Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ."— Sunum transkripti:

1 GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ

2 Çocuk sağlığını korumak, çocukların gelişimine katkıda bulunmak üzere çeşitli programlar yürütülmektedir.

3 GÖRME TARAMASI PROGRAMI
Kimlere uygulanır? “Çocuk İzlem Protokolleri” kapsamında 0-3 aylık bebeklere göz muayenesi Okul öncesi dönemde ise aylık çocuklara göz taraması yapılmalıdır  

4 GÖRME TARAMASI YAPILAN YERİN ÖZELLİKLERİ
Muayene ve testler, taramada kullanılacak test metodlarının özelliklerine uygun olan, Aile Sağlığı Merkezlerinin mevcut odalarında yapılmalıdır.

5 Görme Tarama Metodları
Göz Muayenesi Kırmızı Refle Testi Lea sembol testi

6 Görme Tarama Testleri Nasıl Uygulanır?
36-42 aylık çocuklara Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Aile Hekimi tarafından kırmızı refle testi yapılacak ve Aile Sağlığı Elemanlarınca (ASE) “Lea Sembol Testi” ile görme keskinliği testi uygulanacaktır. Teste uyum göstermeyen çocuklar, aileleri tarafından evde “Lea Sembol Testi” çalıştırılarak tekrar test için 1 hafta içinde ASM’ye çağrılacaklardır.

7 GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ
Gelişimsel kalça displazisi (GKD), kalçayı oluşturan yapıların intrauterin oluşumları sırasında normal olmalarına karşın, çeşitli nedenlerle sonradan yapısal bozulma gösterdiği dinamik bir hastalıktır.

8 GKD 1000 canlı doğumda 1 oranında görüldüğü bildirilmiştir
Türkiye’deki görülme sıklığının 1000 canlı doğumda yaklaşık 5 ile 15 arasında olduğu öngörülmektedir Bu da ülkemizde her yıl tedavi edilmediği takdirde sakat kalma olasılığı olan yaklaşık bin yenidoğan ile karşılaşıldığı anlamına gelmektedir

9 Evrensel taramada tüm yenidoğan kalçaları yaşamın en geç ilk 4-6 haftasında ultrasonografik olarak taranırlar. Seçici taramada ise risk faktörü taşıyan ve/veya en az bir fizik bakı bulgusu pozitif olan bebekler yaşamlarının en geç ilk 4-6 haftasında ultrasonografik olarak taranırlar.

10 GKD RİSK FAKTÖRLERİ Makat geliş, Çoğul gebelik, İlk doğan kız bebek, GKD’li aile öyküsü, Bebeğin kundaklanması.

11 ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE EMZİRMENİN TEŞVİKİ PROGRAMI

12 EMZİRME İdeal bir besin olan ve olumlu etkileri yaşam boyu devam eden anne sütü ile beslenme her çocuğun en doğal hakkıdır. Bebeğin yaşama şansını arttırır.

13 ANNE SÜTÜ VE EMZİRME Anne ve bebek arasında duygusal bir bağ oluşturur. İlk süt içerdiği yoğun bağışıklık maddeleri ile bebeği hastalıklardan korur. Her yerde hazırdır, bedavadır, hazırlama, ısıtma ve koruma sorunları yoktur. Anne sütü, sık sık emzirildiğinde bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur. Bebeğin daha çabuk uykuya dalmasını sağlar. Anne sütü bebeğin zekasını puan artırır Anne Sütü, büyüme faktörü içerdiği için bebekler daha iyi büyürler.

14 Anne sütü ile beslenen bebeklerde;
Konuşma problemi, Şeker hastalığı, Lenf kanseri, Kansızlık, Diş çürükleri daha az görülür .

15 EMZİRMENİN ANNE SAĞLIĞINA FAYDALARI
Emzirme; annelerin Meme kanseri, Rahim kanseri, Kansızlık (anemi) , Kemik erimesi (osteoporoz ) gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır

16 EMZİRMENİN ANNE SAĞLIĞINA FAYDALARI
Emzirme hormonları; Anneyi gevşetir, Uykuya çabuk dalmasını sağlar ve anneyi dinlendirir. Emziren anneler eski kilolarına daha çabuk döner.

17 DOĞRU EMZİRME YANLIŞ EMZİRME

18 İKİZ BEBEKLERİN EMZİRİLMESİ

19 DOĞRU EMZİRME YANLIŞ EMZİRME

20 İKİZ BEBEKLERİN EMZİRİLMESİ

21 YETERSİZ SÜT Yetersiz tartı alımı
Ayda 500 gramdan az, (İkinci haftanın sonunda doğum tartısından az) Çok az miktarda, konsantre idrar çıkarması Günde altıdan az, Sarı ve keskin kokulu

22 Bebek Her İstediğinde Emzirmenin Yararları;
Sütün gelmesi çabuklaşır. Bebek daha çabuk kilo alır. Kanal tıkanması türü sorunlar azalır. Emzirme alışkanlığı daha kolay yerleşir.

23 Emzirme döneminde; Her Emzirmeden sonra 1 Bardak Sıvı Alınmalıdır. ( süt, taze meyve suyu, ayran, su, limonata vs)

24 DAHA ÇOK SÜT ÜRETMEK İÇİN NE YAPMAMIZ GEREKİR?
Çok emzirme = Daha çok süt Bebek her istediğinde emzirilmelidir.

25 SÜTÜN SAKLANMASI Sağılan süt; Oda sıcaklığında 3 saat Buzdolabının rafında 3 gün Derin dondurucuda 3 ay saklanabilir.


"GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları