Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UMRENİN YAPILIŞ ŞEKLİ Osman FİLİZER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UMRENİN YAPILIŞ ŞEKLİ Osman FİLİZER."— Sunum transkripti:

1 UMRENİN YAPILIŞ ŞEKLİ Osman FİLİZER

2

3 UMRE NEDİR? Tarifi: Belirli bir vakte bağlı olmaksızın, usulüne uygun ihrama girerek, tavaf ve Say yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkmaktan ibaret olan bir ibadettir.

4 UMRE وَأَتِمُّواْ الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلّهِ
Haccı da,umreyi de Allah rızası için tam yapın… Bakara,2/196 )اَلْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِمَا بَيْنَهُمَا، وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلَّا الْجَنَّة( Umre kişinin umre öncesinde ve sonrasında yaptığı (küçük) günahlara, keffâret olur. Mebrûr (kabul olunan) haccın karşılığı, ancak cennettir. Buhârî, muslim UMRE

5 UMRE تَابِعُوا بَيْنَ الْـحَجِّ وَالْعُمْرَةِ؛ فَإِنَّهُمَـا يَنْفِيَانِ الْفَقْرَ وَالذُّنُوبَ كَمَـا يَنْفِي الْكِيرُ خَبَثَ الْـحَدِيدِ وَالذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ، “ Hac ve umre; körüğün demirdeki pislikleri temizlemesi gibi, günahı ve fakirliği giderir.” Tirmizi, hac:2

6 UMRENİN FARZ VE VACİPLERİ
Umrenin Farzları: 1.İhram 2.Tavaf Umrenin vacipleri: 1.Safa-Merve arasında sa’y 2.Saçların tıraş edilmesi.

7 İHRAM NEDİR? 1.İhramı giymek 2.İhram Namazı kılmak

8 İhramın Farzları Niyet

9 İhramın Farzları TELBİYE Lebbeyk Allahümme lebbeyk,
Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, İnnelhamde venni’mete leke velmülk, Lâ şerîke lek.

10 Harem Bölgesine İhramsız Girilmez
Her ne maksatla olursa olsun uzaklardan gelip de doğrudan Harem bölgesine, mesela, Mekke’ye gidecek olan âfâkîlerin,(dışarıdan gelenlerin) mîkat sınırını geçmeden ihrama girmeleri şarttır.

11

12 İhramın Vacipleri nelerdir?
1.Mikat sınırlarını ihramsız geçmemek. 2.İhram yasaklarından sakınmak. İHRAMLIYA AİT YASAKLAR 1.Vücudu ile İlgili Yasaklar 2.Giyim Eşyası İle İlgili Yasaklar 3.Cinsel Konularla İlgili Yasaklar 4.İşlenmesi Günah Olan Fiiller 5.Başkalarının Hukukunu İlgilendiren Yasaklar

13 İhramlının Vücudu ile İlgili Yasaklar
1)Tırnak kesmek. 2)Saç kesmek. 3)İhramlı kimse kendi saçını ve başkasının saçını kesemez 4)Tıraş olmak. 5)Saçı sakalı bıyığı taramak. 6)Vücuttan tüy, kıl koparmak. 7)Koku sürünmek, kokulu sabun kullanmak. 8)Saçı, sakalı yağlamak, biryantin sürmek, boyamak 9)Saçı, sakalı veya diğer azaları kınalamak 10)Süslenmek amacıyla kadınların oje ve ruj kullanması

14 Erkekler; Herhangi bir kıyafeti (dikilmiş veya örülmüş) giymeleri, gömlek, pantolon ve iç çamaşırı giymeleri Başı ve yüzü örtmek, Takke ve benzeri şeylerle başı örtmek, başa sarık sarmak, Eldiven, çorap ve topukları kapatan ayakkabı giymek Kadınlar; Normal elbiselerini giyerler ihram süresince yüzlerini örtmezler.

15 Cinayetin Anlamı Hacca veya umreye niyet edip ihrama girdikten sonra tıraş olup ihramdan çıkıncaya kadar yasak olan fiillerin yapılmasına cinayet denir. İhramlıya vacip olan vazifelerden birinin terki veya geciktirilmesi bir cinayettir. Dem; Küçükbaş hayvan Gerektiren Cinayetler; 1.Mikat mahallini ihramsız geçmek 2.Sa’yin tamamını yahut en az dört şavtını yapmamak.

16 3. ziyaret,umre,veda tavaflarında setr-i avrete riayet etmemek 4
3.ziyaret,umre,veda tavaflarında setr-i avrete riayet etmemek 4.Erkekler gün boyu elbise, çorap, iç çamaşırı, topukları kapalı ayakkabı giymek, 5.saç sakal gibi bir organın tamamına koku, yağ jöle ve briyantin sürmek Sadaka; Gerektiren Cinayetler; 1.Bir organın tamamına değil, bir kısmına güzel koku sürünmek. 2.Dikişli elbise, çorap kısa bir süre giymek.

17 .3.Farz ve vacip olmayan tavaflarda (nafile) setr-i avrete riayet etmemek. 4.Kudüm veya veda tavafını abdestsiz olarak yapmak. 5.Tavaf veya sa’yin, dördüncü şavttan sonraki şavtlarını yapmamak. Eksik bırakılan her şavt için ceza gerekir. Büyük baş Kesmeyi (Bedene) Gerektiren Cinayetler; a)ihramdan çıkmadan henüz tıraş olmadan,cinsel ilişkide bulunmak. b) Ziyaret tavafını cünüp olarak yapmak.

18 الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَّعْلُومَاتٌ فَمَن فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللّهُ وَتَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى وَاتَّقُونِ يَا أُوْلِي الأَلْبَابِ (Haccın vakti malûm aylardır. Her kim o aylarda haccı kendisine farz kılarsa artık haccda mücamaat, füsuk, cidal yoktur. Ve hayırdan her ne yaparsa Allah Teâlâ onu bilir. Ve azık edininiz, azığın en hayırlısı ise takvâdır. Ve Ben'den ittikada bulununuz, ey tam akıl sahipleri)

19 İhramlıya Günah Olan Yasaklar
Rafes: Cinsel yaklaşma ve ona davet eden her türlü söz ve davranışlar. Füsuk: Allah’ın emir ve yasaklarına itaatten uzaklaşıp günah sayılan fiilleri yapmak Cidal: Tartışmak, Kavga etmek, Hakarette bulunmak, Kötü söz ve davranışlarla gönül kırmak, huzursuzluk çıkarmak.

20 İHRAMLIYA YASAK OLMAYAN LAR
Gölgelenmek, şemsiye kullanmak, İhram örtülerini değiştirmek Yıkanmak, kokusuz sabun kullanmak Dişleri fırçalamak, sürme çekmek Diş çektirmek, kan aldırmak, iğne yaptırmak, yara üzerine sargı bezi sarmak. Kırılan tırnağı ve zarar veren kılı koparmak Silah taşımak, bilezik, yüzük ve kol saati takmak Kemer takmak, omuzda çanta taşımak Çiçek veya meyve koklamak Yüzü ve başı örtmeden yorgan ve battaniye gibi örtü ile örtünmek Kollarını giymeden palto veya ceket gibi dikişli bir elbiseyi omuzlarına almak Güzel koku satın almak

21 Tavafın Yapılışı Niyet Rükn-ü Yemani Hacerü’l- esved İstilam
Bismillahi Allahu Ekber

22

23 Tavafın Vacipleri Nelerdir?
Abdestli olmak. Avret mahallinin örtülü olması. Tavafa Hacerü’l- Esved hizasından başlamak. Kabe’yi sol tarafına alarak tavaf yapmak. Tavafı Hatim’in dışından dolaşarak yapmak. Tavafı yedi şavta tamamlamak Gücü yetenlerin tavafı yürüyerek yapması Tavaftan sonra tavaf namazı kılmak.

24 Tavafın Sünnetleri Nelerdir?
Necasetten taharet Hacerü’l-Esved’in hizasına Rükn-ü Yemanî tarafından gelmek Tavafın her şavtında Hacerü’l-Esvedi istilâm etmek Rükn-ü Yemanî’yi eliyle mesh etmek Tavafın bütün şavtlarını peş peşe yapmak (muvâlât) İLK ÜÇ TURDA; Remel yapmak Iztıba yapmak

25

26 SA’Y NE DEMEKTİR ? Koşmak, çaba sarf etmek

27 Sa’yin Yapılışı Nasıldır?
Safa İstilam Niyet Merve Safa’da başlar 4 gidiş 3 geliş Merve’de biter

28 Sa’yin Vacipleri ? Sa’yin yürüyerek yapılması.
Sa’yin yedi şavtının tamamlanması.

29 Sa’yin Sünnetleri ? Tavaf ile Sa’yi ardarda yapmak
Sa’yi abdestli olarak yapmak Sa’ye başlamadan önce ka’bey’i selâmlamak Her şavtta Safa ve merve’de ka’beyi selamlama Şavtları ardarda yapmak. Erkekler, yeşil ışıklar arasında ka’beye bakarak hızlanmaları Sa’y yaparken tekbir, tehlil ve dua ile meşgul olmak.

30 Sa’yin Sahih Olmasının Şartları ?
Niyet Muteber bir tavafın akabinde yapılması Şavtların en az dördünün yapılmış olması. Sa’ya Safa Tepesi’nden başlamak.

31 Saçları Traş Ettirmek ve İhramdan Çıkmak
HALK VEYA TAKSİR ثُمَّ لِيَقْضُوا تَفَثَهُمْ وَلْيُوفُوا نُذُورَهُمْ وَلْيَطَّوَّفُوا بِالْبَيْتِ الْعَتِيقِ Sonra kirlerini(saç ve tırnaklarını)atsınlar, adaklarını yerine getirsinler ve o kadîm olan Beyt'i Kâbe'yi tavaf etsinler. Hac suresi,22/29 Tıraş harem bölgesinde yapılır. (Hac suresi, 22/29) Tıraş Harem bölgesinde yapılır.

32 Bayanların Özel Durumları
--Kadınlar ihramlı iken elbise, çorap, eldiven, mest, kapalı ayakkabı,çizme ve her türlü giyim eşyası giyebilirler -- Başlarını örterler, Yüzlerini örtmezler. --Telbiye, tekbir ve dua yaparken seslerini yükseltmezler. --Tavafta ıztıba’ ve remel, sa’y de ise hervele yapmazlar.

33 Bayanların özel Durumları
--İhramdan çıkmak için saçlarının uçlarından az bir miktar kesmeleri yeterlidir. --Hacerü’l-Esved’in yanında erkekler var ise yanaşmayıp uzaktan istilâm ederler. --Özel hallerinde olan kadınlar, tavaftan başka, Umrenin bütün vazifelerini bu halleriyle yapabilirler.

34 Hacda ve umrede buluşmak ümidiyle…

35 TEŞEKKÜR EDERİZ


"UMRENİN YAPILIŞ ŞEKLİ Osman FİLİZER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları