Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKADEMİK KARİYER Yrd. Doç. Dr. Doğan BOZDOĞAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKADEMİK KARİYER Yrd. Doç. Dr. Doğan BOZDOĞAN"— Sunum transkripti:

1 AKADEMİK KARİYER Yrd. Doç. Dr. Doğan BOZDOĞAN

2 AKADEMİK KARİYER Akademik Kariyeri Kimler Seçiyor?
Sizden Akademisyen Olur Mu? Akademik Kariyer Basamakları Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi Olma Süreci ve Aşamaları Sormak isteyip de soramadığınız sorular

3 AKADEMİK KARİYER Kimler seçiyor? • İlgilendiği bölümün alt dallarında kendilerini daha fazla geliştirmek isteyenler, • Okumak, yazmak ve araştırma yapmaktan özel zevk alanlar, • Bir alanda yoğunlaşıp bilgi üretmek isteyenler, • Toplumsal alanda faydalı olmayı hedefleyenler, • Çevresindeki başarılı akademisyenlerden etkilenenler, • Öğrencilerle iletişim kurmayı ve onların eğitimlerine katkıda bulunabilmeyi sevenler.

4 AKADEMİK KARİYER Sizden Akademisyen Olur Mu? • Disiplinli çalışan biriyseniz, • Bireysel ve toplumsal fayda sağlamayı hedef edinmişseniz, • Uykusuz kalmak sizin için sorun değilse, • Eğitmen olmanın sorumlulukları size ağır gelmeyecekse, • Alanınızla ilgili yenilikleri takip etmekten zevk alıyorsanız, • Araştırma yapmaktan zevk alıyorsanız, • Eşiniz ya da aileniz bu konuda sizi destekliyor ve temponuza saygı gösteriyorsa….

5 İŞTE O ZAMAN SİZDEN AKADEMİSYEN OLUR
AKADEMİK KARİYER İŞTE O ZAMAN SİZDEN AKADEMİSYEN OLUR

6 AKADEMİK KARİYER 1. Adım: Araştırma Görevlisi (33/a-50/d)
Akademik Kariyer Basamakları 1. Adım: Araştırma Görevlisi (33/a-50/d) Öğretim Görevlisi 2. Adım: Araştırma Görevlisi Doktor 3. Adım: Yardımcı Doçent Doktor 4. Adım: Doçent Doktor 5. Adım: Profesör Doktor

7 AKADEMİK KARİYER * YÜKSEK LİSANS * ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ * ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

8 AKADEMİK KARİYER Akademik Hayatın Olmazsa Olmaz Sınavları: 1. Akademik Lisans Üstü Eğitim Sınavı(ALES) 2. Yabancı Dil Sınavı(YDS/E-YDS)

9 AKADEMİK KARİYER ALMANIZ GEREKEN PUANLAR SINAVLAR YÜKSEK LİSANS İÇİN
ARAŞTIRMA GÖREVLİLİĞİ İÇİN Öğretim Görevliliği ALES Sınır 55 (En az 75 iyi olur) Sınır 70 (En az 80 iyi olur) YDS Üniversitelere göre değişiyor. Örneğin Gaziosmanpaşa Üniversitesinde YDS şartı yok. Ancak YDS Puanın varsa %15’i hesaplanır 50 (Ne alırsan al kardır. Ancak ilk etapta 50’yi geç) YDS şartı yok. Bazı Fakülteler Öğretim Görevlisi kadro ilanlarında 50 YDS istiyor.

10 AKADEMİK KARİYER ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ
Lisans mezunu olarak başvuru yapılabilir. Yüksek Lisans öğrencisi veya mezunu olarak başvuru yapılabilir. Doktora öğrencisi olarak başvuru yapılabilir. Burada önemli olan kadro ilanındaki özel şartlardır. Bu şartlar lisans mezunu olmak, yüksek lisans yapıyor olmak, yüksek lisansı bitirmiş olmak doktora yapıyor olmak gibidir.

11 AKADEMİK KARİYER

12 AKADEMİK KARİYER Araştırma Görevlisi Ön değerlendirme: ALES: %60 YABANCI DİL PUANI: %40 ** Başvuranlardan ilk 10 kişi yazılı mülakata alınır.

13 AKADEMİK KARİYER Ön değerlendirme

14 AKADEMİK KARİYER Araştırma Görevlisi Esas Değerlendirme ALES: %30 GİRİŞ SINAVI NOTU: %30 MEZUNİYET NOTU: %30 YDS: %10 ** 1. sırada olan kişi kadroyu alır.

15 AKADEMİK KARİYER Araştırma Görevlisi Esas Değerlendirme

16 AKADEMİK KARİYER ÖĞRETİM GÖREVLİSİ Bir istisna hariç YDS şartı yoktur.
Yüksek lisans mezunu olmak veya kadro açılan alanla ilgili 2, 5 veya 10 yıllık iş tecrübesine sahip olmak. 2, 5 veya 10 yıllık iş tecrübesi özel şart olarak belirtilmektedir. Öğretim görevlileri özellikle meslek yüksek okullarında görev yapmaktadır. Fakültelerde de görev yapabilirler ancak genellikle fakültelere açılan öğretim görevlisi kadrolarında YDS şartı aranır.

17 AKADEMİK KARİYER Öğretim Görevlisi Ön değerlendirme ALES: %70 MEZUNİYET NOT: %30

18 AKADEMİK KARİYER Öğretim Görevlisi Esas Değerlendirme ALES: %35 GİRİŞ SINAVI NOTU: %35 MEZUNİYET NOTU: %30

19 AKADEMİK KARİYER Sormak isteyip de soramadığınız sorular
1.Akademisyenlikte maaş olanakları nasıl? Cevap: Son iyileştirmelerle Araştırma Görevlisi maaşı tatminkar bir seviyeye ulaştı.

20 AKADEMİK KARİYER 2. Hocam ben akademisyen olmak istiyorum ama okumayı sevmiyorum. Ne yapmalıyım? Cevap: Başka meslek ara .. Bu meslekte okumak ve araştırmak keyifle yapılmazsa eziyete dönüşür.

21 AKADEMİK KARİYER 3. Akademisyenlik zor mu? Cevap: Zor değil sadece zevkle ve öz veriyle yapılması gereken bir meslektir.

22 AKADEMİK KARİYER 4. Akademisyenliğin iyi yanları nedir? Cevap: 1. SAYGINLIK 2. Tanınır olma 3. Aranan olma

23 AKADEMİK KARİYER 5. Akademisyenliğin kötü yanları nedir? Cevap: 1. Aile hayatına fazla zaman ayıramayabilirsiniz 2. Zihinsel yorgunluk fazlasıyla hissedilebilir.

24 AKADEMİK KARİYER 6. YDS zor bir sınav mı? Cevap: Evet. Ama iyi bir konsantrasyonla hazırlanıldığında rahatlıkla geçilebilir.

25 AKADEMİK KARİYER 7. Sizi Akademisyen olmaya yönelten faktörler neler?
Cevap: 1. Çevremdeki başarılı akademisyenler. 2. Üniversiteye gelirken hayalimde canlandırdığım hoca profilinin yayılmasına katkı sağlamak.

26 AKADEMİK KARİYER «Dünyada yeteneksiz ve bilgisiz insan yoktur. Sadece iyi eğitilmemiş ve iyi yönlendirilmemiş insanlar vardır» Angle Peartri «Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz» Cladue Bernard

27 Yrd. Doç. Dr. Doğan BOZDOĞAN dogan.bozdogan@gop.edu.tr


"AKADEMİK KARİYER Yrd. Doç. Dr. Doğan BOZDOĞAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları