Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM
Melikgazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Filiz DOĞAN Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen

2 ÇOCUĞU CİNSEL KONULARDA BİLGİLENDİRME

3 Cinsel Konulardaki Bilgilendirme Ne Zaman, Hangi Yaşlarda Yapılmalı?
En uygun zaman çocuğunuzun bu konularla ilgili soru sormaya başladığı zamandır. Çocuklar genellikle 3 yaşından itibaren kendi cinsel organları,vücutları ve karşı cinsle ilgili pek çok soru sormaya başlarlar. Vücutlarında olabilecek değişiklikler hakkındaki bilgilendirmenin en geç 10 yaşına kadar yapılması yerinde olacaktır.

4 Cinsellikle İlgili Konularda Anne Mi Yoksa Baba Mı Konuşmalı?
Çocuk soruyu kime soruyorsa o kişi cevaplamalıdır.Yani kız çocukla mutlaka annesi konuşmak zorunda değildir. Ancak çocuk soru sormuyorsa ve siz konuşmak istiyorsanız, o zaman kendisini rahat hisseden kişi çocukla konuşabilir.

5 Çocukların Cinsellikle İlgili Sorularını Cevaplarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Çocuğun sorduğu sorulara mutlaka cevap verin. Çocuk soru sorduğunda cevaplamak için kendinizi hazır hissetmiyorsanız,soruyu daha sonra cevaplamak üzere erteleyin. Çocuğun sorularına yaşına uygun ve sorduğu kadarıyla cevap verin. Çocuğun sorularına doğru ve basit cevaplar verin. Doğal ve rahat bir ifade tarzı içinde cevap verin. Çocuğun sorduğu soruları cevaplarken resimlerden yararlanın.

6 Bu Nedir? Erkek Çocukları İçin: Bu senin penisindir. Nasıl ki görme organımız göz,duyma organımız kulak ise penis de senin cinsiyet organındır.Kız çocuklarının cinsiyet organına da vajina denir. Kız Çocukları İçin: Bu senin cinsiyet organındır.Buna vajina denir. Nasıl ki görme organımız göz,duyma organımız kulak ise penis de senin cinsiyet organındır. Erkek çocukların cinsiyet organına da penis denir.

7 Benim Niye Penisim Var/Yok?
Bütün erkeklerin penisleri, bütün kadınların da vajinaları vardır. Bütün kadınlar vajina ile doğar,bütün erkekler ise penisle doğar.Büyüdükçe bu durum değişmez. Penis iki işe yarar. Birincisi çiş yapmak, ikincisi büyüdüğünde bebek yapmak

8 Senin Neden Memelerin Var?
Bebekler doğduğu zaman senin yediğin yemekleri yiyemezler. Onlar ancak süt içebilirler.Memeler süt yaparlar.Anneler memelerindeki sütle bebeklerini beslerler.Küçük kızlar büyüyünce memeleri de büyür,anne olduklarında çocuklarını beslerler.Erkek çocuklarının da memeleri vardır ancak onlarınki büyümez ve onlarda süt olmaz.

9 Niçin Büyüklerin Kılları Var Benim Yok?
Erkek Çocukları İçin: Büyüdüğünde seninde bıyıkların ve sakallarınla beraber koltuk altında ve cinsel bölgende tüyler çıkacak. Kız Çocukları İçin: Büyüdüğünde senin de koltuk altında ve cinsel bölgende tüyler çıkacak.

10 Ben Nerden Geldim? Annenin karnının içinde bebek için özel bir odacık vardır. Bebek orada büyür ve dış dünyada yaşayabilecek kadar büyüyünce de anne karnından doktorlar yardımıyla çıkartılır.

11 Bebek Nasıl Yapılır?/Bebek Anne Karnına Nasıl Giriyor?
Seni dünyaya getirmek için babanın vücudunda üretilen spermler penis yardımıyla bir yolculuğa çıkarlar ve içlerinden bir tanesi annenin vücudunda bulunan yumurta hücresiyle birleşir. Bu birleşme sonucunda anne karnında bebek oluşur ve büyümeye başlar.

12 Anne Karnında Bebekler Nasıl Büyür?
Bebekler anne karnında rahim denilen özel bir odacıkta büyür. Rahmin altı kapalı olduğu için bebek doğana kadar oradan düşmez.Bu odacıkta bebek annenin yedikleri ile beslenerek zamanla büyür ve anne karnına sığamayacak kadar büyüdüğünde de dışarı çıkmak ister.

13 Bebekler Nasıl Doğar?/Bebekler Annenin Karnından Nasıl Çıkar?
Bebek büyüyünce annenin karnındaki odacığa sığamaz ve dışarı çıkmak ister.Baba bebek güvenli bir şekilde çıksın diye anneyi hastaneye götürür ve bebek doktor yardımıyla annenin vajinasından çıkarak dünyaya gelir.

14 Bebekler Doğarken Annelerin Canı Acır Mı?
Evet biraz acır ama çok değil.Zaten bebekler doğarken anneler o kadar mutlu olurlar ki canlarının acıması hemen geçer.

15 Annemin Vajinasını,babamın Penisini Görebilir Miyim?
Üzgünüm hayır. Çünkü vücudumuzdaki bazı organlar özeldir. Bu organları başkalarına göstermemiz doğru değildir.Anne babanın cinsiyet organı ve annenin memeleri özeldir. Bunları herkese göstermek ya da isimlerini söylemek gerekli değildir.Ayrıca insanların bu organlarımıza dokunmasına ve bunlarla ilgili konuşmasına da izin vermemeliyiz.

16 Çocuklar Bu Bilgileri Anne Babalarından/Öğretmenlerinden Alamazlarsa Kimden Nasıl Öğrenirler?

17 Çocukları Cinsel Konularda Bilgilendirmenin/Cinsel Eğitimin Faydası Nedir?
Doğru bilgiler öğrenir. Cinsel organların görevlerini öğrenir. Kadın ve erkek olmakla ilgili duyguları,değer ve tutumları öğrenir. Kendi bedeni üzerinde söz sahibi olabilir ve bedenini yabancılardan korumayı öğrenir. İstemediği şekilde kendine yaklaşanlara “hayır” demeyi öğrenir. İstismar sayılabilecek ya da tehlikeli olabilecek durumları tanıyıp onlardan kaçınmayı öğrenir.

18 Arkadaşlarıyla Oynarken Ya Da Kendi Başına Odasındayken Fark Ettiğiniz Cinsellikle İlgili Davranışları Var Mı? Kendi vücudunu fark etmeye, merak etmeye başlar. Arkadaşlarıyla doktorculuk oynama veya öpüşme denemeleri olabilir. Merak duygusuyla cinsel organını elleyebilir. Zevk aldığı için mastürbasyon yapabilir. Çıplaklıktan hoşlanır,kalabalıkta kıyafetlerini çıkarabilir. Özellikle arkadaşlarıyla birlikteyken toplumun ayıp diye tanımladığı kelimeleri kullanabilir.(çiş,kaka,popo…)

19 Cinsel Organın Ellenmesi/Mastürbasyon
Mastürbasyon çocuğun gelişimi sırasında rastlanan doğal bir davranıştır ve zararlı değildir. Neden çocuklar mastürbasyon yapar? Mastürbasyonu ne zaman bir sorun olarak düşünmemiz gerekir? Mastürbasyon yapan çocuğa nasıl davranılmalı?

20 Çocuklarla Aynı Odayı Paylaşmak
Eğer imkan varsa çocukların anne babalarından ayrı odada yatmaları en sağlıklı olanıdır. Çocukların 2-3 yaşına kadar aynı odada fakat ayrı yatakta yatmasında sakınca yoktur.Bu yaş aralığından sonra çocuğun anne babayla aynı odada kalması onun kendi odasına sahip olmasının kazandırdığı ayrışma,özgüven,bireysellik kazanımlardan yoksun kalmasına neden olur.


"ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları