Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜKTE ANLAM 50 SORU **Hazırlayan: Leyla ÖNAL **Öğretmen:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜKTE ANLAM 50 SORU **Hazırlayan: Leyla ÖNAL **Öğretmen:"— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜKTE ANLAM 50 SORU **Hazırlayan: Leyla ÖNAL **Öğretmen:
Cihangir COŞKUNOĞLU 8/A 100

2 1-) -O kadar hızlı değil.Okumam hızlansın, annemin
-Kitap okuyor musun? -O kadar hızlı değil.Okumam hızlansın, annemin bana okuduğu kitapları bir de kendim okuyacağım. -Hangi kitabı söz gelimi? -“Kırmızı Balon’u.” Bu parçadaki altı çizili söz grubunun eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir? A)yani B)sözün kısası C)doğrusu D)örneğin (SBS-2010)

3 2-) Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi terim anlamıyla kullanılmıştır? A)Açık sarı saçlı zayıf bir kadın,keman çalıyordu. B)Evin,ufak çiçekler ve bitkilerle süslü bahçesine çıktım. C)Üstü ayran kabarcıklı tereyağını, sıcak tandır ekmeğine sürer,yerdi. D)Sıvanmış,boyanmış bir binanın tuğlaları arasındaki harcı göremeyiz. (2009-ÖO)

4 3-) Huzur ve rahatın ışığı ta dışarıdan görünmelidir.Dış varlığı kendi kalıbına uydurmalı ve böylece ona sevimli bir gurur,hareketli ve neşeli bir tavır ,memnun ve güler yüzlü bir hal vermelidir.Bilgeliğin en açık görüntüsü,sürekli bir sevinçtir. Aşağıdakilerden hangisi bu metindeki altı çizili sözcüklerden herhangi birinin eş anlamlısıdır? A)Sakin B)Akıllı C)Hoşgörülü D)Şirin (2009-ÖO)

5 4-) “Kabarmak” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “şişmek,genişlemek” anlamında kullanılmıştır? A)Bu olayı duyunca delikanlının yüreği acıma duygusuyla kabardı. B)İhtiyarın damarları kabarmış zayıf elleri, dizlerinin üstündeydi. C)Kendisi alkışlayan halka başıyla selam vererek kabarıyordu. D)İhtiyaçlar dışında alışveriş yaptığı için masraf kabardı. (2008-OKS)

6 5-) “Yol” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde “Bu yolda rahatlarını ve servetlerini feda ederek ülkeye hizmet ettiler.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? A)Hedefe ulaşmanın birden fazla yolu olabilir. B)Duyguların eğitimi sanat yoluyla olur, derdi. C)Bizim köyü ilçeye taşlı bir yol bağlıyordu. D)Üniversiteyi kazanma yolunda çok emek harcadı. (2008-OKS)

7 6-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır? A)Dostluktan saygıyı kaldıran onun en büyük süsünü kaldırmış olur. B)Gündüz kandilini hazırlamayan,gece karanlığa razı demektir. C)Mutluluk varacağımız bir istasyon değil,bir yolculuk şeklidir. D)Talihsizlik sırasında bile talih,açık bir kapı bırakır. (2008-OKS)

8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “oyun” kelimesi
7-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “oyun” kelimesi diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A)Küçüklüğümde en çok körebe oyunu eğlendirirdi beni. B)Bu oyunun kurallarını yeni yeni öğreniyorum. C)Sahneleyeceğimiz oyun büyük bir şair tarafından yazılmış. D)Parkta oyun oynayan çocukların mutluluğuna diyecek yoktu. (2008-OKS)

9 8-) “Kadar” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisine “yaklaşık” anlamı katmıştır? A)Minare boyundaki kavağın üst çatalına kadar tırmandım. B)Otobüsümüz bozulunca bir kır lokantasında dört saat kadar bekledik. C)Çevresi bu kadar hoş olan yeni evimizin içi kir pas içindeydi. D)Merdivenleri yapıldığı günden beri hiç bu kadar telaşlı çıkmamıştım. (2007-OKS )

10 9-) “İstemek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “Bu araba iyi bir bakım ister.” cümlesindekiyle aynı anlamda kullanılmıştır? A)Sporda kalıcı başarı sürekli çalışma ister. B)İçeri girmek yerine bahçede oturmayı ister. C)Sabahın bu erken saatlerinde müdür beni niçin ister? D)İster ki bu tarihi evler gelecek nesillere kalsın (2007-OKS)

11 10-) “Fakat” sözcüğü altı çizili ifadelerden hangisinin yerine getirilirse cümlenin anlamı değişmez? A)Keloğlan,gel diye diye beni buraya getirdi. B)Varsayalım ,tuhaf gülümsemeleri olan heykellerle karşılaştınız. C)Gelgelelim,Küçük Prenses burada değildi. D)Varın hesap edin,gördüğüm evin büyüklüğünü. (2007-OKS)

12 11-) “Seyretmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisine “beklenmedik bir şey olacağı” anlamını katmıştır? A)Baba-oğulun yıllar sonra buluşmasını hayranlıkla seyretti. B)Yeni çıkan eserleri kitapçıların raflarında seyretmekle yetinmezdi. C)Sen bunca tartışmadan sonra olacakları seyret! D)Teknemiz Akdeniz’in mavi sularında yol alırken sen yıldızları seyret! (2007-OKS)

13 12-) Nihayet sabah oldu. Gecenin keskin ayazına yenik düşmedim.
Yorgunluktan yataklarında sızıp kalanları uyandırmakla işe başladım.Biraz acele edersek güneş yükselmeden yola çıkabilirdik. Parçada altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Nihayet                         B) Yükselmeden C) Sızıp                             D) Keskin (2006-OKS)

14 1. Bütün eşyalarını toplayıp bize yerleşti.
13-) 1. Bütün eşyalarını toplayıp bize yerleşti. 2. Çocuk, bozuklukları istemeyince ona bütün para verdi. 3. Bütün bir ekmeği, bir öğünde bitirdi. 4. Bilgisayarla ilgili bütün dergileri takip ederdi. "Bütün" sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır? A) 1                    B) 2                   C)3                   D) 4 (2006-OKS)

15 14-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükler birbiriyle karşıt anlamlı olarak kullanılmamıştır? A)   Pazarlama işinden iyi para kazandı; ama kötü harcadı. B)   Kaba tezgâhlarda dokunan kilimlerin ince motifleri vardı. C)   İnsan dostunu da düşmanını da zor günlerinde tanıyor. D)  Yokuşta zorlanan atlarımız inişte rahat etti.   (2006-OKS)

16 15-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “aynı” sözcüğü diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır? A) Bu davetlerde devamlı aynı kişileri görürdük. B) Bu mobilyalar, aynı bizim evdekilerdendi. C) Ali Efendi, aynı paltoyu yıllardır giyiyordu. D) Dönüp dolaşıp aynı sokağa geliyorduk. (2006-OKS)

17 A)Kısa günün karı az olur. B)Eğri otur,doğru söyle.
16-) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde, “nicelik ve nitelik “birlikte verilmiştir? A)Kısa günün karı az olur. B)Eğri otur,doğru söyle. C)Az olsun öz olsun. D)Horozu çok olan köyün sabahı geç olur. (2006-OKS)

18 17-) “Getirmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sebep olmak,ortaya çıkarmak” anlamında kullanılmıştır? A)En küçük oğlunu da tiyatroya getirmiş. B)Onca sıkıntıya rağmen baharı getirdik. C)Yıllardır görmediğim arkadaşımdan selam getirdi. D)Bu bulutlar bölgeye yağmur getirir. (2005-ÖO)

19 18-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “pencere” sözcüğü soyut bir anlam taşır? A)Yazar ,sanat dünyasına yeni bir pencere açtı. B)Hızla giden trenin penceresinden dışarıya bakıyordu. C)Dışarıdan gelen sesler herkesi pencereye koşturdu. D)Günümüzdeki yeni sistem pencereler daha kullanışlı. (2005-ÖO)

20 19-) Mavi Meriç ,yeşil Arda Geçen günü hatırlar da Çağlayıp ağlar baharda Hıçkırırlar için için. “İçin,için” söz grubunun dörtlüğe kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A)Onun yaptıklarına gizli gizli gülüyordu. B)Çocuk hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. C)Kaybolan kitabını yana yana arıyordu. D)Uzaktan belli belirsiz sesler gelmeye başladı. (2005-ÖO)

21 20-) “Köşe” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ yer” anlamında kullanılmıştır? A)Temizlikçi kadın evi köşe bucak temizlemişti. B)Emekli olduktan sonra köşeye çekilmişti. C)Annem ,bizi köşe başında bekleyecekti. D)Köpeğin havlamasını duyunca köşeye sinmişti. (2005-ÖO)

22 21-) Atla da gel dereyi Derin oydun yarayı Uydun düşman sözüne Serin ettin yarayı. “Uymak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde dörtlükteki anlamıyla kullanılmıştır? A)O, gittiği yere kolayca uyar. B)Onun dediklerine uyup işini bıraktı. C)Seninle zevklerimiz birbirine uyuyor. D)Bu söylediklerin ne akla uyar ne mantığa. (2005-OKS)

23 22-) 1.Kar yağınca alışverişi yarına bıraktı. 2.Öğretmen herkesin yerini değiştirdi,sadece Birgül’ü bıraktı. 3.Havalar soğuyunca öğlenleri yürüyüş yapmayı bıraktı. 4.Zeynep,evden çıkarken odasını olduğu gibi bıraktı. “Bırakmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır? A)1-2 B)1-3 C)2-4 D)3-4 (2005-OKS)

24 A)Sakınmadan,çekinmeden B)Yanlış anlaşılmalara meydan vermeden
23-) İnsanın ne düşündüğünü dobra dobra söylemesi en büyük yiğitlik ve dürüstlüktür. Bu cümledeki “dobra dobra” söz grubunun anlamı aşağıdakilerden hangisidir? A)Sakınmadan,çekinmeden B)Yanlış anlaşılmalara meydan vermeden C)Etkileyici ve özgün bir biçimde D)Açık seçik,tane tane (2005-ÖO)

25 “Kıyı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin
24-) “Kıyı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A)Küçüksu kasrı,karşı kıyıda bakımsız görünüyor. B)Denize kıyısı olan küçük bir kasabaydı. C)Şehirden uzakta kıyı bir yerde yaşıyordu. D)Karşı tarlanın kıyısı çitlerle çevrilmiş. (2004-LGS)

26 25-) 1)Dereden akan bulanık su duruldu. 2)Yaşanan karışıklık bir süre sonra duruldu. 3)O yaramaz çocuk bir yıl sonra duruldu. 4)Fırtına duruldu,ertesi gün yola çıktık. “Durulmak” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır? A)1 B)2 C)3 D)4 (2004-LGS)

27 26-) “Gerçeği söylemek gerekirse,hiçbir zaman mutlu olamadım.”cümlesindeki altı çizili sözcük grubuyla aynı anlama gelen ifade aşağıdakilerin hangisinde vardır? A)Haklı çıkarsa güç durumda kalırız. B)Doğrusu bu haber beni çok etkiledi. C)Ben ne yaptıysam senin için yaptım. D)Yaptığın doğruysa hiç korkmamalısın. (2004-LGS)

28 “Dar bir vadiyi geçtikten sonra ovaya ulaştık.”cümlesindeki
27-) “Dar bir vadiyi geçtikten sonra ovaya ulaştık.”cümlesindeki “dar” sözcüğünün karşıt anlamlısı aşağıdakilerin hangisinde kullanılmıştır? A)Olay hakkında geniş çaplı araştırma yapıldı. B)Bölge,geniş iş alanlarına sahipti. C)Geniş caddeleriyle modern bir şehirdi. D)Oldukça kaba saba ve geniş bir adamdı. (2004-ÖO)

29 28-) 1.Bugün hemen hemen akşama kadar dolaştık. 2.Arada sırada arkadaşlarıyla gezerdi. 3.Aşağı yukarı ödevlerini bitirmişti. 4.Herkes az çok onu tanır. Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde, ikilemelerin anlamları aynıdır? A)3-4 B)2-4 C)1-3 D)1-2 (2004-ÖO)

30 29-) “Hep” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır? A)Bugüne kadar hep fedakarlık ettim. B)Yağmur yağınca ekinler hep boy attı. C)Eğitimin ne denli önemli olduğunu hep vurguladım. D)Bu işleri hep ona mı yaptırıyorsunuz? (2004-ÖO)

31 30-) “Ağaçlandırma çalışmalarıyla şahsen ilgileniyordu.”cümlesine “şahsen” sözcüğünün kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A)Tatlı sözlerin en çok beni mutlu etti. B)Çocuğun eğitim masraflarını özellikle üstlendi. C)Resim sergisinin açılışını sanatçılar yaptılar. D)Böyle sesim olsa yarışmaya bizzat katılırım. (2004-ÖO)

32 “Doğru” sözcüğü aşağıdakilerin
31-) “Doğru” sözcüğü aşağıdakilerin hangisindeki iki sözcükle karşıt (zıt)anlamlıdır? A)Yalancı-ikiyüzlü B)Eğri-çarpık C)Eksik-yanlış D)Anlamsız-saçma (2003-ÖO)

33 32-) “Açık” sözcüğü,aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ortada,belli,meydanda” anlamında kullanılmıştır? A)Arkadaşlarının etkisinde kaldığı çok açıktı. B)Çocuklar açık alanlarda oynamalılar. C)Eve geldiğinde kapı ardına kadar açıktı. D)Burası eskiden halka açık,sevimli bir parktı. (2003-ÖO)

34 33-) “Gitmek” sözcüğü, hangi cümlede “yakışmak,yaraşmak” anlamıyla kullanılmıştır? A)Bu elbisenin biçimi sana gitmedi. B)Güneşte bırakırsan rengi gider. C)İşler bir türlü iyi gitmedi. D)Bu ayakkabı sana iki yıl gider. (2002-ÖO)

35 34-) “Uzaktan” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisine farklı bir anlam katmıştır? A)Söylediğin kişiyle uzaktan tanışır. B)Sporla uzaktan ilgileniyormuş. C)Köyde uzaktan akrabalarımız var. D)Konuklarımız uzaktan geldiler. (2002-ÖO)

36 35-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklamasıyla verilmemiştir? A) Eline geçen bütün kitapları gözden geçirdi; ama aradığını bulamadı. B) Ben bu kanepeleri vermeye razıyım; zaten onları gözden çıkardım. C) İnsan sokulgan ve sevimli, yani cana yakın olursa, elbette sevilir. D) Birisi ötekine, o da başkasına söyleyince söz, ağızdan ağza yayıldı. (2006-OKS)

37 36-) "Basit" sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A) Basit takılmalarla ortamın havasını yumuşatıyordu. B) Ayağında eski bir ayakkabı, üstünde de basit bir elbise vardı. C) Heyecandan en basit soruları bile çözeme­mişti. D) Kendisini yetiştirmemiş, basit bir insandı.

38 A) İş başvurumun kabul edilmesiyle bana yeni bir kapı açıldı.
37-) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi sözlükteki ilk anlamıyla kullanılmıştır? A) İş başvurumun kabul edilmesiyle bana yeni bir kapı açıldı. B) Yaşanan tatsızlıktan sonra onu benim hakkımda iyice doldurmuşlar. C) Dün geceki elektrik kesintisi sabaha kadar sürdü. D) İstanbul'da düzenlenen final maçı renkli görüntülere sahne oldu.

39 A)Ağzına bir şey koymamak B)Hem suçlu hem güçlü C)Yaş tahtaya basmamak
38-) Aşağıdaki deyimlerden hangisi mecaz anlamlıdır? A)Ağzına bir şey koymamak B)Hem suçlu hem güçlü C)Yaş tahtaya basmamak D)Alan razı satan razı

40 39-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklamasıyla birlikte verilmiştir? A)Onu övdükçe övüyor,göklere çıkarıyordu. olmuş, gitmekten vazgeçmişti. B)Gönlü olmuş,gitmekten vazgeçmişti. C)Emekli olduktan sonra kabuğuna çekilmişti D)Zengin ve gözü gönlü tok bir insandı. (2004-ÖO)

41 40-) 1)Bu işte senin kadar benim de payım var. 2)Bu kadar küçük bir eve sığamazsın. 3)Sinemayı da tiyatro kadar severim. 4)Şimdiye kadar böyle güzel bir roman okumamıştım. “Kadar” sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır? A)1-2 B)1-4 C)1-3 D)3-4

42 A)Yumak-dantel B)İğne-oya (2001-OKS)
41-) “Örgü ile çorap” sözcükleri arasındaki ilginin benzeri,aşağıdakilerin hangisinde vardır? A)Yumak-dantel B)İğne-oya C)Dikiş-kumaş D)Dokuma-halı (2001-OKS)

43 (1999-OKS) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “renkli” 42-)
sözcüğü somut bir kavramı nitelemektedir? A)Renkli kişiliğe sahip insanlarla karşılaştık. B)Kardeşim çok renkli düşüncelere sahiptir. C)Bahçe renkli ampullerle aydınlatılmıştı. D)Bu insanların hepsinin yaşantıları çok renkli. (1999-OKS)

44 43-) “Değişmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı anlamda kullanılmıştır? A)Televizyondaki spor programının saati yine değişmiş. B)Biz görmeyeli,kentin cadde ve sokakları epey değişmiş. C)On yıl öncesine göre bu sahiller ne kadar da değişmiş! D)Yeni binalar yapılınca mahallenin görünümü epey değişmiş.

45 2-Ummadığı sözleri duyunca çok bozuldu.
44-) 1-Adam yokuşu çıkarken yorulmuştu. 2-Ummadığı sözleri duyunca çok bozuldu. 3-Ankara, dış politikada etkili olacaktır. 4-Yemeğin pişmesi bir saat sürdü. Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde mecaz anlamıyla kullanılan sözcük yoktur? A)1-2 B)1-4 C)3-4 D)2-3 (2003-DPY-B)1

46 45-) “Alınmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A)Kuruma imtihanla yeni işçiler alındı. B)Çocuk, çantasını kaybedince yenisi alındı. C)Arkadaşının acı sözlerinden hemen alındı. D)Okulun odunu,kömürü yazdan alındı. ( sınıf test sorusu)

47 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyimin anlamı yanlış verilmiştir?
46-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyimin anlamı yanlış verilmiştir? A)Baltayı taşa vurmak: Birini yanlış yönlendirmek B)Bardağı taşırmak: Sabrını tüketmek C)Balık istifi: Aşırı sıkışık,kalabalık D)Barut kesilmek: Çok öfkelenmek

48 Sanatçının düz yazı biçiminde ortaya koyduğu
47-) Sanatçının düz yazı biçiminde ortaya koyduğu yazılarda dahi bütün sözcükler birbiriyle barışık, cümleler şiirsel bir anlatıma sahip. Bu cümledeki koyu olan kelime hangi anlamda kullanılmıştır? A)canlı B)uyumlu C)benzer D)ilgili

49 48-) Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamlıdır? A)   Hayatımızı bu açıdan ele alalım. B)   Uzmanlar, henüz hücrenin yapısını çözememişler. C)   Suyun içinde bazı cisimler vardı. D)   Kış aylarında soğuk algınlığına dikkat edin.

50 49-) “Onun bizden farklı olduğunu sanıyorduk, ama o da hayvanları seviyormuş.” Altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamı değişmez? A)aynı zamanda B)bu sebeple C)dolayısıyla D)ne var ki (2008-OKS)

51 50-) “Neden” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır? A)Dargınlığının gerçek nedenini saklamaya çalışıyor. B)Kendisini aramam için bir neden yoktu. C)Bu konuyu neden ele almadığımı bilmiyorum. D)Kazaya neden olduğu için affetmedi. (2005-ÖO)


"SÖZCÜKTE ANLAM 50 SORU **Hazırlayan: Leyla ÖNAL **Öğretmen:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları