Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SMART BOARD(Akıllı Tahta)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SMART BOARD(Akıllı Tahta)"— Sunum transkripti:

1 SMART BOARD(Akıllı Tahta)

2 AKILLI TAHTA NEDİR? İngilizce “Smart board” tabirinden dilimize “Akıllı Tahta” olarak çevrilen bu teknoloji harikası sayesinde tahtalar interaktif bir bilgisayar ekranına dönüyor. Akıllı tahta bilgisayar ve projeksiyon cihazı ile beraber kullanılıyor.

3 Bu üçlü sistemde; bilgisayar programları çalıştırma vazifesini üstlenirken, projeksiyon cihazı bilgisayarın ekran görüntüsünün tahtaya yansıtılması, akıllı tahtanın elektronik kısmı ve kalemi ise tahtadaki bilgisayar ekran görüntüsünün interaktiflik özelliği kazanmasını sağlıyor.

4 Öğrencilerin ve öğretmenlerin bilgiyi beceriyle kullanmalarına, tekrar etmelerine, bilgiyle etkileşmelerine ve de onların öğretime karşılık vermelerine izin veren eğitici bir araç olarak da tanımlanmaktadır. (Dill, 2008)

5 Avantajları Ses klipleri, video ve animasyon gösterimleri, renkler, görüntüler, perdeleme ve büyütme küçültme gibi vurgulama imkanları ile dersleri daha görsel ve daha canlı hale getirmeyi mümkün kılar.

6 Yapılan bir hatanın ya da ortak kavramsal yanılgıların anında görülmesi ve tahtanın bunların düzeltilmesi için geriye dönme fırsatı vermesi belki de akıllı tahtanın en önemli getirisi olarak düşünülebilir.

7 Veri depolama özelliği
Öğrencilerin yazmaması (kaydedilenleri çıktı alıp öğrenciye verebilme) Yapılan dersi kaydetme Evde internet ortamından ders takibi yapabilme

8 Kaynaklara erişim özelliği
Geri dönme imkanı Derste internetteki kaynaklara anında ulaşabilme Derste, hazırlanan linkleri rahatlıkla kullanabilme İki bilgiyi yan yana getirebilme

9 Vurgulama özelliği Perdeleme özelliği (Sahne perdesi)
Şekilleri ve görüntüleri büyütüp küçülterek ayrıntılarıyla inceleme Renkli kalemleri kullanabilme Spotlama (sahne ışığı)

10 Kullanılan programın özelliği
Kısa sürede farklı dersler için hazır olan materyallere ulaşma ve bunları kullanma (Birim kareler, noktalı kağıt, periyodik cetvel, geometrik şekiller gibi) Aynı soruyu birkaç yolla çözmede kolaylık (Farklı çözümlere olanak sağlama, şekilleri tekrar çizmeme)

11 Animasyon, video, Powerpoint sunuları, günlük yaşamdan örnekler ve resimler gösterebilme
Tahtaya müdahale edebilme (Eksik kısımlar üzerine not alma ,eklemeler işaretlemeler yapma) Sanal deney yapabilme

12 Konferans yapabilme (Tahtayı iki sınıf için aynı anda kullanma)
Aynı soruyu birkaç yolla çözmede kolaylık (Farklı çözümlere olanak sağlama, şekilleri tekrar çizmeme) Boş sayfa açma (Soru ve çözümü için ayrı sayfa, tahta silmeme)

13 Dersin işleyiş aşamasında
Motivasyon Animasyon, video gösterimi Çizimler, günlük yaşamdan örnekler, resimler, çizimler gösterme Konu anlatımı Çizimler, günlük yaşamdan örnekler, resimler, gösterme Kavram öğretimi Animasyon, video gösterimi Sanal ortamda deney İspat yapma Grafik çizme ve yorumlama

14 Dersin işleyiş aşamasında
Uygulama Soru çözümü Öğrenciye yaptırma Konu tekrarı

15 DEZAVANTAJLARI Akıllı tahtada bilgisayar ekranının tahtaya yansıtılması için kullanılan projeksiyon aletinin açısı iyi ayarlanmadığı takdirde kullanıcı problem yaşamaktadır. Kullanıcının gölgesinin tahta üzerine düşmesi sorun oluşturuyor. Bu nedenle kullanıcının gölgesinin ekran üzerinde az yer kaplanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

16 Akıllı tahtalarda, önemli sorunlardan bir diğeri de aynı anda iki kişinin tahtayı kullanamıyor olmasıdır. Bazen sınıfta aynı tahtayı paylaşan birden fazla öğrenci bir soru üzerinde çalışabilmektedir, ancak bu, şu an için akıllı tahtada mümkün değildir.

17 AKILLI TAHTA İLE NELER YAPILABİLİR?
Akıllı tahta seyyar stand üzerinde kullanılabilir (Burada mobil kullanım amaçlanmıştır). Akıllı tahta ile online bağlantı kurulabilir. Üzerindeki hazır şekiller ve geometrik şekiller kullanılarak işlemler kolaylaşır. Animasyon oluşturulabilir. Oluşturulan yazı ve şekiller için kaynak oluşturulabilir.

18 Akıllı Tahta Nasıl ve Hangi Derslerde Kullanılır?
Bilgisayar kullanmayı bilen herkes akıllı tahtayı rahatlıkla kullanabilir. Çünkü akıllı tahta basit anlamda bilgisayar programlarının tahtada kullanılmasını sağlayan bir düzenektir.

19 Bilgisayarın faresi yerine elinizde akıllı tahtanın kalemi bulunur ve bu kalemle Windows pencerelerini kapatıp açabilir, sağ sol tıklama yapabilir dolayısıyla istediğiniz programları çalıştırabilirsiniz.

20 Tüm bunları bilgisayarın başına oturup yapmak zorunda değilsiniz
Tüm bunları bilgisayarın başına oturup yapmak zorunda değilsiniz. Akıllı tahta size bilgisayarınıza tahtadan hükmetme özgürlüğünü sağlar. Ders için hazırlanmış her türlü öğretim materyalini tahtanızda kullanabilirsiniz.

21 Ayrıca akıllı tahta üreticilerinin hazırlamış olduğu özel yazılımlarla akıllı tahtada ders işlemek oldukça kolay. Buna örnek vermem gerekirse; 1. sınıf öğretmenleri el yazısı yazmak için kılavuz çizgili el yazısı satırları olan bir sayfayı yansıtarak yazılarını öğrencilerin yanlışlık yapmadan yazabileceği şekilde yazabiliyorlar.

22 Aynı şekilde matematik dersinde tahtanızı öğrencilerin defterleri gibi kareli, müzik dersinde notaları yazarken de müzik defteri şeklinde düzenleyebilirsiniz. Ülkemizde “Branş Derslikleri” maalesef yaygın olmadığından dolayı her türlü araç-gereci sınıflarımızda bulundurmak zor ama akıllı tahta yazılımları sayesinde matematik öğretmenlerimiz yazılımın açı-ölçeriyle istedikleri derecedeki bir açıyı çizebilirler.

23 Coğrafya konuları işlenirken Google Earth adlı program kullanılarak dünyanın her tarafı kolaylıkla uydu fotoğraflarından görüntülenebilir. Akıllı tahtanın derslerde çeşitli şekillerde kullanılabilmesi biraz da sizin yaratıcılığınıza kalıyor.

24 1. Sınıfta Akıllı Tahta Kullanımı Birinci sınıflarda fiş yönteminin terkedilerek el yazısı ile ses temelli cümle yönteminin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte el yazısı harflerinin yazılışını ve sesleri öğreten bir çok yazılım ortaya çıktı. Önceden ilkokuma yazma öğretimine yardımcı bilgisayar programları yoktu.

25 Şimdi el yazısı ile okuma yazma öğretiminde kullanılabilecek bir sürü eğitim yazılımı var. Bunları sınıfta kullanmak öğretmenin işini oldukça kolaylaştırıyor. Öğrencinin işi kolaylaşmıyor mu? Elbette o da daha kısa sürede, daha kolay öğreniyor. Okuma yazma öğrenme daha eğlenceli hale geliyor.

26 Okullardaki kullanım oranı, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya gibi ülkelerde yüzde doksanlarda iken Avrupa Birliği ülkelerinde de yüzde yetmişler civarındaymış Ülkemizde ise sadece yedi bin okulda bu teknolojiden faydalanılmaktaymış. Aslında gerçekten istenildiği takdirde, her sınıfa bu teknolojiyi getirmek mümkün. Zira bu tahtaların bir sınıfa toplam kurulum maliyeti dört milyar civarında.

27 HAZIRLAYANLAR B.ASLI DAĞ/ YILDIZ CELAYER/ CAHİDE KILINÇ/


"SMART BOARD(Akıllı Tahta)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları