Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SERÇELER VE ÇOCUKLAR ACIKMIŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SERÇELER VE ÇOCUKLAR ACIKMIŞ"— Sunum transkripti:

1 SERÇELER VE ÇOCUKLAR ACIKMIŞ
HAYDİ KALK ! SERÇELER VE ÇOCUKLAR ACIKMIŞ HAYAT ÇOKTAN BAŞLAMIŞ YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

2 HER GÜN YENİDEN BAŞLAMAYA
DAHA GÜZELLİĞE, İYİLİĞE, HER GÜN YENİDEN BAŞLAMAYA İNANAN ÇOCUKLAR BÜYÜTECEĞİZ !

3 ‘Gün boyunca meşguldüm; oynamamızı istediğin küçük oyunları seninle oynamaya zamanım olmadı. Sana pek zaman ayıramadım. Elbiselerini yıkar, yemek yapardım, ama resimli kitabını getirip yaşadığın zevki benimle paylaşmak istediğinde ‘daha sonra yavrum” derdim. Uyuduktan sonra üstünü örter, dualarını duyar, ışığı kapatır ve parmaklarımın ucuna basa basa kapıya yönelirdim, çünkü çok işim vardı. Keşke bir dakika daha kalsaydım. Çünkü yaşam kısa, yıllar hızla akıp gidiyor; küçük çocuğum çok hızlı büyüyor. Bir de bakacağım ki; minicik ellerini tuttuğum küçük çocuğum artık yanımda değil. Artık resimli kitaplar ortadan kalktı, oynanacak oyun yok. Bunların hepsi geride kaldı. Keşke geri dönüp benden istediğin o küçük şeyleri yapabilme fırsatım olsaydı…

4 KALİTELİ ZAMAN NE DEMEKTİR?
Ebeveynin çocuğa birebir ilgi ve sevgi gösterdiği vakitlere kaliteli vakit diyoruz. Yani TV seyretmek, yemek yapmak, arkadaşınızla sohbet etmek gibi görsel ve işitsel dikkatinizi bloke edecek başka işler yapmadan bütün dikkatinizi çocuğunuza veriyor, fiziksel ve zihinsel olarak onun seviyesine iniyor ve baş başa vakit geçiriyorsanız bunu kaliteli vakit olarak hesaplayabiliriz.

5 KALİTELİ ZAMAN NE DEĞİLDİR ?
KALİTELİ ZAMAN NEDİR ? KALİTELİ ZAMAN NE DEĞİLDİR ? *Çocukla kaliteli zaman geçirmek için mutlaka saatlerce beraber vakit geçirmek değildir. *kaliteli zaman geçirmek, çocukla sadece birlikte olup, zaman geçirmek değildir. *televizyonun karşısında birlikte oturup,sarılıp 40 dakika film seyretmek değildir Ebeveynlerin çocukların dünyalarına aktif bir şekilde katılabilmeleridir. Çocukla ebeveynin birebir zaman geçirebilmesidir. Sürekli ve tutarlı olmak kaydıyla günde en az yirmi dakika – 40 dakika oynamak kaliteli zaman geçirmektir

6 KALİTELİ ZAMAN NE DEĞİLDİR ?
KALİTELİ ZAMAN NEDİR ? Konuşmadan,, sözlü-sözsüz temas kurmadan yürümek/gezmek kaliteli zaman geçirmek değildir. Kaliteli zaman kafanız başka şeylerle meşgulken, görev halinde çocuğunuzla 40 dakika geçirmek dağidir. Telefonla uzun uzun konuşurken çocuk ile aynı odada zaman geçirmek kaliteli zaman değildir Kaliteli vakit zamanlarına çocuğunuzla birebir oyun oynadığınız zaman dilimleri dahil olduğu gibi çocuğunuza yemek yedirdiğiniz, altını değiştirdiğiniz, banyo yaptırdığınız ya da onu giydirdiğiniz vakitler de dahildir.

7 Kıyafetlerin üzerindeki lekeler,Birlikte geçirdiğiniz zamanın izleridir.
UNUTMAYIN Birlikte oynanan bir oyunun ,çocuğun ruhunda bıraktığı izleri, hiçbir leke çıkarıcı silemeyecektir 

8 Anne-babasıyla kaliteli zaman geçiren çocuklar
Kendilerinin önemli olduğunu hissederler. Aileleriyle doyurucu ilişkiler içinde olan çocuklar duygusal ve sosyal açıdan daha sağlıklı gelişir, yüksek özgüvene sahip, duygularını ifade edebilen, sıcak iletişim kurabilen ve sosyal ilişkilerinde başarılı kişiler olurlar.

9 Çocuğuna zaman ayırmayan ailelerin çocukları
Kendilerini değersiz hissederler. Diğer bütün işler kendisinden daha önceliklidir. Bu duyguyla yetişen çocuklar özgüveni düşük; duygularını ifade etmekte zorlanan; arkadaş ilişkilerinde başarısız; geri planda kalan bireyler olurlar.

10 AMA HİÇ VAKTİNİZ YOK DEĞİL Mİ?
Ev işleri Televizyon programları – diziler Misafirler –hazırlıklar Misafirlikler Hayata sizin gibi bakan bir de arkadaşınız varsa…

11 Mahalle arkadaşlığını
ONLARIN elinden sokağı aldık…. Sokak giderken yanında; Mahalle arkadaşlığını Sokak kedilerini Çocuk seslerini Sokak oyunlarını Kapı önü sohbetlerini ÖZGÜRLÜĞÜ Götürdü….

12 KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR ?

13 ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTEYKEN
1) ÇOCUĞUNUZU TANIYIN. 2) ÇOCUĞUNUZLA OYNAYIN, ONUN DÜNYASINA GİRİN… 3) ÇOCUĞUNUZU GÖZLEMLEYİN. 4) ÇOCUĞUNUZLA EMPATİ KURUN, ONU ANLAYIN.

14 Kaliteli zaman geçirebilmek için ;
Çocuğun yaşı, gelişimi, Dönemsel ihtiyaçları, İlgi alanları, Sevdiği / sevmediği oyun, oyuncak ve etkinlikler Günlük düzen akışı göz önünde bulundurulmalıdır. Beş yaşındayken sevdiği ve tercih ettiği oyun ve oyuncaklar, ilerleyen yaşlarda değişebilir. Bunu bilmek hem çocuğun yaşına ait gelişimi destekler hem de ebeveyn-çocuk arasındaki ilişkiyi yeniler.

15 ÇOCUĞUNUZLA EVDE HOŞÇA VAKİT GEÇİREBİLECEĞİNİZ UCUZ VE KOLAY AKTİVİTELER

16 EVDE NASIL KALİTELİ ZAMAN GEÇİREBİLİRİZ?

17 YEMEK SAATİ: Yemek yemek bazen çocuklar için çok zevkli olmasa da her çocuk yemek yapmayı sever. Sandviç malzemeleri hazırlayıp, bunlardan enfes bir sandviç yapmak, meyve salatası hazırlamak, puding yapmak, minik bir tost partisi hazırlamak oldukça keyiflidir. Bunu yaparken malzemeleri hazırlayabilir, işin yaratıcı kısmı için, havuç, zeytin, ketçap gibi malzemeleri kullanarak değişik şekiller yaratabilirsiniz.

18 2)ALIŞVERİŞ: Alışveriş etkinliğinin ilk bölümü bir alışveriş listesi hazırlamakla başlar. Hep birlikte evde neyin eksik olduğu belirlenir, listeye not edilir. Belli bir miktar para ile markete gidilir ve işbölümü yapılır. Mesela çocuklarınızdan süt ürünlerini almalarını isteyebilirsiniz.

19 3)TAMİR ZAMANI: Evde bulunan her nesne çocuklar için oyuncak olabilir
3)TAMİR ZAMANI: Evde bulunan her nesne çocuklar için oyuncak olabilir. Çocuklar da genelde nesnelerin içinde ne olduğunu çok merak ederler. Bunun için yaşlarına ve becerilerine uygun olarak kendi tamir çantalarını onlara hediye edebilir, evde bulunan minik tamirleri birlikte yapabilirsiniz.

20 4)UYDURMACA - YARATMACA:
Atmayıp da sakladığınız her şey bu oyuna katılabilir. Boncuklar, düğmeler, alüminyum folyo, küçük kumaş parçaları çocuklarınızla yaratma gücünüzü ateşleyecektir. Dilerseniz bir şehir inşa edebilir, dilerseniz bir eğlence parkı oluşturabilir veya bir uzay üssü planlayabilirsiniz. Sizin de eğleneceğiniz kesin.

21 5)KENDİ FİLMİNİ ÇEK: Film için kameraya her zaman gerek yok. Kartondan yapacağınız bir kamera ile siz de çocuğunuz da etrafta gördüğünüz her şeyin filmini çekebilir, hayal gücünüzün sizi götürdüğü yerlere gidebilirsiniz

22 6)BAHÇEDEKİ BİLİM ADAMI: Artık bahçe bulmak zorlaştı belki ama küçük bir park da işimizi görebilir. Küçük bir deftere toplanmış numuneleri yapıştırarak, yanına nerede nasıl bulduğunuzu yazarak veya çizerek bir bilim adamının araştırmacı gözüne sahip olabilirsiniz.

23 7)KUTUDA NE VAR?: Kutuya koyacağınız bir nesneyi 10 soru sorarak çocuklarınızın bulmasını isteyebilirsiniz. Kim bilir belki sadece 3.soruda bulacaklar. Nesneyi bulmak için ilk seferde sizden çok bilgi almaları gerekecek.. Oyunu kinci kez oynadığınızda inanın çok daha az soruya ihtiyaçları olacak. Bu olmasa ne olurdu? Evinizden topladığınız 8-10 tane objeyi bir kutuya koyun. Mum, ataç, bant, kalem kapağı gibi birçok nesne olabilir. Şimdi sıra şu soruyu sormakta: "bu olmasa ne olurdu?" . Yaratıcılığınızı kullanın ve nesnelere ikinci bir rol biçin.

24 Oyun, hem çocuğu ruhsal açıdan rahatlatan hem de anne babaya çocuğun dünyasında neler olup bittiğine dair ipucular veren bir malzemedir.

25 8)NEREDE ACABA?: Evinizin bir yerine bir nesne saklayın. Sonra bu nesneyi bulmaları için küçük ipuçları hazırlayın; "senin odandaki ilk çekmecede bir bilmece var, onu bilirsen, bu seni ikinci ipucuna götürecek" gibi. Bu şekilde vereceğiniz ipuçları ile evinizde minik bir dedektiflik oyunu kurmuş olacaksınız.

26 9 )EVDE SERGİ: Evinizin bir bölümünü veya sadece bir duvarını çocuğunuzun yaptığı, resim, faaliyet, etkinlik, maket gibi malzemeler için sergi salonu haline getirin. Birlikte Selge davetiyeleri hazırlayın, evinizde bir sergi açılışı yaparak, çocuğunuzun emeğini paylaşmasına imkân verin. Kim bilir, belki sergideki ürünlere müşteri de çıkabilir.

27 10)Birlikte kitap okuyun
Tatil, çocukların kendilerini geliştirmeleri için çok iyi fırsat aslında. Bu nedenle kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarından. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları dolaşıp, keyif alacağı konularla ilgili kitaplar seçmek, okuma alışkanlığını destekler. Ancak bu etkinlikte onu desteklemek için aynı okuduğu kitabı anlatmasını istemeniz ya da o okurken yüksek sesle dinlemeniz, paylaşım duygusunun geliştirir.

28 11)EVDE OYNAYABİLECEĞİ BİR OYUN ALIN
Oyun, çocuklar için bir eğlence aracı değil, tamamen ihtiyaçtır. Bu nedenle oyun, onların başlıca etkinliği olur. Siz de çocuğunuza hem zihnini çalıştıracak, hem de zevk alacağı yeni bir oyun alıp, ailesiyle ya da arkadaşlarıyla güzel zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocukların aileleriyle ve arkadaşlarıyla karşılıklı alışveriş ve iletişime geçtiği bu oyunlar, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra sosyalleşmeleri için de son derece önemlidir.

29 12)EĞLENCELİ ZİYARETLER YAPMASINI SAĞLAYIN
Büyük anne, teyzeler, halalar gibi ailenizden gelen ziyaret önerileri değerlendirmelisiniz. Hatta şartlarınız uyuyorsa, çocuğunuzun birkaç gün sizden uzak aile ziyaretleri yapması sosyal deneyim açısından oldukça önemlidir. Yine şartlarınız uyuyorsa aynı ziyaretleri, çocuğunuzun çok sevdiği bir arkadaşını davet etmek ya da çocuğunuzun ziyaret etmesini sağlamak şekline de dönüştürebilirsiniz.

30 ÖNEMLİ Tüm bu oyunları oynarken unutmayın ki esas olan;
Çocuğunuzla birlikte paylaşımda bulunabilmektir. Sizin de eğlenmeye çaba göstermenizdir. Duygularınızı ifade etmeniz , nelerden keyif alıp almadığınıza dair birbirinize geri bildirim vermenizdir. Hepsinden önemlisi çocuğunuzla birlikte zaman geçirmenin keyfini çıkarmaktır.

31 Başka Neler Yapabiliriz?

32 Parmak boyasıyla resimler yapın.
Yaşına göre; evcilik/ doktorculuk gibi dramatizasyon oyunları oynayın. Puzzle yapın. Birlikte resimli kitap yapın. Birlikte bulmaca çözün. Odasını birlikte toplayın . Hayvan seslerini taklit edin. Pizza, kek, kurabiye, sandviç yapın. Leğene su koyup kâğıttan kayık yüzdürün. Evde basit fizik deneyleri yapın. Satranç öğretin.

33 Işığı arkanıza alarak gölge oyunu kurun.
Evde çöp toplama oyunu oynayın. Kim daha çok eşya toplarsa ödül alsın. Mısır patlatın. Birlikte şarkı söyleyin. Sessiz sinema oynayın. Bir eşyayı evde sakladıktan sonra haritasını çizin. Çocuğunuz bulsun. Birbirinizi gıdıklayın. Tamir yapın.

34 Eski bir tişörtü kumaş boyaları ile boyayın.
Kâğıttan uçak yapın, yarışın. Birbirinizin taklidini yapın. Sihirbazlık numaraları yapın. Kese kâğıdından çanta yapın. Kibrit çöpleri ile şekiller oluşturun. Birlikte bir hikâye yazın. Sabah erkenden kalkıp beraberce güzel bir kahvaltı hazırlayın. Balkonda domates, çilek yetiştirin.

35

36

37 Edibe YALÇIN-Neslihan DALAY
HAZIRLAYANLAR : Edibe YALÇIN-Neslihan DALAY


"SERÇELER VE ÇOCUKLAR ACIKMIŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları