Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜLTEPE ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜLTEPE ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 GÜLTEPE ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ
MESLEK PROGRAMI ALAN SEÇİMİ

2 KARİYER PLANLAMASI ALAN SEÇİMİ MESLEK TEOG YGS-LYS

3 YANLIŞ ALAN SEÇİMİ Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir. Ortaöğretimde düşen notlarımız YGS-LYS de düşük OBP olarak karşımıza çıkacaktır.

4 yanlIş ders-alan seçİmİ
Yanlış meslek seçmemize yol açar. Yanlış meslek seçimi ise uzun yıllar boyunca sevmediğimiz, ilgimizin ve yeteneğimizin olmadığı bir mesleği yapmak zorunda bırakır. İlgimizin, yeteneğimizin doğrultusunda seçmediğimiz bir meslek ise iş hayatında bizi mutsuz edecektir.

5 Neden yanlIş seçİm? Aile baskısı, yanlış seçim yapılmasına neden olabilir. Geleneksel, güncel olmayan yanlış bilgilerle aile üyeleri, öğrenciyi yanlış yönlendirebilmektedirler. Çevre baskısı, yanlış seçim yapılmasına neden olabilir. Sadece arkadaşlarıyla aynı sınıfta okumak için hiç araştırmadığı alana giden öğrencilerimiz bulunmaktadır.

6 Neden yanlIş seçİm? Popüler bir meslek sahibi olmak için ,öğrenciler yanlış seçimlerde bulunabiliyorlar. Popüler olan bir mesleğin bizi mutlu etme garantisi yoktur. Yanlış bilgi veya bilgisizlik, yanlış seçim yapmaya neden olabilir. Ders, alan seçimlerinde Okul Rehberlik Servisinden yardım alınmalıdır.

7 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
DERSLERİ-ALANLARI İYİ TANI Alanlar iyi bir şekilde araştırılmalı. Alanlarda, hangi derslerin bulunduğu incelenmelidir. Alan içerisinde ne gibi staj imkanları, alan bitiminde ne gibi iş imkanları olduğu araştırılmalıdır. YGS-LYS de hangi bölümler tercih edilebilir ve hangi bölümlere varsa sınavsız geçilebilir ?

8 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
KENDİNİ TANI İlgilerimizin, yeteneğimizin farkında olmalıyız. Bu doğrultuda seçim yapmalıyız. İlgi ve yeteneklerimizle, seçmek istediğimiz alanın ne kadar örtüştüğünü iyi analiz etmemiz gerekir. İlgi ve yeteneklerimizin farkında değilsek bu konuda uzman kişilerden yardım almalıyız.

9 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
HEDEFLEDİĞİN MESLEĞİ ARAŞTIR Hedeflediğimiz mesleğin şartlarını en iyi o mesleği yapan insanlardan öğrenebiliriz. Günümüzde artık istediğimiz meslek sahibine ulaşmak kolay. Mesleğin şartlarını öğrendikten sonra, bizi o mesleğe götürecek alanı-ders seçimini daha etkili yapabiliriz.

10 İyİ bİr seçİm nasIl olmalIdIr?
SEÇİMİNİ YAP Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra artık karar verme zamanı. Okul Rehberlik Servisi, öğretmenlerimiz ve ailemizle görüştükten sonra etkili bir şekilde seçimimizi yapmalıyız.

11 MESLEKİ ANADOLU LİSESİ ALAN SEÇİMİ
Meslek liselerinde 9.sınıf biterken, 10. sınıftan itibaren devam edilmek üzere «alan seçimi» yapılmaktadır. Bu seçim yapılırken öğrenciler; Mesleki Anadolu Lisesi kapsamında sadece kendi okulundaki alanları seçebileceklerdir. Anadolu Teknik Liselerinin Programları için başka okulları da tercih edebileceklerdir.

12 ALAN SEÇİM KRİTERLERİ - 9. Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanının %60
- Ortaokul Başarı Puanının %40 Toplamı “ALAN SEÇİMİ YERLEŞTİRME PUANI” olarak kullanılacaktır. Yerleştirmeler TERCİHLERE bakılarak PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE göre Merkezi Sistemle yapılacaktır. Tercihler Mayıs 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. 15 Tercih Hakkı Bulunmaktadır. Ama bizim okulumuzda 2 bölüm var, bu nedenle öğrenciler Meslek Programı alan seçimi için bu 2 bölümün tercihini yapacaktır. ANADOLU TEKNİK PROGRAMLARINA geçmek isteyen öğrenciler başka okulları da tercih edebilir. Bunun için öğrencinin 9.sınıfı doğrudan geçmesi ve Başarı Puanının 55 olması gerekmektedir. Öğrenciler 9.sınıf Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Dil Anlatım derslerinin yıl sonu Başarı puanlarının aritmetik ortalamasına göre sıralanıp yerleştirileceklerdir.

13 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Bölümü
GÜLTEPE ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ALANLAR Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Bölümü

14 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
TANIMI 0-12 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini tanıyıp, alışkanlık ve gereksinimleri konusunda bilgi kazanmış olan, onların sorunlarını giderici önlemler alabilen, özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanıyıp, bu çocuklar için uygun eğitim ortamını düzenleyebilen teknolojik gelişmelere açık, girişimci, problem çözme becerisine sahip, çevresiyle uyumlu ilişkiler kurabilecek nitelikte teknik eleman yetiştirmeyi amaçlayan keyifli bir alandır.

15 ÖNEMİ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar. Kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, çocuk kulüpleri bu kurumlar arasında sayılabilir. Bu alanda kamu kurumları ve özel kuruluşlar faaliyetler gösterir. Okul öncesi dönem, çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Bu nedenle çocukların bu dönemde, sağlıklı beslenmesi, temel eğitim alması, sosyal ve psikolojik açıdan gelişmesi çok önemlidir.

16 ÇOCUK GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI
MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER - Çocukları seven - İş ahlakına sahip - Dil bilgisi kurallarını bilen ve diksiyonu düzgün - Görgü kurallarını bilen ve uygulayan - Fiziksel-ruhsal yönden sağlıklı olan - El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen - Yaratıcı, araştırıcı ve gelişime açık - İletişim becerilerine sahip - Ekip çalışmasına uygun - Planlı - Organizasyon yapabilen - Pratik bir şekilde problemleri çözebilen, - Hoşgörülü ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

17 ÇOCUK GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI
Mezun Öğrencilerinin İş Bulma İmkanları: *Meslek liselerinden sonra üniversitelerin dört yıllık bölümleri bitirildiğinde meslek branşlarında öğretmenlik imkanı verilmektedir. *Not ortalamasına göre iki yıllık eğitime (meslek yüksekokuluna) %60 kontenjan dahilinde sınavsız geçiş imkanı sağlanmaktadır. Yüksekokullar %40 kontenjanlarına ise artık sınavla almaktadır. * İsteyen öğrenciler eğitimlerine yüksek lisans düzeyinde de devam edebilirler. *Bölüm mezunları, oryantasyon seminerine katılıp, başarı gösterdikleri takdirde okul öncesi eğitim kurumlarında usta öğretici ünvanı ile sözleşmeli olarak görev alabilmektedirler. *Aynı zamanda çeşitli kurum ve kuruluşlarda ve evlerde çocuk bakıcılığı yapabilmektedirler.

18 Çocuk gelişimci ve okulöncesi öğretmeni olarak çalışabilir,
ÜNİVERSİTELERİN ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİNDEN MEZUN OLANLARIN ÇALIŞMA ALANLARI Kamu ve özel sektörde okulöncesi eğitim kurumlarında yöneticilik yapabilir. Çocuk gelişimci ve okulöncesi öğretmeni olarak çalışabilir, Özel anaokulu açıp, işletebilir. Çocuklar ve ailelerine hizmet veren birimlerde çocuk gelişimci olarak görev yapabilir, Anne-baba eğitimi verebilir, aile danışma merkezlerinde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde, yataklı tedavi kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimcisi olarak görev yapabilir. Oyuncak sektöründe oyuncak tasarımcısı veya tasarım danışmanı olabilir, çocuk yayıncılığı alanında ve erken çocukluk özel eğitimi alanında çalışabilir.

19 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANINDAN MEZUN ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTEDE TERCİH EDEBİLECEĞİ ALANLAR
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, YGS'ye girip başarılı olmaları ve kendi alanlarının lisans programlarını tercih etmeleri durumunda daha önceki yıllarda aldıkları ek puan kaldırılmıştır, artık ek puan alamayacaklardır. 4 Yıllık Lisans Programlarından; -Okul Öncesi Öğretmenliği -Çocuk Gelişimi Yüksekokulu -Görme Engelliler Öğretmenliği -İşitme Engelliler Öğretmenliği -Zihinsel Engelliler Öğretmenliği -Üstün Zekalılar Öğretmenliği -Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu 2 Yıllık Ön Lisans Programlarından; -Çocuk Gelişimi -Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri -Sosyal Hizmetler programlarını tercih edebileceklerdir. Lisans programını tamamlayanlar isterlerse üniversitede kalarak akademisyen de olabilirler.

20 TANIMI HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ
Hasta, yaşlı ve engelli bakım elemanının sahip olması gereken iletişim, temel sağlık, vücut mekaniği, hasta, yaşlı ve engelli bakım hizmetleri ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır

21 HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ
MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER -Mesleğini ve insanları seven, -Merhamet duygularına sahip, -Vicdani ve insani duyguları güçlü, -Hoşgörülü, dikkatli ve araştırıcı, -Mesleği alanındaki gelişmeleri, güncel ve bilimsel yayınları takip eden, -Sağlık alanında çalışmaya istekli ve hevesli, -Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilecek, -Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan, -Sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibi olmalıdır.

22 HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ
Mezun Öğrencilerinin İş Bulma İmkanları: Meslek liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından mezun olanlar, YGS’de başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Not ortalamasına göre iki yıllık eğitime (meslek yüksekokuluna) %60 kontenjan dahilinde sınavsız geçiş imkanı sağlanmaktadır. Yüksekokullar %40 kontenjanlarına ise artık sınavla almaktadır. Bu alandan mezun olunduğunda Huzurevleri Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezleri Sosyal Hizmet Veren Kuruluşlar Evde Bakım hizmeti verilen kuruluşlar Yaşlı Dinlenme Evleri Hastaneler Yaşlı Kulüpleri Geriatri ve Psikiyatri Kliniklerinde bakım elemanı olarak çalışma seçenekleri mevcuttur.

23 HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANINDAN MEZUN ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTEDE TERCİH EDEBİLECEĞİ ALANLAR
Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından mezun olanlar, YGS'ye girip başarılı olmaları ve kendi alanlarının lisans programlarını tercih etmeleri durumunda daha önceki yıllarda aldıkları ek puan kaldırılmıştır, artık ek puan alamayacaklardır. 4 Yıllık Lisans Programları; -Ebelik Yüksekokulu -Ergoterapi Yüksekokulu -Hemşirelik Yüksekokulu -Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu 2 Yıllık Ön Lisans Programları; -Ameliyathane Hizmetleri -Diyaliz -Elektronörofizyoloji -Evde Hasta Bakımı -Fizyoterapi -İlk ve Acil Yardım -İş ve Uğraşı Terapisi -Sağlık Kurumları İşletmeciliği -Sağlık Turizmi İşletmeciliği -Sosyal Hizmetler -Yaşlı Bakımı

24 KağITHANE Anadolu Teknİk programlArI BULUNAN lİSELER
Profilo Anadolu Teknik Lisesi Gültepe Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Kağıthane İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İHKİB Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İstanbul Vali Hayri Kozakçıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

25 Profİlo Anadolu Teknİk Lİsesİ AlanlarI
Bilişim Teknolojileri:Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır. Elektrik-Elektronik Teknolojileri: Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayi alanıdır.

26 Gültepe Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi
Bilişim Teknolojileri Elektrik Elektronik Teknolojileri  Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Makine Teknolojileri Metal Teknolojileri

27 Kağıthane İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bilişim Teknolojileri Büro Yönetimi ve Sekreterlik Muhasebe ve Finansman Ulaştırma Hizmetleri Grafik ve Fotoğraf Sanat ve Tasarım

28 İHKİB Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Muhasebe ve Finansman Pazarlama ve Perakende Tekstil Teknolojisi El Sanatları Teknolojisi Giyim Üretim Teknolojisi

29 İstanbul Vali Hayri Kozakçıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Muhasebe Finansman Pazarlama ve Parekende Büro Yönetimi

30 SİZE DÜŞEN Çocuğunuzun ilgi alanını keşfetmesine yardımcı olun.
Onun kendine uygun alanı seçmesi için onu yüreklendirin. Seçmeyi düşündüğü alanı birlikte araştırın. Birlikte konuşup tartışarak en doğru seçimi yapmaya çalışın. UNUTMAYIN; ALAN SEÇİMİ ASLINDA MESLEK SEÇİMİNİ DE İÇİNDE BARINDIRIR.

31 BAŞARILI BİR SEÇİM YAPMANIZ DİLEĞİYLE ATİYE BAKIRLI


"GÜLTEPE ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları