Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÜNAFIK KİMDİR? ALAMETLERİ NELERDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÜNAFIK KİMDİR? ALAMETLERİ NELERDİR?"— Sunum transkripti:

1 MÜNAFIK KİMDİR? ALAMETLERİ NELERDİR?
Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP Facebook: Muhammed Emin Yavuzyiğit Facebook Grup: VAAZ DOSYALARI

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
وَاِذَا لَقُوا الَّذٖينَ اٰمَنُوا قَالُوا اٰمَنَّا وَاِذَا خَلَوْا اِلٰى شَيَاطٖينِهِمْ قَالُوا اِنَّا مَعَكُمْ اِنَّمَا نَحْنُ مُسْتَهْزِٶُنَ Münafıklar; «İman edenlerle karşılaştıkları zaman, "İnandık" derler. Fakat şeytanlarıyla (münafık dostlarıyla) yalnız kaldıkları zaman, "Şüphesiz, biz sizinle beraberiz. Biz ancak onlarla alay ediyoruz" derler.» (Bakara suresi 14)

3 KÖK MANASI İTİBARİ İLE MÜNAFIKLIK:
MÜNAFIKLIK NEDİR? SÖZLÜKTE MÜNAFIKLIK: “(tarla faresi) yuvasına girmek; (bir kimse) olduğundan başka türlü görünmek” anlamındaki nifâk masdarından türemiş bir sıfat olan münâfık kelimesi “inanmadığı halde kendisini mümin gösteren” kimse demektir. KÖK MANASI İTİBARİ İLE MÜNAFIKLIK: “tarla faresinin bir tehlike anında kaçmasını sağlamak üzere yuvası için hazırladığı birden fazla çıkış noktasının birinden girip diğerinden çıkması” biçimindeki kök mânasından hareketle münafık, “dinin bir kapısından girip diğerinden kaçan çifte şahsiyetli kimse” olarak da tanımlanmıştır (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “nfķ” md.)

4 MÜNAFIK KELİMESİ KURAN-I KERİM DE İKİ FARKLI TİP İÇİN KULLANILIR
1) Birincisi halis münafık tipi: Kuranı Kerimimize Yüce rabbimiz bu tip münafığı şöyle beyan buyuruyor: وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَقُولُ اٰمَنَّا بِاللّٰهِ وَبِالْيَوْمِ الْاٰخِرِ وَمَا هُمْ بِمُؤْمِنٖينَ «İnsanlardan, inanmadıkları hâlde, "Allah'a ve ahiret gününe inandık" diyenler de vardır.» (Bakara suresi 8)

5 İNANMADIKLARI HALDE İNANMIŞ GÖZÜKENLER!
MÜNAFIKLAR; Kainatı yaratan ve insanoğlunu yoktan var eden Yüce Allah olduğunu bilmesine rağmen, münafıklar içlerinde ki maraz(hastalıktan) dan dolayı inanmış gibi görünen ve kafirle beraber kafir müminlerle beraber mümin olan, içleri Allah’a ve ahiret gününe iman etmeyen ve akılları tutuk kişilerdir. Bu gün her tarafımız münafıklarla dolup taşıyor. Allah Kuran-ı Kerim de A dan Z ye münafıkları bizlere tanıtıyor. Her müslüman münafıkları iyice tanımalıdır Ey Müslüman Münafıklara dikkat et ve Münafıkları iyi tanımalısın!

6 2) KURAN-I KERİM’DE 2. TİP MÜNAFIKLAR İSE ‘Ruh Bozukluğu’ OLAN KİŞİLERDİR
Kuran-ı Kerimde 2. tip münafıklar şöyle tarif edilirler: Zihin karışıklığı, ruh bozukluğu veya irade zayıflığı yüzünden imanla küfür arasında gidip gelen, şüphe içinde bocalayan imandan çok küfre yakın olan çifte şahsiyetli kimselerdirler. Kuran-ı Kerimde Rabbimiz Teala bunu şöyle beyan buyuruyor: اِنَّمَا يَسْتَاْذِنُكَ الَّذٖينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِ وَارْتَابَتْ قُلُوبُهُمْ فَهُمْ فٖى رَيْبِهِمْ يَتَرَدَّدُونَ «Ancak Allah'a ve ahiret gününe inanmayan, kalpleri şüpheye düşüp kendileri de o şüphelerinin içinde bocalayan kimseler senden izin isterler.» (Tevbe suresi 45)

7 MÜNAFIKLAR ÇOK KORKAKTIRLAR
وَيَحْلِفُونَ بِاللّٰهِ اِنَّهُمْ لَمِنْكُمْ وَمَا هُمْ مِنْكُمْ وَلٰكِنَّهُمْ قَوْمٌ يَفْرَقُونَ Kesinlikle sizden olduklarına dair Allah'a yemin ederler. Oysa onlar sizden değillerdir. Fakat onlar korkudan ödleri patlayan bir topluluktur.» Tevbe suresi 56) لَوْ يَجِدُونَ مَلْجَاً اَوْ مَغَارَاتٍ اَوْ مُدَّخَلًا لَوَلَّوْا اِلَيْهِ وَهُمْ يَجْمَحُونَ «Eğer sığınacak bir yer veya (gizlenecek) mağaralar yahut girilecek bir delik bulsalardı, hemen koşarak oraya kaçarlardı.» (Tevbe suresi 57)

8 GÜNÜMÜZ DE MÜZLÜMANLARIN ZAAFLARI MÜNAFIKLARI CESARETLİ KILIYOR
Bu günün dünyasında müslümanlar tembel olduklarından ve İslam-i yaşamlar zayıf olduğundan dolayı müslümanlarla oynuyorlar ve her kıtada cirit atıyorlar. Müslümanın hak davası olduğu halde müslüman korkuyor ama münafıklar korkmuyorlar, her istediklerini yapa biliyorlar. Müslümanların zaaflarından faydalanıyorlar. Oysaki Allah onların korkak olduğunu beyan ediyor. Ey Müslümanlar uyanalım artık!

9 ABİDE ŞAHSİYYET HZ ÖMER RA «BENDE ONLARDAN (MÜNAFIKLARDAN)MIYIM» DİYE SORMASI İÇİMİ ÜRPERTİYOR ALLAHIM Zeyd b. Vehb el-Cühenî anlatıyor: «Münafıklardan biri öldü, Ebu Huzeyfe cenaze namazına katılmadı. Bunun üzerine Hz Ömer, ‘Bu da onlardan mıdır?’ diye sorunca Ebu Huzayfe “Evet” diye cevap verdi. Bu defa Ömer: ‘Allah aşkına ben de onlardan mıyım?’ diye sormaya başladı. O ‘hayır!’ dedi ve ekledi, ‘Yemin olsun senden sonra artık bunları hiç kimseye anlatmam»( İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 8/637; Ebu Bekir el-Hallal, e’s-sünne, babu munakehati’l-Murhile)

10 HZ MUHAMMED SAV MÜNAFIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ ŞÖYLE BEYAN BUYURMUŞTUR:
1) Münafıklar yalan söylerler. (Buhârî, Îmân 24) 2) Münafıklar sözünde durmazlar. (Buhârî, Îmân 24) 3) Münafıklar emanete hıyanetlik ederler. (Buhârî, Îmân 24; Müslim Îmân ). 4) Münafıklar anlaşmazlığa düştüğünde haksızlığa saparlar. (Buhârî, Îmân 24) 5) Münafıklar oruç tutup namaz kılsa ve müslüman olduğunu zannetse de durumu değişmez. (Müslim Îmân ). (Münafık halinde ki kişi müslümanlığını yitirmiş olur.)

11 6) Hayânın ve az konuşmanın imanın iki tecellisi, çirkin sözün ve gereğinden fazla konuşmanın ise nifakın iki alâmeti olduğu buyurmuştur.( Tirmizî, Birr 80), 7) Münafıklarda iç açıcı bir görünüm ve dinî kavrayışın bir arada bulunamayacağı kimselerdir. (Tirmizî İlim 19). 8) Abdullah b. Amr b. Âs’ın rivayet ettiği, «Ümmetin münafıklarının çoğu Kur’an okuyucularıdır.» (Müsned, II, 175) (HAFAZANALLAH) ALLAHIM BİZLERİ MUHAFAZA EYLE!

12 HALİS(TAM) MÜNAFIK ÖZELLİKLERİ
HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ ŞÖYLE BUYURMAKTADIR: عن ابن عمرو بن العاص رَضِيَ اللّهُ عَنهما قال: قَالَ رَسُولُ اللّهِ (صلعم): أرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فيهِ كَانَ مُنَافِقاً خَالِصاً. وَمَنْ كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنْهُنَّ كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنَ النِّفَاقِ حَتّى يَدَعَهَا: إذَا اؤْتُمِنَ خَانَ، وَإذَا حَدَّثَ كَذَبَ، وإذَا عَاهَدَ غَدَرَ، وَإذَا خَاصَمَ فَجَرَ. İbn Amr b. el-Âs (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (SAV) şöyle buyurmuştur: «Dört haslet vardır; kimde bu hasletler bulunursa o kimse halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir haslet var demektir: 1) Emanet edilince hıyanet eder, 2) konuşunca yalan söyler, 3) söz verince sözünde durmaz, 4) husumet edince haddi aşar.» (Buharî, İman 24, Mezalim 17, Cizye 17; Müslim, İman 106, (58); Ebu Davud, Sünnet 16, (4688); Tirmizî, İman 14, (2634); Nesâî, İman 20, (8, 116).

13 MÜNAFIKLARIN AHİRETTEKİ CEZASI
اِنَّ اللّٰهَ جَامِعُ الْمُنَافِقٖينَ وَالْكَافِرٖينَ فٖى جَهَنَّمَ جَمٖيعًا «Şüphesiz Allah, münafıkların ve kâfirlerin hepsini cehennemde toplayacaktır.» Nisa suresi 140)

14 KIYAMETİN EN ŞERLİLERİ KİMLERDİR?
HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ KIYAMETİN EN ŞERLİLERİNİ BİZLERE HABER VERİYOR: «Kıyamet günü, insanların şerlileri arasında iki yüzlüleri bulursun, Onlar ki, şuna gelir bir türlü söyler, diğerine gider başka türlü söyler.» (Buhari,Edeb, 52)

15 ALLAH KİMLERE MÜHÜR VURMUŞTUR?
خَتَمَ اللّٰهُ عَلٰى قُلُوبِهِمْ وَعَلٰى سَمْعِهِمْ وَعَلٰى اَبْصَارِهِمْ غِشَاوَةٌ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظٖيمٌ «Allah, onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözleri üzerinde de bir perde vardır. Onlar için büyük bir azap vardır.» (Bakara suresi 7)

16 MÜNAFIKLARIN BOZUKLUKLARI
1) MÜNAFIKLARIN İNANÇ BOZUKLUKLARI: وَيَقُولُونَ اٰمَنَّا بِاللّٰهِ وَبِالرَّسُولِ وَاَطَعْنَا ثُمَّ يَتَوَلّٰى فَرٖيقٌ مِنْهُمْ مِنْ بَعْدِ ذٰلِكَ وَمَا اُولٰئِكَ بِالْمُؤْمِنٖينَ «(Münâfıklar), "Allah'a ve peygambere inandık ve itaat ettik" derler. Sonra da onların bir kısmı bunun ardından yüz çevirirler. Hâlbuki onlar inanmış değillerdir.» (Nur suresi 47)

17 MÜNAFIKLAR İNANÇ BAKIMINDAN MÜMİNLER İLE KAFİRLER ARASINDA BOCALAYAN KİMSELERDİR
مُذَبْذَبٖينَ بَيْنَ ذٰلِكَ لَا اِلٰى هٰؤُلَاءِ وَلَا اِلٰى هٰؤُلَاءِ وَمَنْ يُضْلِلِ اللّٰهُ فَلَنْ تَجِدَ لَهُ سَبٖيلًا «Onlar küfür ile iman arasında bocalayıp dururlar. Ne bunlara (mü'minlere) ne de şunlara (kâfirlere) bağlanırlar. Allah, kimi saptırırsa ona asla bir çıkar yol bulamazsın.» (Nisa suresi 143)

18 2) MÜNAFIKLARIN İBADET ANLAYIŞLARINDA Kİ BOZUKLUKLARI
اِنَّ الْمُنَافِقٖينَ يُخَادِعُونَ اللّٰهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ وَاِذَا قَامُوا اِلَى الصَّلٰوةِ قَامُوا كُسَالٰى يُرَاؤُنَ النَّاسَ وَلَا يَذْكُرُونَ اللّٰهَ اِلَّا قَلٖيلًا «Münafıklar, Allah'ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah'ı pek az anarlar.» (Nisa suresi 142)

19 MÜNAFIK İBADET ANLIYIŞI BÖYLE OLUR
فَوَيْلٌ لِلْمُصَلّٖينَ Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, اَلَّذٖينَ هُمْ عَنْ صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ Onlar namazlarını ciddiye almazlar. اَلَّذٖينَ هُمْ يُرَاؤُنَ Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar. وَيَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ Ufacık bir yardıma bile engel olurlar. (Maun suresi 4-7)

20 3) MÜNAFIKLARIN AHLAK ANLAYIŞLARINDA Kİ BOZUKLUKLARI
اَلْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ يَاْمُرُونَ بِالْمُنْكَرِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ وَيَقْبِضُونَ اَيْدِيَهُمْ نَسُوا اللّٰهَ فَنَسِيَهُمْ اِنَّ الْمُنَافِقٖينَ هُمُ الْفَاسِقُونَ «Münafık erkekler ve münafık kadınlar birbirlerindendir (birbirlerinin benzeridir). Kötülüğü emredip iyiliği yasaklarlar, ellerini de sıkı tutarlar. Onlar Allah'ı unuttular; Allah da onları unuttu. Şüphesiz münafıklar, fasıkların ta kendileridir.» (Tevbe suresi 67)

21 MÜNAFIKLAR KESİNLİKLE YALANCI KİMSELERDİRLER
اِذَا جَاءَكَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ اِنَّكَ لَرَسُولُ اللّٰهِ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ اِنَّكَ لَرَسُولُهُ وَاللّٰهُ يَشْهَدُ اِنَّ الْمُنَافِقٖينَ لَكَاذِبُونَ «(Ey Muhammed!) Münafıklar sana geldiklerinde, "Senin, elbette Allah'ın peygamberi olduğuna şahitlik ederiz" derler. Allah senin, elbette kendisinin peygamberi olduğunu biliyor. (Fakat) Allah, o münafıkların hiç şüphesiz yalancılar olduklarına elbette şahitlik eder.» (Münafikun suresi 1)

22 MÜNAFIKLARIN MESCİDİ:MESCİD-İ DIRAR
Münafıklar bir mescid yaparlar ve Efendimiz sav’i kandırmak için O’na Dırar mescidine gelseniz bir namaz kılsanız diye şöyle diller dökerler. ‘Ey Allah'ın Resulü, dediler, lütfedip o mescide kadar zahmet buyur. Diledik ki oraya bir garip gelirse kalacak yeri olsun, bu hiz­met konağında ikrama ersin. Böylece din etrafa yayılsın. Bir an ora­yı şereflendir, mescide iltifat et!’ diye yalvarıyorlardı. Amaçları müslümanlar arasında tefrika çıkarmak ve ümmet bilincini bozmaktı. Lakin Allah, Efendimiz sav’e münafıkların mescidinin durumu ve münafıkların amaçlarını bildirir. وَالَّذٖينَ اتَّخَذُوا مَسْجِدًا ضِرَارًا وَكُفْرًا وَتَفْرٖيقًا بَيْنَ الْمُؤْمِنٖينَ وَاِرْصَادًا لِمَنْ حَارَبَ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ مِنْ قَبْلُ وَلَيَحْلِفُنَّ اِنْ اَرَدْنَا اِلَّا الْحُسْنٰى وَاللّٰهُ يَشْهَدُ اِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ «Bir de zararlı faaliyetlerde bulunmak, küfre yardım etmek, mü'minler arasına ayrılık sokmak için ve öteden beri Allah ve Resûlüne karşı savaşanlara üs olsun diye bir mescit yapanlar vardır. Bunlar, "Bizim iyilikten başka hiçbir kasdımız yok" diye de mutlaka yemin ederler. Ama Allah şâhitlik eder ki bunlar mutlaka yalancıdırlar.» (tevbe suresi 107) Allah buyurmaktadır.Efendimiz sav’ de «Onu yıkın, buyurdu, süprüntülük, küllük yapın!» diye emir buyurdular.

23 KURAN-I KERİM; BİR ÇOK AYETTE MÜNAFIKLARI ŞÖYLE TANIMLIYOR:
1) Münafıklar korkaktırlar.(Tevbe suresi ; Muhammed suresi 20-21; Haşr suresi 11-13; el-Münâfikūn suresi 4). 2)Münafıklar cimri, yalancı ve kibirlidirler. (Tevbe suresi 67; Münâfikūn suresi 1, 5), 3)Münafıklar gösterişe önem veririler, maddî menfaat için namaz kılarlar, gerçekte ise dua ve ibadet hayatında isteksiz davranırlar. (Nisâ suresi 142) 4) Münafıklar ekini ve nesli (ekonomiyi ve kültürel hayatını) bozmaya uğraşan kimselerdirler. (Bakara suresi 205)

24 5) Münafıklar kötülüğü yaygınlaştırıp iyiliğe engel olmaya çalışan kimselerdirler. (Tevbe suresi 67)
6) Münafıklar Allah’ı ve müminleri alaya alırlar. (Tevbe suresi 65, 79) 7) Münafıklar müslümanlara yardım edilmesini engellemeye çalışırlar. (Münâfikūn suresi 7), 8) Münafıklar müminlere karşı kin beslerler.(Âl-i İmrân suresi 119) 9) Münafıklar kötü haberler yayarlar.(Ahzab suresi 57-60) 10) Münafıklar günah, düşmanlık ve Hz. Peygamber’e isyan konusunda gizli faaliyetler yürütün kimselerdirler.(Mücâdile suresi 8; Nisâ suresi108)

25 ELBİSE GİYDİRİLMİŞ KERESTE(ODUN) KİMLERDİR?
وَاِذَا رَاَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ اَجْسَامُهُمْ وَاِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ كَاَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌ يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ قَاتَلَهُمُ اللّٰهُ اَنّٰى يُؤْفَكُونَ «Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider. Konuşurlarsa sözlerine kulak verirsin. Onlar sanki elbise giydirilmiş kereste gibidirler. Her kuvvetli sesi kendi aleyhlerine sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın! Allah onları kahretsin! Nasıl da (haktan) çevriliyorlar!» (Münafıkun suresi 4)

26 MÜNAFIKLARIN AHİRETTE VARACAKLARI YER
Münafıkların varacakları yer cehennemin en şiddetli azabın olacağı Haviye cehennemidir. Haviye cehenneminde münafık ve mürtetler azap görürler. Allah, Kuran Kerimde münafıkların azap üstüne azap göreceklerini bizlere haber vermektedir.

27 MÜNAFIKLARI KISACA TANIYALIM
1) Münafıklar gerçek iman sahibi değildirler 2) Münafıkların kalpleri hastalıklıdır. 3) Kuran’ı Anlamazlar, Kuran’ı kafalarına göre yorumlarlar. 4) Ahiret Hakkında Kuşku içerisindedirler. 5) Dünyada fitne ve fesat çıkarırlar, her zaman bozgunculuk yaparlar.

28 6) Münafıklar ikiyüzlü ve kibirlidirler.
7) Münafıklar ibadetleri ciddiye almazlar, namaz kıldıkları zaman gösteriş yaparlar, Allah'ı samimi olarak anmazlar. 8) Münafıklar dini ve müminleri alaya alırlar. 9) Münafıklar Müminlere iyilik yapıldığını gördüklerinde üzülürler ve hoşnut olmazlar. 10) Münafıklar Allah'ı ve müminleri aldatmaya çalışırlar, süslü püslü konuşurlar, toplumda kötü Söz, fiil ve davranışların yayılmasını arzu ederler. 11) Münafıklar kötülüğü emrederler ve iyiliği men ederler.

29 12) Münafıklar Cimri olan kimselerdirler.
13) Münafıklar dünya zevklerine dalmışlardır, çıkarlarına düşkün olup mal, mülk ve makam hırsı yönünden bir arayış içindedirler 14) Münafıkları Şeytanın kapsamına girmiş kimselerdir. 15) Münafıklar kafirleri dost edinirler, onlarla anlaşıp kaynaşırlar, itibar ve değeri onların yanında ararlar. 16) Münafıklar korku içindedirler, Allah’tan değil insanlardan korkarlar. 17) Münafıklar Allah’ın rızasını gözetmezler, İnsanların rızasını gözetirler

30 18) Münafıklar Allah’ın anılmasından hoşlanmazlar ve Allah yanlarında anılınca rahatsızlık hissederler. 19) Münafıklar müminler arasında yalan haber yaymaktan hoşnut olurlar. 20) Münafıklar müslümanları Allah yolundan alıkoymaya çalışırlar. 21) Münafıkların namazı kılınmaz veya namaz kılsalar da gösteriş yaparlar. 22) Münafıklar ahirette büyük kayba uğrayacakları gibi cehennem azabının en şiddetlisine çarptırılacaklar. 23) Münafıklar konuştukları zaman yalan söylerler, verdikleri sözler de durmazlar, emanete ihanet ederler ve haksızlık yaptıklarında aşırıya kaçarlar.

31 MÜNAFIK KALLEŞLİK BAĞRINDA, ŞEYTANİ İMAN ALNINDA
DERDİNİ ANLATIRSAN OYNAR SENİNLE NİFAK TOHUMLARI SERPER KALBİNE MÜSLÜMANI SEVMEZ, KÜFÜR KALBİNDE KİRLİ OYUNLARI, DİZERLER SIRAYA! Emin YAVUZYİĞİT

32 SAHABE HASSASİYYETİ HZ.HANZALA (RA) MÜNAFIK OLDU FERYADI BİZLERE YÖN TAYİN ETMESİ GEREKMEZ Mİ? Rasulüllahın katiplerinden Ebû Ribi Hanzala b. er-Rebi el-Üseydi kendi başından geçen bir hadiseyi şöyle anlatır: “ Bir gün Ebû Bekirle karşılaştım. Bana: Ey Hanzala nasılsın? dedi. Ben: Hanzala münafık oldu dedim. O: Subhanallah sen ne diyorsun?! dedi. Ben: “Rasulullahın huzurunda bulunuyoruz. O bize cenneti ve cehennemi hatırlatıyor, sanki (cenneti ve cehennemi) gözlerimizle görüyoruz. Fakat Onun huzurundan çıkınca, hanımlarımızla, çocuklarımızla meşgul oluyoruz. Onların işleri ile meşgul oluyoruz. Çok (şeyi) unutuyoruz.” (Bunun üzerine) Ebu Bekir (RA) şöyle dedi: “Vallahı mutlaka bizler de bunun (söylediklerinin) benzeri ile karşı karşıya kalıyoruz.” (Hanzala (r.a) anlatmaya devam ederek): “Ben ve Ebû Bekir (Rasulullaha) kopup gittik. Nihayet Rasulüllahın huzuruna vardık.”: “Hemen ben, Hanzala munafık oldu. Ey Allah’ın Rasulü dedim. Rasulullah (s.a.v) bunun üzerine:” - O nedir (o ne biçim söz) dedi. Ben de söyle dedim: “Ey Allah’ın Rasulü! senin huzurundayken bize cehennemi cenneti hatırlatıyorsun. Sanki gözlerimizle görüyoruz. Fakat huzurundan çıkınca, eşlerimizle çocuklarımızla meşgul oluyor, mesleğimizi icra ediyoruz. Çok (şeyi) unutuyoruz.” Bunun üzerine Rasulüllah (SAV) şöyle buyurdu: “Nefsim kudreti elinde olana yemin olsun ki: Huzurumda bulunduğunuz hal üzere ve (o sakilde) hatırlamağa (zikirde) devam etseydiniz. Melekler (evlerinizde) döşekleriniz üzerinde ve yollarda sizinle musafaha ederlerdi. Fakat ya Hanzala, bir saat ibadetle bir saat dünya işleriyle uğraşınız, yeter” diye üç defa tekrarladı. (Müslim rivayet etti). (Riyâzus-Sâlihîn 151)

33 HZ ÖMER RA NEDEN «FARUK» LAKABI VERİLDİ
Bir yahudi ile bir münafık bir meselede anlaşamadılar. Yahudi meseleyi halletmek için Resûlüllah'a gidelim, diyor münafık ise yahudilerin başı Ka'b bin Eşrefe gidelim, diyordu Bir yahudi ile bir münafık bir meselede anlaşamadılar. Yahudi meseleyi halletmek için Resûlüllah'a gidelim, diyor münafık ise yahudilerin başı Ka'b bin Eşrefe gidelim, diyordu. Peygamber Efendimizin huzuruna gelip meselelerini anlattılar. Peygamberimiz yahudiye hak verdi. Huzur-u Saadetten çıktıktan sonra münafık bu sefer: — Ben Muhammed'in hükmüne itimat etmiyorum. Bir de Ömer'in yanına gidelim, dedi. Yahudi de bunu kabul edip Hazreti Ömer'in yanına vardılar. Yahudi meseleyi anlatıp, Muhammed (s.a.v.)'in yanına gittiklerini fakat öbürünün onun hükmünü kabul etmediğini söyleyince Hazreti Ömer münafığa: — Arkadaşın doğru mu söylüyor? diye sordu. O da doğru söylediğini ve evvelâ Resûlullah'ın huzuruna çıktıklarını söyleyince Hazreti Ömer: — Tamam, siz bir dakika bekleyin, ben şimdi gelir hükmümü bildiririm, deyip içeri girdi. Biraz sonra içerden kılıçla çıktı ve kapıda bekleyen münafığın kellesini bir vuruşta yere yuvarladı: — Allah ve Resulünün hükmüne razı olmayana ben böyle hüküm veririm, buyurdu. O anda Cebrail Aleyhisselâm gelip durumu haber verdi ve Hz. Ömer'in (r.a.) hakkı bâtıldan ayırdığını bildirdi. Hazreti Ömer (r.a.) Meclis-i Saadete gelmeden Peygamber Efendimiz ona «Faruk» adını verdiğini bildirdi. (Nur/59 Elmalı Hamdi Yazır)

34 MÜNAFIKLIKTAN KURTULMANIN YOLU VARMIDIR?
Münafıklıktan yani iki yüzlülükten kurtulmanın yolu hulusi kalp ile bir daha yapmamak üzere Allah’a dönüp tevbe etmekle olur. Ne kadar günah işlersek işleyelim varışımız Allah’a olmalı ve her daim tevbe üzere yaşam sürmeliyiz ki Allah merhameti ile tüm günahkarları(münafık-müşrik-kafir-zalim) ve bizleri bağışlasın ve kulluğuna kabul eylesin. İNSANOĞLU; DEVAMLI TEVBE HER ZAMAN TEVBE, YAKİN ÖLÜM GELİNCEYE KADAR DURMADAN TEVBE ETMELİDİR!!!

35 DUAMIZ ALLAHIM BİZLERİ MÜNAFIKLIK VE NİFAK BATAĞINA BATIRMA
ALLAHIM BİZLERİ ŞEYTANIN ŞERRİNDEN, NEFSİMİZİN ŞERRİNDEN VE MÜNAFIKLARIN ŞERRİNDEN KORU VE MUHAFAZA EYLE ALLAHIM BİZLERE SAMİMİ KUL OLMAYI VE İÇİ DIŞI BİR MÜMİN OLMAYI İHSAN EYLE ALLAHIM BİZLERİ KULLUĞUNA KABUL EYLE AMİN (Not: Bu sunum vaaz Diyanet KM, Diyanet İ.A ve İ.YAVUZYİĞİT (müftü)’ten faydalanarak hazırlanmıştır.)


"MÜNAFIK KİMDİR? ALAMETLERİ NELERDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları