Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni"— Sunum transkripti:

1 Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni
belirtilmemiştir ? A) Atamam kendimi denize, dünya güzel. B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu, ayağı kaymıştı. C) Çokçuklar bir şey anlamıyor, daha çok küçükler. D) Yolculuk etmeyi oldum olası sevmiyorum.

2 Aşağıdaki dizelerden hangisi “–den” eki
cümleye neden anlamı katmıştır ? A) Kendiliğinden açılır sabah perdeler. B) Şimdi benimlesin tüm kaygılardan uzak. C) Eğildi yerlere utancından yüzümüz. D) Kovuldum çevremden bütün kötülükleri.

3 kelimesi "sıfat olduğu halde isim olarak“
“Tembeller başarılı olamaz.”Bu cümledeki "tembel“ kelimesi "sıfat olduğu halde isim olarak“ kullanılmıştır. Buna “adlaşmış sıfat” adı verilir. Aşağıdakilerden hangisinde böyle bir kelime vardır? Fidanlar susuz kalmış. Gençler ağaç dikiyor. Öğrenciler bahçede spor yapıyor. Çocuklar eve döner dönmez uyudu.

4 “Gençliğim yoluna feda,şehitler süsü
bayrağım.”cümlesinde hangi iki sözcükte yumuşama görülür? A) gençliğim-feda B) gençliğim-bayrağım C) yoluna-şehitler D) süsü-bayrağım

5 “Askerliği boyunca erken yatıp erken kalkmaya alıştı
“Askerliği boyunca erken yatıp erken kalkmaya alıştı. Yukarıdaki cümleye altı çizili sözcüğün kattığı anlam, aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A) Sokakta diz boyu kar vardı. B) O gün sabaha değin oturup konuştular. C) Tatil süresince gönlünce gezip dolaştı. D) Çimenlerin üzerine boylu boyunca uzandı.

6 “Hangi resmime baksam ben değilim
“Hangi resmime baksam ben değilim.” Altı çizili sözcük, aşağıdakilerin hangisinde yukarıdaki anlamıyla kullanılmıştır? A) Yaşlanınca annene, babana sen bakacaksın. B) Artık, evin bütün işleri sana bakıyor. C) Yeni aldıkları evin salonu yola bakıyor. D) Şu çocuğa bak, ne kadar da şirin!

7 “Çarpık kentleşme sonucunda sosyal hayat felç oldu
“Çarpık kentleşme sonucunda sosyal hayat felç oldu.” Altı çizili kısmın cümleye kattığı anlamın bulunmadığı cümle, aşağıdakilerden hangisidir? A) Yol yapım çalışmaları trafiği felç etti. B) Oğlunun ölümünü duyan anne felç oldu. C) Yolsuzluklar halkın ekonomik yapısının felç olmasına sebep oldu. D) Gümrük kapılarına giriş çıkışların yoğunlaşması, düzeni felç etti.

8 “Rahat” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Merak etme, misafirler gelene kadar çok rahat hazırlanırız.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? A) Ağabeyim rahatına çok düşkün bir insandı. B) Rahat çocuktu, sınavı fazla düşünmezdi. C) Rahat bir koltuğa gömülmüş gazete okuyordu. D) İki saatte rahat gider, geliriz.

9 Aşağıdaki altı çizili ikilemelerden hangisi anlamca diğerlerinden farklıdır? A) Arkadaşını görür görmez tanıdı. B) Bilir bilmez konuşuyordu. C) İner inmez telefon etmelisin. D) Okur okumaz konuyu anlardı.

10 “Sensiz geçen günlerde Dolaştım ben dünlerde” Altı çizili sözcüğün şiire kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Dününü bilmeyen, bugününü bilebilir mi? B) Sor ki dün gece bu gözler uyku gördü mü? C) Dün gelenlerden bir haber var mı? D) Dün de dersler yoğun mu geçti.

11 “Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır? A) Yalnızlık tüm korkunçluğuyla her köşe başını tutmuştu. B) Çocukları evde yalnız bırakıp gitti. C) Evde yalnızlıktan canı sıkılıyordu. D) Sınavda yalnızca o iyi not almıştı.

12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde somut bir sözcük ek alarak soyut bir anlam kazanmıştır? A) Ali’den böyle bir yüzsüzlük beklemezdim. B) Kışlık odununu yazın almakla büyük akıllılık ettin. C) On dokuzuncu yaş günümde annem bana bir yağmurluk almıştı. D) İyilik yapmakta kimse Hatice Teyzeyle yarışamazdı.

13 “Bir yıl geçmeden, dizginleri eline aldı
“Bir yıl geçmeden, dizginleri eline aldı.” Altı çizili sözcük grubunun cümleye kattığı anlam, aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A) Gelir gelmez her şeyi kontrolü altına aldı. B) Arabadan iner inmez izini kaybettik. C) Onun, yoldan çıktığını söylüyordu. D) Atı dizginleyerek arabaya koşuverdi.

14 Sevdiklerim göçüp gidiyor birer birer Ay geçmiyor ki almayayım gamlı bir haber. “Birer birer” ikilemesinin yukarıdaki dizelere kattığı anlam, aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A) Öğrenciler teker teker sınıfa girmeye başladı. B) Aşağı yukarı üç hafta sonra gelecekler. C) Ara sıra bize gelin de hasret giderelim. D) Kısa bir zamanda her şeyin düzeleceğini söylüyor.

15 “Hiç olmazsa soruların bir kısmını çözmelisiniz
“Hiç olmazsa soruların bir kısmını çözmelisiniz.” Altı çizili sözün cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Vereceğiniz her karara uymaya hazırım. B) Ağzıyla kuş tutsa, artık gözüme giremez. C) Haluk Bey’le çoktandır görüşmüyoruz. D) En azından iki günde bir uğrasan iyi olur.

16 Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader, Aldırma, böyle gelmiş bu dünya, böyle gider. Altı çizili kısmın cümleye kattığı anlam aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A) Bu kadar insanı bu odaya nasıl sığdırdınız? B) Karga ağzını açınca, peyniri tilkiye kaptırmış. C) Bırak, bozuk saatler yalan yanlış işlesin. D) Bizi bu beklenmedik davranışıyla şaşırttı.

17 “En ufak bir açık verdin mi herkes seni diline dolar
“En ufak bir açık verdin mi herkes seni diline dolar.” Altı çizili kısmın bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Dilimin ucuna kadar geldi, neredeyse söyleyecektim. B) Sevgisini, kıskançlığını, gönlünde duyduğu her hâli gizleyemiyor, açıkça söylüyordu. C) Muhtar bu hareketiyle mahallelinin ağzında sakız olmuştu, her mecliste bu olay konuşuluyordu. D) Bu sessiz ve kendi halindeki insanın ani parlaması, bütün dikkatleri üzerine çekmişti.

18 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü “yansıma” bir sözcük değildir? A) Sokakta köpekler havlıyordu. B) Yaralı insanlar ıstırapla inliyordu. C) Kanaryalar neşeyle “cik cik” diye ötüyorlardı. D) Odunlar ateşte çıtır çıtır yanıyordu.

19 Senelerden beri, akşam oldu mu, Bir hüzün çöker yüreğime
Senelerden beri, akşam oldu mu, Bir hüzün çöker yüreğime. “mi” nin yukarıdaki cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Bu yalvarışı sen de bekledin mi? B) Adımı son bir defa söyledin mi kim bilir. C) Onu düşündüm mü bir başka olurum. D) Sonunda kazanan o olmayacak mı?

20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, dolaylama vardır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, dolaylama vardır? A) Ders yılının ilk kitapları birinci hamura basılmış. B) Onun en büyük serveti yağlı boyalardır. C) Yavru vatan bizim can damarımızdır. D) Çaydanlığın altını yakıver.

21 Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır? A) Su testisi su yolunda kırılır. B) Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. C) Bütün dertler, yılların birikimidir. D) Düşler, beynimi kemiren bir kurtçuktur.

22 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, tamlayanı zamir olan belirtili isim tamlaması vardır? A) Sokakların çamurundan bıktık. B) Uzaktan düdük sesleri duyuluyordu. C) Öğrencilerin hepsi konferansa katıldı. D) Kimsenin işine karışmazdı.

23 “Bu söz kulağına altın küpe olsun
“Bu söz kulağına altın küpe olsun.” cümlesinde geçen tamlamanın çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A) Belirtili İsim Tamlaması B) Zincirleme İsim Tamlaması C) Takısız İsim Tamlaması D) Belirtisiz İsim Tamlaması

24 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? A) İhtiyar kuşçu, dükkânın önünü süpürüyordu. B) Dershane öğrencisi olmak ayrıcalıktır. C) Kanarya, telden bir kafeste yaşıyordu. D) Ormanlık bir arazide yürüyorduk.

25 “Bir sözcük bir varlığın neyden yapıldığını ya da neye benzediğini belirtiyorsa takısız isim tamlaması, varlığın herhangi bir niteliğini belirtiyorsa sıfat tamlaması olur.” Açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerden hangisinde takısız isim tamlaması yoktur? A) Deri ceketini herkese gösterdi. B) Tilki adam herkesi dolandırdı. C) İpek gömlek sana çok yakışmış. D) Uzun süre konuşmadan yürüdü.

26 Aşağıdakilerin hangisinde tamlama niteleme sıfatıyla yapılmıştır
Aşağıdakilerin hangisinde tamlama niteleme sıfatıyla yapılmıştır? A) İhtiyar adam kapı kapı dolaşıyordu. B) Bu sorunu yine ben çözeceğim. C) İki balıkçı balık ağı yapıyordu. D) Bir gemi yelken açtı hayal iklimlerine.

27 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat görevinde kullanılmıştır? A) Bütün gök, pas rengi bir bulutla kaplıydı. B) Duyulur mu gül bahçesinde bülbül sesi? C) İlk müjdeyi sarı saçlı, küçük bir çocuk verdi. D) Daldım coşup giden denizin maviliğine.

28 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş isim tamlaması vardır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş isim tamlaması vardır? A) Çocuğu okula götürmek istiyor. B) Kitapları ciltlemek gerekiyor. C) Sesi uzaklardan duyuluyordu. D) Burasını daha önce hiç görmedim.

29 Hangi cümlenin yüklemi sıfat tamlamasıdır
Hangi cümlenin yüklemi sıfat tamlamasıdır? A) Giydiği kazak mavi renkliydi. B) Gürültüyü yapan, Ayşe’nin kardeşiydi. C) Bu bölge piknik alanıdır. D) Camları tutuşturan akşam güneşiydi.

30 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan tamlamalarda tamlayanın türü farklıdır? A) Sokağın sesi akşama doğru kesildi. B) Sokak lambası sabaha doğru söndü. C) Onun başarısı hepimizi sevindirecek. D) Yolun sonunda bizi ne bekliyor?

31 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “nereye” sorusunun cevabı isim tamlamasıdır? A) Yarın hırçın kayalıklara gidelim. B) Tabaktaki yemeğe manalı manalı baktı. C) Onlar, bu sokağa iki yıl önce taşındılar. D) Korkuyla, mağaranın içine baktılar.

32 Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması vardır
Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması vardır? A) Durgun suda balık avlamak çok kolaydır. B) Polis dünkü olayla ilgili olarak suç duyurusu yaptı. C) Güneşi bölüşmüşler kırlangıç benzeri kuşlar. D) Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum.

33 İsim tamlamalarında zamirler de tamlayan olur
İsim tamlamalarında zamirler de tamlayan olur. Bazen tamlayan durumundaki şahıs zamiri de düşebilir. Bu tanıma örnek bir kullanım aşağıdaki cümlelerin hangisinde yoktur? A) Durdum gölgesinde şair gönlümce. B) Rüzgârların anamın duası kadar serin. C) Bir sıcak selamla gelir uzaktan D) Ve bir eski türküyle alıp gider gönlümü.

34 Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması vardır
Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması vardır? A) Bulut haberi götürmedi mi daha. B) Nisan yağmurunu bekliyor toprak C) Ortalık erişmedi mi sabaha D) Neden üzgün böyle ağaçta yaprak?

35 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ile tamlananı yer değiştirmiş isim tamlaması vardır? A) Kenti baştan başa gezdik yarım saatte. B) Yağmur, tadını kaçırdı akşamın. C) Tren gece yarısına doğru kalkacak. D) Kolay kolay unutulmaz böyle dostluk geceleri.

36 Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili tamlamalardan hangisi farklıdır
Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili tamlamalardan hangisi farklıdır? A) Pazardan ucuz meyve aldık. B) Altın bilezik takıyormuş. C) Etrafı taş duvarlarla çevirdiler. D) Şu sıcakta yün kazak giyilir mi?

37 “ Zamirlerle isim tamlaması kurulur
“ Zamirlerle isim tamlaması kurulur.” Aşağıdaki cümlelerde geçen isim tamlamalarından hangisinde tamlayan zamir değildir? A) Onun şiirleri okunmaya değer. B) Bu kimin düşüncesi dersin? C) Bazılarının ailesi burada. D) Kitapların çoğu ıslanmış.

38 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yoktur
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yoktur? A) Sakla samanı kuzular yesin. B) Kanımın hareketi damarda görülür. C) Büyük dağın dumanı büyük olur. D) Çocuğun huyu düzelmiş.

39 ”Göz” sözcüğü hangisinde yan anlamıyla kullanılmıştır?
A) Bugün gözüm çok ağrıyor B) Eskiden gözlerim daha iyi görüyordu. C) Kitaplarımı sıranın gözünde unutmuşum. D) Sanırım gözüme toz kaçmış.

40 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘dolaylama’ yapılmıştır?
A) Öğretmen ‘Konuyu tekrar anlatırım.’dedi. B) Herkes bacasız sanayiye umut bağladı. C) Anadolu insanı vefada rakip tanımaz. D) Kardeşim gözünü budaktan sakınmayan biridir.

41 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ( : ) işareti
yanlış kullanılmıştır? A) Karadeniz’e dökülen ırmaklarımız şunlardır: B) Diller üçe ayrılır: C) Türkçe ve resimden pekiyi aldım: D) Üç nokta şuralarda kullanılır.

42 “Bu hafta Pazarda ceviz ve fındık boldu.”
cümlesinde ne tür bir yanlışlık yapılmıştır? A) ”Hafta” kelimesi yanlış yazılmıştır. B) -de eki yanlış yazılmıştır. C) de bağlacı bitişik yazılmıştır. D) ”Pazar” kelimesi büyük harfle yazılmıştır.

43 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin
kipi zaman bildirmemektedir? A) Kış hazırlıkları yakında tamamlanacak. B) Evden ayrılınca buraya geldim. C) Bu düşüncelerini değiştirmelisin. D) Misafir evden ayrılmış.

44 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme
işareti yanlış kullanılmıştır? A) Çankırı’da mı doğdunuz? B) Çankırı’lı mısınız? C) Çankırı’dan ne zaman geldiniz? D) Çankırı’da mı oturuyorsunuz?

45 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım
yanlışı vardır? A) Eyvah! Geç kaldım. B) Atatürk’ün öldüğü odayı gezdin mi? C) Manisa’da yarım saat kaldım. D) Bir yıldan beri giresuna gitmedim.

46 Aşağıdakilerden hangisi dayanışmayı
anlatan atasözüdür? A) Yazın başı pişenin,kışın aşı pişer. B) Bugünün işini yarına bırakma. C) Yatan aslandan gezen tilki iyidir. D) Bir elin nesi var,iki elin sesi var.

47 “Kanı beynine çıkmak” deyiminin anlamı
hangisidir? A) Korkmak B) Acımak C) Çok kızmak D) Heyecanlanmak

48 Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili
kelimelerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A) O gece köprüyü uçurdular. B) Çocuğun gözünden yaşlar akıyordu. C) Masanın gözündeki kitapları çıkardı. D) Zorlayınca kapının kolu kırıldı.

49 “Hayatta bütün başarılarımı her zaman ve
her işte bir çeyrek saat önce harekete geçmeme borçluyum.” diyen bir kişide, aşağıdaki niteliklerden hangisi ağır basmaktadır? A) Tedbirli B) Gayretli C) Güvenilir D) İnandırıcı

50 “Öğrencilerden” kelimesinin özellikleri
aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Tekil, soyut, özel B) Çoğul, somut, cins C) Tekil, somut, cins D) Çoğul, somut, özel

51 “Dikili bir ağacı olmamak” deyimini anlam
yönünden aşağıdaki cümlelerden hangisi karşılıyor ? Hiçbir mala sahip olmamak Ömründe hiçbir ağaç dikmemek Ağaçları sevmemek Ağaç dikmeyi bilmemek

52 “Açılmak” kelimesi aşağıdaki cümlelerin
hangisinde “uzaklaşmak” anlamında kullanılmıştır? Okullar bu yıl erken açıldı. Yüzücü kıyıdan oldukça açıldı. Mahallemize geniş bir yol açıldı. Çocuk, konuştukça açıldı.

53 Aşağıdaki kelimelerden hangisi eşsesli
kelime değildir? A) saz B) bin C) yüz D) göl

54 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep
sonuç ilişkisi yoktur? A) Soğuktan nehirler bile dondu. B) Geç kaldığım için derse giremedim. C) Hava gittikçe güzelleşiyor. D) Sizi bulamadığından geri döndü.

55 “mutluluğa-milletleri-eriştiren-barış
yoludur” kelimelerinden kurallı ve anlamlı bir cümle oluşturulduğunda, sondan üçüncü kelime aşağıdakilerden hangisidir? A) milletleri B) mutluluğa C) eriştiren D) barış

56 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme
yoktur? Koca adam çocuk gibi ağlıyordu. Bu işi başardığı için sevinçliydi. Tilki kadar kurnaz olabileceğini düşünmemişti. Hak ile kuvvet, kılıç ile kın gibidir.

57 “Bütün gün zavallı kız kardeşini arayıp durdu.”
cümlesinde virgül (,) hangi kelimeden sonra konulursa, arayanın kız olduğu anlaşılır? A) Gün B) Kız C) Zavallı D) Kardeşini

58 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım
yanlışı vardır? A) Hava son günlerde oldukça ısındı. B) Kitabım onda uzun süre kaldı. C) Yüzün de sevinç ifadesi vardı. D) Toplantıya o da geç kaldı.

59 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, deyim açıklaması
ile birlikte kullanılmamıştır? A) Sürekli annesinden bahsederdi, hiç dilinden düşürmezdi. B) Bana yeni bir kitap alarak gönlümü alamaya çalışıyor. C) Yaptığı tüm hareketlerde beni küçümsediği, hafife aldığı belliydi. D) Artık ufuktaki gemiyi göremiyorum, gözden kaybettim.

60 I. Atlar kağnıyı hızla çekiyordu.
II. Aylardır göremediği torununun hasretini çekiyordu. III. Yalnız kaldığımda çok çile çektim. IV. Çocuklarının kahrını yıllarca çekti. Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde “çekmek” sözcüğü temel anlamıyla kullanılmıştır? A) I B) II C) III D) IV

61 “Tüm dikkatini söylenenlere vererek
dinlemek” anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir? A) Kulak dolgunluğu B) Kulak kabartmak C) Kulak kesilmek D) Kulak misafiri olmak

62 Aşağıdakilerden hangisi neden sonuç cümlesi
değildir? A) Güzel şeyler düşünelim diye Yemyeşil oluvermiş ağaçlar B) Bu sabah sana güller aldım Mutlu ol diye C) Gönlümüzce bitmediydi gün Gelin buna çare bulalım. D) Gönül gurbet ele girme Ya gelinir ya gelinmez

63 “O” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde
farklı türde bir adıldır? A) O, İzmir’in en görkemli yapısıydı. B) O, hiçbir zaman eve gecikmez. C) Onun fotokopisini çek bana gönder. D) O, toprağını sevmediği için kurumuştu.

64 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum (hâl)
eklerinin tamamı kullanılmıştır? A) Çocuk sesi bana eski mahallemizi hatırlatır. B) Bizi görmeye gelenlerde geceden kalma bir yorgunluk vardı. C) Uzaklardan görünen kuşların fotoğraflarını çekmeye başladı. D) Sende başkalarına hiç benzemeyen özellikler var.

65 Aşağıdakilerin hangisinde genelden özele doğru bir
anlatım vardır? A) Türk edebiyatında divan edebiyatı, saray edebiyatı olarak adlandırılır. B) Bıldırcın, eti için avlanan bir kuştur. C) Marmara Bölgesi, nüfusu en kalabalık bölgemizdir. D) Aşk romanları, roman türünün en zengin örnekleridir.

66 Ben şaşkın şaşkın yürüyordum( )Aşağı indik ()
Alt katta bir odaya girdik ( ) Aman yarabbi ( ) Gözlerin karardı, aklım durdu ( ) Orada birini gördüm ( ) Boş bırakılan yerlere uygun olmayan noktalama işareti aşağıdakilerden hangisidir? A) ( . ) B) ( ? ) C) ( !) D) (. )

67 “Davranışları karşısında şaşırdım
“Davranışları karşısında şaşırdım.” cümlesinde “şaşırmak” kelimesi yerine, aşağıdakilerden hangisi getirilemez? A) Afallamak B) Hayrette kalmak C) Alevlenmek D) Donakalmak

68 Hangi cümlenin sonuna nokta (.)
konulmalıdır? A) Düşüncelerimi ah bir anlatabilsem B) Ne güzel okudun C) Beni mi çağırdılar D) Bu konular bizi ilgilendirmiyor

69 Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?
A) Ne var ki herkes onun haklı olduğuna inanıyor. B) Böylece eserin değerini daha iyi anlayabiliriz. C) Kimse şairin ne zorluklarla yazdığını düşünmez. D) Oysa şiir yazmak gerçekten zor bir iş.

70 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den” eki durum eki değildir
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den” eki durum eki değildir? A) Misafirler eve geldi. B) Yağışlardan sonra bereket geldi. C) Yoldan arabalar geçiyordu. D) Toptan satışlar kâr getirmedi.

71 Aşağıdakilerin cümlelerden hangisi
“varsayım” cümlesi değildir? A.Göreceksiniz, bu çocuk ileride büyük adam olacak. B.Onun bu sınava da birinci olduğunu farz et. C.Diyelim ki büyük bir mirasa kondun, ne yaparsın? D.Bir an bu soruların hiç yaşanmadığını düşünelim.

72 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde
“karşılaştırma” yapılmıştır? A. Roman türleri içinde en az ilgi gören siyasal romandır. B. Şiirin amacı bilgi vermek değildir. C. Zeka sonradan kazanılan bir şey değildir. D. Sanat, dünyada olup bitenleri anlatmaktadır.

73 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yanlış
anlamda kullanılan bir deyim vardır? A. Teklifi uzun uzun düşündükten sonra gözüm kapalı kabul ettim. B. Gereksiz harcamalardan dolayı uçan kuşa borcu var. C. Gençlik yıllarında da gözü kara bir adamdı. D. Öğretmenin sözleri adeta içime işledi.

74 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eşitliğin
söz konusu olduğu bir durum anlatılmaktadır? A. Üç saatte bütün işlerini bitirmiş, hazırlamıştı. B. Bu mesafeyi üçü de aynı sürede koştu. C. Sesimi duyunca burada olduğumu anlamış. D. Dört arkadaş sinemaya gitmek için anlaşmışlar.

75 Aşağıdaki dizelerin hangisinde, kaynaştırma
harfi vardır? A senesinde topraklarında doğmuştum. B. Anamdan emdiğim süt / Çeşmeden, tarladan gelmiş. C. Emmilerim, hudutlarında senin için dövüşürken ölmüşler. D. Ağladığım senin içindir, güldüğüm senin içindir.

76 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünsüz
türemesi görülen bir sözcük vardır? A. O yaşlarda sırrınızı söyleyeceğiniz kişiyi iyi seçemiyorsunuz. B. Çocuk, ballı yağlı ekmeğini yemeden okula gitmezdi. C. Dördüncü figürden sonra mendilinizi sallıyorsunuz. D. Halası öldüğünde annem elli yaşındaydı.

77 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok
ses olayı vardır? A. Ünlü bir yazar, okuma hayatı en asil işidir,der. B. Kitapları özenle kapladı, dolaba koydu. C. Yaşlıların çoğu gençleri anlamıyor, sürekli yargılıyor. D. Muhtar, mahallede çeşitli sanat etkinlikleri düzenledi.

78 Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama
vardır? A. Gülerek geldiniz, gülerek gidin. B. Unutmayın bizi sakın çocuklar. C. Silin düşmanlığı, hepten yok edin. D. Dostluk kurun daha yakın çocuklar.

79 Aşağıdaki cümleleri hangisinde yazım
yanlışı vardır? A. Üstümüzde mas mavi bir gök vardı. B. Eve kap kacak alalım, dedi. C. Koşa koşa eve gitti. D. Boşa harcayacak zamanımız yok.

80 Aşağıdaki birleşik eylemlerden hangisinin
yazımı yanlıştır? A. Geç fark ettim taşın sert olduğunu. B. Arkadaşımın hasta olduğunu duydum. C. Komutan askerlere sürekli emrediyordu. D. Trenin penceresinden doğayı seyrediyorum.

81 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım
yanlışı vardır? A. Cumhuriyet 29 Ekim 1923’de kuruldu. B. Mustafa Kemal 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelmişti. C. İstanbul 29 Mayıs 1453 Salı günü alındı. D. Mustafa Kemal 1934’de Atatürk soyadını aldı.

82 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,)
ara sözü belirtmek için kullanılmıştır? A. Bu gece, eğlenceleri içlerine sinmedi. B. Umduk, bekledik,düşündük. C. Artık o, ne üniformalı bir başkumandan, ne farklı ve beyaz kravatlı bir devlet başkanıydı. D. Evimi, doğduğum yeri, çok özledim.

83 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle
gösterilen yere,iki nokta getirilemez? A. Altını çizmemiz gereken bir gerçek var() Sevgi evde öğrenilir. B. Bedri Rahmi üç kimlikle çıkar karşımıza () şair,yazar,ressam. C. Balzac şöyle der () “nefretler,mizaçları çarpışmasından doğar”. D. Yazarın son kitabını hemen alıp okudum() Hiç beğenmedim

84 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde,tırnak
İşareti yanlış kullanılmıştır? A. Zehra İpşiroğlu “İzler” de Almanya ile Türkiye’yi karşılaştırıyor. B. Goethe şöyle diyor: “Zaman,benim ekin tarlamdır”. C. Ahlak “Etik” kurallarına hepimizin uyması gerekiyor. D. Ellerinizdeki kitap “eğitim” konusunda farklı görüşlere yer veriyor.

85 Aşağıdakilerden hangisi amaç-sonuç
cümlesidir? A) Yazılarımı nasıl süslerim diye düşünmem. B) Söz sanatlarına değer verdiği için şiir okur. C) Bunları kendisinden istemek için gelmiş. D) İşi gücü olmadığı için aylak aylak geziyor.

86 “Hep seni düşünürüm geceler boyu.”
“hep” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır? A- Bunların hepsi suçlu dedi. B- Bu ülkeye karşı hep birden sorumluyuz. C- Bu işi hep ben mi yapacağım. D- Hepiniz geliniz, kimse orada kalmasın.

87 Rahmetle anarım anacığımı. Böylelerini gördükçe:
”Doktorluğun, mühendisliğin, avukatlığın, şoförlüğün,şu ya da bu mesleğin okulu var; adamlığın okulu yok ki!”derdi.Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Yazarın annesini çok sevdiği B) Doktor ve mühendis olmanın çok zor olduğu C) Saygısız kişilerin insanları huzursuz ettiği D) Adam olmanın hiç de kolay bir iş olmadığı

88 “Kalktığımda yağmur dinmişti. Yağmurun
gece, evimizin teneke damına hızlı hızlı düşmesi beni epey korkutmuştu. Üç dört gün kapıdan dışarıya çıkamayacağımı sanmıştım. Ama durmuştu işte, sıcak bir rüzgâr esiyordu şimdi lodos filan olmalıydı.” Bu parçanın anlatımında ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır? A) Koklama B) Görme C) İşitme D) Dokunma

89 “Kış mevsiminden hiç hoşlanmam
“Kış mevsiminden hiç hoşlanmam. Soğuğuyla, ulaşımıyla, yiyecek ve giyecekleriyle insana bir sürü sıkıntı verir. Oysa yaz mevsimi öyle mi? Bir kere üşüme diye bir sorununuz, donma diye bir korkunuz olmaz. Bunun için de kat kat giyeceklere gereksinimiz yoktur. Yiyeceklerimizin büyük bir bölümü de yaz mevsiminin ürünlerindendir.” Paragrafta, aşağıdaki anlatım yollarından hangisi kullanılmıştır? A) Betimleyici anlatım B) Karşılaştırmalı anlatım C) Öyküleyici anlatım D) Tartışmacı anlatım

90 (1) Gençlerde sevgi duygusunun giderek geliştiğini görüyorum.
(2 )Bu duygunun daha da gelişeceğini düşünüyorum (3) Fakat bu gelişimin belki de farkında değiliz. (4) Keşke sevgi dolu bir toplumda, sevgi dolu bir dünyada yaşasak. Yukarıdaki paragrafta numaralanmış cümlelerden hangisinde “dilek” söz konusudur? A B C D-4

91 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir
benzetme yapılmıştır? a-) Güneş batıncaya kadar sokakta dolaştım. b-) Yarın ki sınava toplam iki yüz kişi katılacak. c-) Elindeki kağıdı bir top gibi yuvarlıyordu. d-) Çok ıslanmışsın,hemen üstünü değiştir.

92 Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde neden
sonuç ilişkisi vardır? a-) Ava gelmez kuş olmaz,başa gelmez iş olmaz. b-) Arpa unundan kadayıf olmaz. c-) Tilki üzüme yetişemeyince koruk der. d-) Yatan aslandan gezen tilki yeğdir.

93 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “koşul”
anlamı vardır? a-) İnce bir serinlik doldursa içimizi. b-) Yağmurlar hep böyle ince ince yağsa. c-) Kaynamış mısır satıcılara doldursa çarşıları d-) Çay içersem,dilim daha çok yanacak.

94 “Sabrınız” varsa,döküp heybemdekileri
göstereyim size. Altı çizili sözcükte hangi ses olayı vardır? a-) Ünsüz yumuşaması b-) Ünlü düşmesi c-) Ünlü daralması d-) Ünlü türemesi

95 1) Buralarda Haziran ayı çok sıcak geçer.
2) 1 eylül 1959’da,uğursuz bir saatte gemiye adım attım. 3) Her ayın ilk pazartesi günü onunla buluşuruz. 4) Doktordan 3 Haziran’a randevu aldık. Numaralanmış cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır? a-) 1. ve b-) 2. ve 3. c-) 3. ve d-) 2. ve 4.

96 Yazar ne güzel söylemiş ( ) ( )Salıverin
çocuğu tabiata ( ) ( ) Yukarıdaki parantezlere sırası ile hangi noktalama işaretleri getirilmelidir? a-) (;) (“) (?) (“) b-) (,) (") (") (;) c-) ( :) (")(!) (") d-) (:) (") (") (!)

97 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sıra”
sözcüğü diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır? a-) Bahçede ikişerli sıra olduk. b-) Askerler tek sıra halinde yürüyorlar. c-) Fatura ödemek için sıraya girdik. d-) Sırada üçer kişi oturuyorduk.

98 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde belirtili
isim tamlaması vardır? a) Evin önünden mi geçti? b) Araba önünde mi durdu? c) Mavi bir gökyüzü hayal ettim. d) Yeşil yeşil yapraklar gördüm.

99 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sıfat
tamlaması vardır? a) Evin önünden geçti. b) Mavi kedi gördüm. c) Sessiz sessiz yürüdüm. d) Dün gece rüya gördüm.

100 “Yabancı ülkelere gitmiş olanlar görmüşlerdir.
Orada,gün erken başlar.İnsanlar erkenden ayaktadır. Bunca uygarlık yan gelip yatmakla elde edilmemiştir. Bunun karşılığı gece gündüz çalışmaktır.” Yukarıdaki parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir? a) Yabancı ülkelerde insanların erken kalktığı. b) Yabancı ülkelere gidenlerin orada günün erken başladığını görmüş olduğu. c) Yabancı ülkelere gitmek gerektiği d) Uygarlığı gece gündüz çalışmakla elde edilebileceği.


"Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları