Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BU RESMİN ADI NEDİR? SANATÇISI KİMDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BU RESMİN ADI NEDİR? SANATÇISI KİMDİR?"— Sunum transkripti:

1 BU RESMİN ADI NEDİR? SANATÇISI KİMDİR?

2 The Mona Lisa Leonardo da Vinci Mona Lisa adlı resmin sanatçısıdır.
İtalya da Vinci kasabasında doğdu, Nisan 15, 1452 and died Mayıs 2, 1519 (yaş 67) Vincili anlamında Leonardo da Vinci adıyla anılıyordu. Sanat dışında aynı zamanda bilim ile de uğraşmaktaydı. Gayrimeşru bir çocuk olduğu için üniversite eğitimi alamadı.

3 The Mona Lisa Da Vinci Mona Lisa içim 4 yıl çalıştıv 1503 ten 1507 yılına kadar Bazı insanlar resmin içine gizli semboller ve işaretler sakladığını iddia ediyor. Da Vinci resminde kendi bulduğu yumaşak geçiş yani sfumato tekniğini kullandı. The Mona Lisa nın kaşları yoktur.Dönemin kadınları alınlarını geniş göstermek için kazıyorlardı.

4 The Mona Lisa The Mona Lisa 1797 tarihinde Louvre müzesinde sergilenmeye başladı. Vincenzo Peruggia adlı biri Mona Lisa tablosunu 21 ağustos 1911 tarihinde müzeden çaldı. 2 yıl boyunca bulunamadı. Hırsız Aralık 1913 yılında yakalandı ve eser tekrar Louvre müzesinde sergilenmeye devam etti. Şuan geniş bir güvenlik önlemleri ile korunmaktadır.

5 Louvre Müzesi’nden 1911 yılında Vincenzo Peruggia tarafından çalındıktan hemen sonra, Mona Lisa tablosunun boş kalan yerini görmek için insanların akın akın müzeye gittiği kayıtlara geçmiş. Müzede hâlihazırda sergilenen tablonun, orijinali çalındığı sırada, yeri boş kalmasın diye yapılan altı kopyadan biri olduğu hâlâ söylenir.

6 Tabloyu saatte ortalama 1. 500 kişi ziyaret ediyor
Tabloyu saatte ortalama kişi ziyaret ediyor. Söz konusu şaheser, 20 derecelik ısıda ve 3 kat camın arkasında korunuyor. Mona Lisa her yıl, sadece bir gün, yerinden indirilerek temizleniyor. Bu temizlik sürecinin en doğal sonucu da, o günün Louvre Müzesi’nin en sakin günü olması.

7 Teknik detayları, gülüşü ya da kaşları kadar konuşulmasa da, insanların dikkatini çeken Mona Lisa, Leonardo da Vinci’nin -yine kendi geliştirdiği- “atmosferik perspektif” uyguladığı tablolarından biri. Antik Çağ’da “insanı, ilahî güzelliğe en yakın hâliyle” resmetme tutkusuna, Rönesans döneminde geri dönüldü. Leonardo’ya soracak olursanız -keşke sorabilsek- uzaktaki cisimler, atmosferin etkisiyle daha silik ve sisli gözükürler. Bu tarz, Leonardo’nun, “uzağa doğru cisimleri küçülten ama onları aynen yakındakiler kadar belirgin çizen” 14. yüzyıl perspektif anlayışına bir cevap niteliğindedir.

8 Fenomen haline gelmiş bu tabloyu herkes kendi meşrebine göre yorumlamış, kılıktan kılığa sokmuş. Belli dönemlerde zamanın sanatçılarından da nasibini almamış değil. Eugène Bataille, 1883’te Le Rire (Kahkaha) adlı “pipoyla sigara içen Mona Lisa” çalışmasını yaptı. Marcel Duchamp’ın Mona Lisa’yı alaya aldığı L.H.O.O.Q. adlı, kendi çağına göre postmodern tablosu/çalışması, insanların hayret dolu bakışlarına maruz kaldığında takvimler 1919’u gösteriyordu. Bu ünlü tabloyla ilgili bir başka çalışma da Salvador Dalí’nin 1954’te yaptığı Self Portrait Mona Lisa’dır.

9

10 The Mona Lisa

11 Şimdi sen olsan Mona Lisa yı nasıl yorumlarsın?


"BU RESMİN ADI NEDİR? SANATÇISI KİMDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları