENNEME Günahkarlar ve Kötü Kimseler

12 8) CEHENNEME Yoldan Çıkanlar ve İnananlara İşkence Edenler
9) CEHENNEME Münafıklar. 10) CEHENNEME Zalimler. 11) CEHENNEME Büyüklenenler. 12) CEHENNEME Rasülullah (S.A.V.)’ı Alaya Alan ve Allah’ın Emrine Uymayanlar.

13 13) CEHENNEME Ayetlerden Gafil Olup Dünyaya Razı Olanlar.
14) CEHENNEME Kötülüğü Kendisini Kuşatanlar. 15) Savaştan Kaçanlar. 16) İlah Benim Diyenler. 17) Allah (c.c.)’ın Dışındakilere Tapanlar

14 18) Ayetler Hakkında Yarışanlar.
19) Şeytana Uyanlar. 20) Aşırı Gidenler. 21) Allah ve Rasül’üne Karşı Gelenler. 22) Kur’an’a İnsan Sözü Diyenler. 23) Kıyameti Yalanlayanlar. 24) Allah Yolundan Men Edenler. 25) Müşrikler (Allah’a Ortak Koşanlar).

15 CEHENNEM ATEŞİ DÜNYA ATEŞİNDEN KAT BE KAT ŞİDDETLİDİR
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ نَارُكُمْ جُزْءٌ مِنْ سَبْعِينَ جُزْءًا مِنْ نَارِ جَهَنَّمَ قِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنْ كَانَتْ لَكَافِيَةً قَالَ فُضِّلَتْ عَلَيْهِنَّ بِتِسْعَةٍ وَسِتِّينَ جُزْءًا كُلُّهُنَّ مِثْلُ حَرِّهَا «Sizin şu yaktığınız ateş, cehennem ateşinin yetmiş cüzünden bir cüzdür. Oradakiler ; Vallahi ey Allah’ın Rasülü! bu kadarı da (dünya ateşi kadar da olsa) yeterlidir dediler. Rasülullah (s.a.v); o ateş bu ateşten altmış dokuz kat daha fazla şiddetli kılındı. Cehennem ateşinin her bir katı dünya ateşinin şiddeti kadardır.» (Buhari, Bed’ül Halk ,10( IV,90)

16 CEHENNEM ETEŞİ GÜNAHLARA GÖRE SİRAYET EDER
إِنَّ مِنْهُمْ مَنْ تَأْخُذُهُ النَّارُ إِلَىَ كَعْبَيْهِ، وَمِنْهُمْ مَنْ تَأْخُذُهُ إِلَىَ حُجْزَتِهِ، وَمِنْهُمْ مَنْ تَأْخُذُهُ إِلَى عُنُقِهِ «Ateş cehennemliklerin bazılarının topuklarına kadar ulaşır. Bazılarının dizlerine kadar ulaşır, kiminin uyluklarına kadar ulaşır, bazılarının ise kürek kemiklerine kadar ulaşır.» (Müslim, Cennet ,33, (III,2175)

17 CEHENNEM ATEŞİ İNSANI İYİCE ERİTİP PARÇALAYARAK AYAKLARINDAN ÇIKAR
اِنَّ الحَمِيمَ لَيُصَبُّ عَلى رُؤُوسِهِمْ فَيَنْفُذُ الحَمِيمُ حتىَّ يَخْلُصَ اِلَى جَوْفِهِ فَيَسْلِتُ مَا فِي جَوْفِهِ حَتىَّ يَمْرُقَ مِنْ قَدَمَيْهِ وَهُوَ الصِّهْرُ ثُمَّ يُعَادُ كَماَ كانَ «Son derece sıcak su başlarından aşağı dökülür, bu su geçtiği yerleri yarıp yol açarak kişinin karnına kadar ulaşır. Karnının içindekilerini de iyice eritip parçalayarak, ayaklarından çıkar. Sonra o kişi yeniden eski haline döndürülür.» (Tirmizi, Cehennem,4 ( IV,705)

18 CEHENNEM ATEŞİNİN OLUŞUMU
أوُقِدَ عَلى النَّارِ ألْفُ سَنَةٍ حَتَّى اِحْمَرَّتْ ثُمَّ أوُقِدَ عَلَيْهاَ ألْفَ سَنَةٍ حَتَّى اِبْيَضّضتْ، ثُمَّ أوُقِدَ عَلَيْهاَ ألْفُ سَنَةٍ حَتَّى اسْوَدَّتْ فَهِيَ سَوْدَاءُ مُظْلِمَةٌ Ebu Hureyre anlatıyor: "Resûlullah (S.A.V.) buyurdular ki: «Cehennem ateşi bin yıl yakıldı. Öyle ki kıpkırmızı oldu. Sonra bin yıl daha yakıldı, öyle ki beyazlaştı. Sonra bin yıl daha yakıldı. Şimdi o siyah ve karanlıktır.» (Tirmizi, Cehennem , 8 (IV,710)

19 CEHENNEM EHLİNİN BEŞ ÇAĞRISI
Muhammed b. Kâ´b el-Kurazî demiştir ki: Cehennem ehlinin beş çağırması vardır. Allah Teâlâ dördünde onlara cevap verir. Beşincisinden sonra artık ebediyen konuşamazlar: 1. Cehennem ehli şöyle قَالُوا رَبَّنَا اَمَتَّنَا اثْنَتَيْنِ وَاَحْيَيْتَنَا اثْنَتَيْنِ فَاعْتَرَفْنَا بِذُنُوبِنَا فَهَلْ اِلٰى خُرُوجٍ مِنْ سَبٖيلٍ «Onlar da şöyle derler: "Ey Rabbimiz! Bizi iki defa öldürdün, iki defa da dirilttin. Günahlarımızı kabulleniyoruz. Şimdi (bu ateşten) bir çıkış yolu var mı?" (Mümin suresi 11) Bunun üzerine, Allah Teâlâ onlara cevap vererek: :ذٰلِكُمْ بِاَنَّهُ اِذَا دُعِىَ اللّٰهُ وَحْدَهُ كَفَرْتُمْ وَاِنْ يُشْرَكْ بِهٖ تُؤْمِنُوا فَالْحُكْمُ لِلّٰهِ الْعَلِىِّ الْكَبٖيرِ «Bu, sizin tevhid çerçevesinde Allah'a çağrıldığında inkâr etmeniz, O'na ortak koşulduğunda ise inanmanız sebebiyledir. Artık hüküm yüce ve büyük Allah'a aittir.» (Mümin suresi 12)

20 2. Sonra cehennem ehli derler ki:
وَلَوْ تَرٰى اِذِ الْمُجْرِمُونَ نَاكِسُوا رُؤُسِهِمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ رَبَّنَا اَبْصَرْنَا وَسَمِعْنَا فَارْجِعْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا اِنَّا مُوقِنُونَ Suçlular, Rablerinin huzurunda boyunlarını büküp, "Rabbimiz! (Gerçeği) gördük ve işittik. Artık şimdi bizi (dünyaya) döndür ki, salih amel işleyelim. Biz artık kesin olarak inanmaktayız" dedikleri vakit, (onları) bir görsen! (Secde suresi 12) Bunun üzerine Allah Teâlâ onlara şöyle cevap verir: وَاَنْذِرِ النَّاسَ يَوْمَ يَاْتٖيهِمُ الْعَذَابُ فَيَقُولُ الَّذٖينَ ظَلَمُوا رَبَّنَا اَخِّرْنَا اِلٰى اَجَلٍ قَرٖيبٍ نُجِبْ دَعْوَتَكَ وَنَتَّبِعِ الرُّسُلَ اَوَلَمْ تَكُونُوا اَقْسَمْتُمْ مِنْ قَبْلُ مَا لَكُمْ مِنْ زَوَالٍ «(Ey Muhammed!) İnsanları, kendilerine azabın geleceği gün ile uyar. Zira o gün zalimler, "Ey Rabbimiz! Yakın bir süreye kadar bizi ertele de senin çağrına uyalım ve peygamberlerin izinden gidelim" diyecekler. Onlara şöyle denilecek: "Daha önce siz, sonunuzun gelmeyeceğine yemin etmemiş miydiniz?» (İbrahim suresi 55)

21 3. Cehennem ehli şöyle der
وَهُمْ يَصْطَرِخُونَ فٖيهَا رَبَّنَا اَخْرِجْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا غَيْرَ الَّذٖى كُنَّا نَعْمَلُ «Onlar cehennemde, "Ey Rabbimiz! Bizi buradan çıkar ki dünyada iken işlemekte olduğumuzdan başka ameller, salih ameller işleyelim" diye bağrışırlar.»(Fâtır suresi 37) Allah Teâlâ onlara cevap vererek şöyle buyurur: اَوَلَمْ نُعَمِّرْكُمْ مَا يَتَذَكَّرُ فٖيهِ مَنْ تَذَكَّرَ وَجَاءَكُمُ النَّذٖيرُ فَذُوقُوا فَمَا لِلظَّالِمٖينَ مِنْ نَصٖيرٍ «(Onlara şöyle denilir:) "Sizi, düşünüp öğüt alacak kimsenin düşünüp öğüt alabileceği kadar yaşatmadık mı? Size uyarıcı da gelmişti. Öyle ise tadın azabı. Çünkü zalimler için hiçbir yardımcı yoktur.» (Fâtır suresi 37)

22 4. Sonra cehennemlikler şöyle derler:
قَالُوا رَبَّنَا غَلَبَتْ عَلَيْنَا شِقْوَتُنَا وَكُنَّا قَوْمًا ضَالّٖينَ رَبَّنَا اَخْرِجْنَا مِنْهَا فَاِنْ عُدْنَا فَاِنَّا ظَالِمُونَ «Onlar da şöyle derler: "Ey Rabbimiz! Biz azgınlığımıza yenik düştük ve sapık bir toplum olduk. Ey Rabbimiz! Bizi buradan çıkar. Eğer (tekrar günaha) dönersek şüphesiz kendimize zulmetmiş oluruz.» (Mü´minun/ ) Allah Teâlâ onlara şöyle cevap verir: قَالَ اخْسَؤُا فٖيهَا وَلَا تُكَلِّمُونِ «Allah, "Aşağılık içinde kalın orada, artık benimle konuşmayın!" der.» Müminun suresi 108) 5) Allah onlarla bir daha konuşmaz

23 4. cevaptan sonra artık Allah cehennemliklerle ebediyen konuşmaz, kendileri konuşsa da bir fayda vermez ve konuşamazlar da. وَبَرَزُوا لِلّٰهِ جَمٖيعًا فَقَالَ الضُّعَفٰٶُا لِلَّذٖينَ اسْتَكْبَرُوا اِنَّا كُنَّا لَكُمْ تَبَعًا فَهَلْ اَنْتُمْ مُغْنُونَ عَنَّا مِنْ عَذَابِ اللّٰهِ مِنْ شَیْءٍ قَالُوا لَوْ هَدٰینَا اللّٰهُ لَهَدَيْنَاكُمْ سَوَاءٌ عَلَيْنَا اَجَزِعْنَا اَمْ صَبَرْنَا مَا لَنَا مِنْ مَحٖيصٍ «İnsanların hepsi Allah'ın huzuruna çıkacak ve güçsüzler büyüklük taslayanlara diyecek ki: "Şüphesiz bizler size uymuştuk; şimdi siz az bir şey olsun, Allah'ın azabından bizi koruyabilecek misiniz?" Onlar da, "Eğer Allah bizi doğru yola eriştirseydi, biz de sizi doğru yola eriştirirdik. Şimdi sızlansak da, sabretsek de bizim için birdir. Artık bizim için hiçbir kurtuluş yoktur" derler.(İbrahim suresi 21)

24 CEHENNEME ATILAN TAŞ ANÇAK DİBİNE YETMİŞ YIL SONRA DÜŞER
Hasan Basri (R.A.) anlatıyor: "Utbe İbnu Gazvân (R.A.), Basra'da minberde (hutbe esnasında) dedi ki: "Resûlullah (S.A.V.) bize şöyle buyurmuşlardı: "Cehennemin kıyısından büyük bir taş bırakıldı. Bu taş yetmiş yıl aşağı doğru düştü de henüz dibe ulaşmadı." (Utbe İbnu Gazvân, devamla) der ki: "Hz. Ömer (R.A.): "Ateşi çok zikredip hatırlayın. Zira onun harareti pek şiddetlidir; derinliği çok fazladır, çengelleri demirdendir" buyurdu.» (Tirmizi, Cehennem 2, (2578)

25 CEHENNEMİN GENİŞLİĞİ NE KADARDIR BİLİYORMUSUNUZ
Mücahid anlatıyor: "İbnu Abbâs (R.A) bana: "Cehennemin genişliği ne kadardır, biliyor musun?" diye sordu. Ben: "Hayır!" deyince: "Doğru, Allah'a yemin olsun, bilemezsin!" dedi ve ilave etti: "Bana Hz. Aişe (R.A.) anha dedi ki: "Resûlullah (S.A.V.)’e: «Kıyamet günü Arz toptan O'nun bir kabzasıdır (tam tasarrufundadır). Gökler de O'nun sağ eliyle dürülmüşlerdir" (Zümer 67) ayetinden sormuş ve: "Bu sırada insanlar nerede olurlar (ey Allah'ın Resûlü)" demiştim. Aleyhissalatu vesselam: "Cehennem köprüsünde!" cevabını verdi.» (Tirmizi, Tefsir, Zümer, (3242).

26 CENNET VE CEHENNEMİN YÖNLERİ
Ebu Hureyre (R.A.) anlatıyor: "Resûlullah (S.A.V.)buyurdular ki: "Allah Teâla Hazretleri cenneti yarattığı zaman Cibril (A.S.)'a: "Git ona bir bak!" buyurdular. O da gidip cennete baktı ve: "(Ey Rabbim!) Senin izzetine yemin olsun, onu işitip de ona girmeyen kalmayacak, herkes ona girecek!" dedi. (Allah Teâla Hazretleri) cennetin etrafını mekruhlarla çevirdi. Sonra: "Hele git ona bir daha bak!" buyurdu. Cebrail gidip ona bir daha baktı. Sonra da: "Korkarım, ona hiç kimse girmeyecek!" dedi

27 Cehennemi yaratınca, Cebrail'e:
"Git, bir de şuna bak!" buyurdu. O da gidip ona baktı ve: "İzzetine yemin olsun, işitenlerden kimse ona girmeyecektir!" dedi. Allah Teâla hazretleri de onun etrafını şehvetlerle kuşattı. Sonra da: "Git ona bir kere daha bak!" dedi. O da gidip ona baktı. Döndüğü zaman: "İzzetine yemin olsun, tek kişi kalmayıp herkesin ona gireceğinden korkuyorum!" dedi.» (Ebu Davud, Sünnet 25, (4744); Tirmizi, Cennet 21, (2563); Nesai, Eyman 3, (7, 3).

28 Hz. Enes (R.A.) anlatıyor: "Resûlullah (S.A.V.)buyurdular ki:
CEHENNEM! DAHA VARMI? Hz. Enes (R.A.) anlatıyor: "Resûlullah (S.A.V.)buyurdular ki: "Cehennem, içerisine âsiler atıldıkça: "Daha var mı?" demekten geri durmaz. Bu hal, Rabbu'l-İzze'nin cehennemin üzerine ayağını koyup, iki yakasını dürüp birleştirmesine kadar devam eder. İşte o zaman cehennem: "Yeter, yeter. İzzet ve keremine yemin olsun yeter!" der. Cennette fazlalık devam eder. Allah, ona mahsus yeni bir halk yaratır ve bunları cennetin fazla kısmına yerleştirir.» (Buhari, Tefsir, Kaf 1)

29 HZ MUHAMMED SAV ÜMMETİNDEN CEHENNEME GİDEN AZDIR
Hz. Ebu Hureyre (R.A.)anlatıyor: "Resûlullah (S.A.V.)buyurdular ki: "Kıyamet günü ilk çağrılacak olan, Hz. Âdem'dir. Hak Teâla Hazretleri: "Ey Âdem!" der. Hz. Âdem: "Buyur ey Rabbim, emrindeyim!" der. Rabb Teâla: "Zürriyetinden cehenneme girecekleri ayır!" emreder.

30 Âdem (A.S.): "Ey Rabbim ne miktarını ayırayım?" diye sorar. Rabb Teâla: "Her yüzden doksan dokuzunu!" ferman buyurur." (Ashab bu esnada atılıp): "Ey Allah'ın Resûlü! Bizden geriye ne kaldı?" derler. EFENDİMİZ (S.A.V.): "Benim ümmetim, diğer ümmetler yanında siyah öküzün başındaki beyaz tüy gibi (az)dır!" buyurdular.» (Buhari, Rikak 45.)

31 DİKKAT!!! CEHENNEM YOLU ŞEHEVİ FİİLLERLE DOLUDUR
Hz. Enes (R.A.) anlatıyor: "Resûlullah (S.A.V.)buyurdular ki: "Cennetin etrafı mekarihle (nefsin hoşlanmadığı şeylerle) sarılmıştır. Cehennemin etraf ı da şehevi (nefsin arzuladığı, cazip) şeylerle sarılmıştır."

32 KAFİRLERİN YALVARMASI BOŞUNADIR
وَقَالَ الَّذٖينَ فِى النَّارِ لِخَزَنَةِ جَهَنَّمَ ادْعُوا رَبَّكُمْ يُخَفِّفْ عَنَّا يَوْمًا مِنَ الْعَذَابِ «Ateşte olanlar cehennem bekçilerine, "Rabbinize yalvarın da (hiç değilse) bir gün bizden azabı hafifletsin" derler.» (Mümin suresi 49) قَالُوا اَوَلَمْ تَكُ تَاْتٖيكُمْ رُسُلُكُمْ بِالْبَيِّنَاتِ قَالُوا بَلٰى قَالُوا فَادْعُوا وَمَا دُعٰٶُا الْكَافِرٖينَ اِلَّا فٖى ضَلَالٍ «(Cehennem bekçileri) derler ki: "Size peygamberleriniz açık mucizeler getirmemiş miydi?" Onlar, "Evet, getirmişti" derler. (Bekçiler), "Öyleyse kendiniz yalvarın" derler. Şüphesiz kâfirlerin duası boşunadır.» (Mümin suresi 50)

33 ŞUAN CEHENNEM MEVCUTMUDUR?
فَاِنْ لَمْ تَفْعَلُوا وَلَنْ تَفْعَلُوا فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتٖى وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ اُعِدَّتْ لِلْكَافِرٖينَ «Eğer, yapamazsanız -ki hiçbir zaman yapamayacaksınız- o hâlde yakıtı insanlarla taşlar olan ateşten sakının. O ateş kâfirler için hazırlanmıştır.» (Bakara suresi 24) Ayetten anlaşılacağı üzere şuan cehennem mevcut olup sahiplerini beklemektedir (ALLAH MUHAFAZA EYLESİN CEHENNEMDEN)

34 CEHENNEMDEKİ AZAP HEM CİSMANI HEMDE RUHANİDİR
اِنَّ الَّذٖينَ كَفَرُوا بِاٰيَاتِنَا سَوْفَ نُصْلٖيهِمْ نَارًا كُلَّمَا نَضِجَتْ جُلُودُهُمْ بَدَّلْنَاهُمْ جُلُودًا غَيْرَهَا لِيَذُوقُوا الْعَذَابَ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ عَزٖيزًا حَكٖيمًا «Şüphesiz ayetlerimizi inkâr edenleri biz ateşe atacağız. Derileri yanıp döküldükçe, azabı tatmaları için onların derilerini yenileyeceğiz. Şüphesiz Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.» (Nisa suresi 56) - Bu ayetten anlıyoruz ki cehennemde ki azaplar hem cismani ve hem de ruhani olacaktır. Aksi takdirde bazılarının dediği gibi cehennemde azap ruhani olsa Allah ayetlerde derilerinden bahsetmemiş olacaktı.

35 CEHENNEM EBEDİ DURAK YERİMİDİR
اِلَّا طَرٖيقَ جَهَنَّمَ خَالِدٖينَ فٖيهَا اَبَدًا وَكَانَ ذٰلِكَ عَلَى اللّٰهِ يَسٖيرًا «(Allah onları) ancak içinde ebedî kalacakları cehennemin yoluna iletir. Bu ise Allah'a çok kolaydır.» (Nisa suresi 169)

36 - Cehennem azabının ebedi olacağını Nisa suresinde ki bu ayet ve benzeri bir çok ayette Allah bizlere beyan buyuruyor. Lakin bazı kimseler ise zorlama teviller ile cehennem azabını belli bir süreye indirgeme peşindeler, bu anlaşılması mümkün olmayan bir tevildir. Ehli sünnet alimlerine göre cehennemde azap ebedidir.

37 CEHHENNEM AZABININ EBEDİ OLANACAĞINI BİLDİREN BAŞKA BİR AYET
خَالِدٖينَ فٖيهَا اَبَدًا لَا يَجِدُونَ وَلِیًّا وَلَا نَصٖيرًا «Onlar, orada ebedî olarak kalacaklardır. Hiçbir dost, hiçbir yardımcı bulamayacaklardır.» (Ahzap suresi 65)

38 ALLAH UYARIYOR ALLAH’IN UYARISINA KULAK TIKAMAYALIM SON PİŞMANLIK FAYDA VERMEZ
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا قُوا اَنْفُسَكُمْ وَاَهْلٖيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلٰئِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللّٰهَ مَا اَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ «Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. O ateşin başında gayet katı, çetin, Allah'ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve kendilerine emredilen şeyi yapan melekler vardır.» (Tahrim suresi 6)

39 ELEM DOLU AZAP KİMLER İÇİNDİR?
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اِنَّ كَثٖيرًا مِنَ الْاَحْبَارِ وَالرُّهْبَانِ لَيَاْكُلُونَ اَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَيَصُدُّونَ عَنْ سَبٖيلِ اللّٰهِ وَالَّذٖينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنْفِقُونَهَا فٖى سَبٖيلِ اللّٰهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ اَلٖيمٍ «Ey iman edenler! Hahamlardan ve rahiplerden birçoğu, insanların mallarını haksız yollarla yiyorlar ve Allah'ın yolundan alıkoyuyorlar. Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamayanları elem dolu bir azapla müjdele.» (Tevbe suresi 34)

40 يَوْمَ يُحْمٰى عَلَيْهَا فٖى نَارِ جَهَنَّمَ فَتُكْوٰى بِهَا جِبَاهُهُمْ وَجُنُوبُهُمْ وَظُهُورُهُمْ هٰذَا مَا كَنَزْتُمْ لِاَنْفُسِكُمْ فَذُوقُوا مَا كُنْتُمْ تَكْنِزُونَ «O gün bunlar cehennem ateşinde kızdırılacak da onların alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak ve, "İşte bu, kendiniz için biriktirip sakladığınız şeylerdir. Haydi tadın bakalım, biriktirip sakladıklarınızı!" denilecek.» (Tevbe suresi 35)

41 CEHENNEMDEN KURTULMA YOLLARI
1) Gizli ve aşikar şirklerin her çeşidinden sakınılmalıdır. 2) Küfür ve küfre götürecek yollara sapılmamalıdır. 3) Münafıklıktan ve münafıklık alametlerini taşıyacak fiil ve davranışlardan uzak durulmalıdır. 4) Kibir(Büyüklük taslamak), riya(gösteriş yapmak) gibi kötü amellerden sakınılmalıdır.

42 5) Büyük ve küçük günahları işlemekten sakınılmalıdır
6) Kul hakkı yememek ve kul hakkına girmeye tevessül etmemek. 7) Kötü ahlaktan ve kötü zandan kurtulmak. 8) Tüm ibadetleri (Namaz, oruç, zekat ve hac gibi) yapmaya azami gayret göstermelidir.

43 12) Allah’ın rahmetinden asla ümit kesmemelidir.
13) Şeytana aldanmamak ve nefsin isteklerine uymamalıdır. 9) İslami şuur ve takva sahibi olma yolunda çaba sarf etmek. 10) Devamlı tövbe üzerinde olunmalı ve her daim tövbe edilmelidir. 11) Yararlı olan her işi yapmaya ve sakıncalı olan her işten sakınılmalıdır.

44 14) Dünya hayatını amaç ve gaye edinilmeden dünyanın fani baki olanın cennet olduğunun farkında dünya hayatını yaşamak. 15) Ölümü devamlı hatırlamak ve bir gün ölüm gerçeği ile karşılaşacağımızı aklımızdan asla çıkarmamalıyız. 16) Zulmün her çeşidinden sakınılmalıdır. Çünkü; Zalimlerin varacak durağı cehennemdir.

45 O HALDE ATEŞTEN SAKINALIM
فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتٖى وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ اُعِدَّتْ لِلْكَافِرٖينَ «…o hâlde yakıtı insanlarla taşlar olan ateşten sakının. O ateş kâfirler için hazırlanmıştır.» (Bakara suresi 24)

46 YARATILIŞ GAYEMİZ İnsanoğlu yeryüzünü mesken edinmek ve Rabbini tanımak ve Rabbinin buyruklarına göre hayatını tanzim eder halde yaşamak üzere yaratılmış olup ve dünya hayatının bir imtihan olduğunun farkında olarak hareket ettiğinde cennet kapıları onun için ardına kadar açılacaktır. Aksi takdirde yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşi onu saracaktır. İnsanoğlu cennet bilinci ve cehennemin farkında olarak yaşam sürerse ahirette felaha ve kurtuluşa(cennete) erecektir.

47 AMİN SONZUZ KERE SONZUZ AMİN
DUAMIZ ALLAHIM DÜNYADA BİZE GÜZELLİKLER İYİLİKLER İHSAN EYLE ALLAHIM AHİRETTEDE BİZE GÜZELLİKLER VE İYİLİKLER İHSAN EYLE ALLAHIM BİZİ VE TÜM DİN KARDEŞLERİMİZİ CEHENNEMİN HER TÜRLÜ AZABINDA KORU AMİN SONZUZ KERE SONZUZ AMİN (Not: Bu sunum vaaz diyanet K.M. Diyanet D.K.S’dan faydalanarak hazırlanmıştır.)


"CEHENNEM YAKITI İNSANLAR VE TAŞLAR OLAN ATEŞ YURDU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları