Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENME, AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK KARIN DOYURMAK YA DA CANININ ÇEKTİĞİ ŞEYLERİ YEMEK İÇMEK DEĞİLDİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENME, AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK KARIN DOYURMAK YA DA CANININ ÇEKTİĞİ ŞEYLERİ YEMEK İÇMEK DEĞİLDİR."— Sunum transkripti:

1 BESLENME, AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK KARIN DOYURMAK YA DA CANININ ÇEKTİĞİ ŞEYLERİ YEMEK İÇMEK DEĞİLDİR.

2 DOĞRU YİYECEKLER YİYEREK SAĞLIĞIN KORUNMASI VE HASTALIKLARIN ÖNLENMESİDİR

3 Dengeli beslenme: Süt grubu (süt, peynir, yoğurt),
Et grubu (et, tavuk, balık, kuru baklagiller), Sebze-meyve grubu Tahıl grubudur (ekmek, makarna, pirinç).

4 4 temel besin grubunun hepsinden hafta boyunca belli oranlarda tüketmeye dengeli beslenme diyoruz.

5 Beslenme Süreci İnsanların günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için metabolizmaları için gerekli besin ve yardımcı öğelerin çeşitli yollarla vücuda alınmasına beslenme denir. Alınan gıdalar ağızda çiğnenir.Çiğnenen gıda yutulur. Yutulan gıda mide tarafından öğütülür, bir kısmı da emilir.Öğütülen gıdalar emilme ve kana karışacak hale getirmek için bağırsaklara gönderilir.

6 Neden Kilo Alınır ? 1 – Yetersiz çiğneme
2 – Vücudun ihtiyacı dışında gıda alma 3 – Düzensiz Yemek 4 – Sağlıksız gıda ürünlerinin alınması

7 Neden Kilo Alınmıyor ? 1 – Vücudun ihtiyacı dışında gıda alma
2 – Düzensiz Yemek 3 – Sağlıksız gıda ürünlerinin alınması 4 – Vitamin ve mineral destekli ek gıdaların alınmaması 5 – Organizma Hastalıkları ( Ki bunlarda aslında yanlış beslenmeden ileri gelmiştir.

8 Nasıl Kilo Verilir ? 1 – Diyet yaparak ( Bu zararlıdır. Metabolizmayı bozar. Şişman metabolizma zaten bozuktur.) 2 – Vücudun ihtiyacı olan gıdaları düşük kalori yoluyla ve ek gıdaları alarak sağlıklı beslenme yolu ile

9 Diyet Neden Zararlıdır ?
1 – Diyetler tek yönlü beslenme sağlar. Buda sağlığı bozar. (Patates, Ananas, yeşillik vb. kalorisiz yiyeceklerle yapılır.) 2 – Uygulama çok pahalıdır. ( Doktor kontrolü ve kişilere göre olur. Çok uzun sürelidir ve zordur. ) 3 – Sürekli açlık hissi verir. 4 – Hayat kalitesi düşer. ( Yemeklerden uzak kalmak, sosyal ortamlardan uzak kalmak, istediğini yememek, davetlere katılamamak vb. durumlar. ) 5 – Güçsüzlük hissi ( Psikolojiktir. Ancak insanı yöneten psikolojisidir. O nedenle çok önemlidir.)

10 Diyet Neden Zararlıdır ?
6 – Hırçınlık 7 – Stres ( Veriyor muyum ?, Alıyor muyum ? Ne olacak ?) 8 – Baş Ağrısı 9 – Hazımsızlık problemi ( Lif eksikliği ve stres kaynaklı ) 10 – Diyetten sonra hızlı bir şekilde geri kilo alma Diyet süresince kilo kaybı vardır. Ancak yağ kaybı çok azdır. Vücut savunma mekanizması gereği yağı yakmaz. Kaslardan beslenir. Bu da daha sonra daha hızlı kilo almaya sebep verir.

11

12

13 BESİN ÖĞELERİ 1- PROTEİNLER 2- YAĞLAR 3-KARBONHİDRATLAR
4-VİTAMİN VE MİNERALLER 5-SU

14 PROTEİN vücut organlarının yapı taşıdır. Hücre yenilenmesi
Vücudun dış etkilere karşı korunması Bağışıklık sisteminin güçlenerek hastalıklara karşı direnç gelişmesi Düşme incinme ve kırıklarda hızlı iyileşmenin sağlanması Kas dokusunun korunması ve güçlenmesi için gereklidir.

15 Hayvansal kaynaklı proteinler
(et,et ürünleri,yumurta,sakatatlar,b alık,peynir vb.) Bitkisel kaynaklı proteinler(kurubaklagiller,tahıllar)

16 yağlar YAĞ EN ÇOK ENERJİ VEREN BESİN ÖĞESİDİR
YAĞIN 1 GR. 9 KALORİ VERİR GÜNLÜK ALINAN ENERJİNİN % YAĞLARDAN KARŞILANMALIDIR Yetişkin insan vücudunun % 18 yağdır Birey harcadığından çok yediğinde vücudun yağ oranı artar. Harcadığından az yediğinde ise azalır. Vücut yağı insanın başlıca enerji deposudur. Enerji yeterli alınmadığında vücut bu depoyu kullanır.

17 mineraller Yetişkin insan vücudunun ortalama % 6 sı minerallerden oluşur. İSKELET VE DİŞLERİN YAPI TAŞIDIR.(Kalsiyum ve fosfor) VÜCUT SUYUNUN DENGEDE TUTULMASINI SAĞLAR.(sodyum, potasyum)

18 İnsan vücudunda oldukça az bulunmasına rağmen vitaminlerin vücuttaki etkinlikleri oldukça fazladır.

19 BAZI VİT.(A,E,C) VÜCUT HÜCRELERİNİN HASARINI ÖNLEYEREK NORMAL İŞLEVLERİNİ SÜRDÜRMELERİ VE BAZI ZARARLI MADDELERİN ETKİNLİKLERİNİN AZALTILMASINDAYARDIMCIDIRL AR. (ANTİOKSİDAN)

20 Suda eriyen vitaminler
Tiamin(B1) Riboflamin (B2) B6 Niasin Folik asit B12 C Biotin Pantotenik asit

21 BESİN ÖĞELERİ FONKSİYONLARI KAYNAKLARI C vit kataraktan korunma,kalp-damar hast. karşı korunma,kanserden kor. Kuş burnu, kırmızı biber,yeşil sivri biber,koyu yeşil yapraklı sebzeler,turunçgiller B12 vit. Kalp-damar sağ. korunması,kan hüc.yapımı,zihinselsinir sis.fonk.sürdürülmesi,karaciğer hast.kor. Et ve ürünleri,süt ve ürünleri,balık, yumurta

22 BESİN ÖĞELERİ FONKSİYONLARI KAYNAKLARI B6 vit. Kalp-damar sağ.kor.,zihinsel fonk. sürdürülmesi,felç ve diğer hareket kısıtlılığı durumlarından korunma Et,krç.,yumurta sarısı,tam tahıllar,kuru bak.,maya B1 vit Kalp sinir sis.ve kasların normal fonk.için gereklidir.kanser riskini azaltır. Kuru baklagiller,tahıllar,yağlı tohumlar

23 BESİN ÖĞELERİ FONKSİYONLARI KAYNAKLARI B2 vit. Karbonhidrat,protein ve yağ metabolizmasında,büyümede etkili,göz ve cilt sağ.için gerekli Süt ve ürünleri,krç., yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve yumurta Niasin Besinlerden enerji oluşmasında,demir ve bazı vitaminlerin yararlılığının artmasında,sinir ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasında etkili,kalp hast.kanser riskini azaltır. Maya,et,balık,yağlı tohumlar

24 Normalde günlük olarak tüketmemiz gereken besinleri yeterli miktarda tüketebilirsek vücudumuz için gerekli bütün vitaminleri almış oluruz. FAKAT GÜNÜN KOŞULLARINDA BU MÜMKÜN DEĞİL… !

25 SONUÇ: GÜNÜMÜZDE BESİN MADDELERİNİN BESLEYİCİ DEĞERİ AZALMIŞTIR
ÖNEMLİ BİR NOKTA : GIDA MADDELERİNİN GERÇEK BESİN DEĞERLERİDİR. Toprağın fakirleşmesi Usulüne uygun olmayan tarım ilacı kullanılması Çeşitli hormon uygulamaları SONUÇ: GÜNÜMÜZDE BESİN MADDELERİNİN BESLEYİCİ DEĞERİ AZALMIŞTIR

26 Sindirim sistemi hastalıkları
Kötü beslenme ve hareketsiz yaşam şişmanlığın oluşumunda en büyük etken iken, şişmanlık ve gizli obez pek çok hastalığın oluşum riskinde önemli rol oynar Bazı kanser çeşitleri Osteoporoz Yüksek tansiyon Kalp hastalıkları Şeker hastalığı Sindirim sistemi hastalıkları

27 Obezite Olması gerekenden fazla miktarda yağ dokusunun insan vücudunda birikmesidir. Obezite ciddi,yaygın ve hızla büyüyen bir sağlık sorunudur

28 Armut Elma Ancak vücut ağırlığı tek problem değildir. Vücut yağınızın hangi bölgede lokalize olduğu da önemlidir. Armut tipinde olan bayanlarda yağ kalça bölgesinde depolanır, elma tipte yağ bel bölgesinde depolanır. * Kanser, kalp hastalıkları ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarının riski yağ bölgesi bel kısmında lokalize olmuş elma tipli kadınlarda , armut tipli kadınlara nazaran daha fazladır.

29 Bel Çevresi ve Kalp Hastalığı
Elma tipi yağlanma daha tehlikeli(kalp,damar,şeker hastalığı) Armut tipi yağlanma(kalça ve bacakta)risk daha az BEL ÇEVRESİ Kadında 88 cm ! Erkekte 102 cm!

30 Obezitenin ölçülmesi:
Vücut-kitle indeksi.(Body-mass index) Ağırlık(kg) / boy(m2). Zayıf <18.5. Normal Fazla kilolu Şişman Bel çevresi ölçümü.(E: 102cm, K: 88cm.).

31 Beden kitle indeksiniz 30 ve üzeri ise tıbben hastasınız !!!
“Ben halimden memnunum “demeyin. Çünkü; siz de sorunlarınızın farkında olmayabilirsiniz.

32 Risk Faktörleri Beslenme alışkanlıkları Fiziksel aktivitede azalma Yaş
Evlilik Doğum sayısı Eğitim düzeyi Alkol Sigara Irksal faktörler

33 Kötü beslenme nelerle sonuçlanır?
Koroner kalp hastalıkları Periferik damar hastalıkları Diabetes tip II Hipertansiyon Bazı kanser türleri Bel ve boyun fıtığı Eklem bozuklukları diz ve kalçada en sık Varis ,venöz yetersizlik Gastroösofajiyal Reflu Bronşial astım Depresyon

34 Obezite nedenleri Genetik(Ailesel)
Anne veya baba obez ise çocuk %35 olasılıkla obez İkisi birden obez ise çocuk % olasılıkla obez

35 Aşırı beslenme

36 Modern Yaşam Yoğun yaşam tarzları insanları hazır gıdaları tüketmeye zorluyor !

37 Metabolik Sendrom Bel çevresi, Tansiyon, Kan şekeri,
LDL(kötü) kolesterol Trigliserid ölçümlerinden üçünün tehlike sınırlarını aşmasına metabolik sendrom deniyor.

38 Metabolik sendrom sıklığı
Ülke nüfusunun yüzde 35’inin kalp ve damar hastalıklarının baş sebebi sayılan ‘metabolik sendrom’ problemiyle karşı karşıya olduğu belirlendi.

39 Damar Nasıl Tıkanıyor?

40 BESLENME VE KANSER Kanser anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması ile oluşan hastalıktır. Kanserin Genel Sebepleri: Dengesiz beslenme % 35   Sigara                    % 30   Enfeksiyon hast. % 10   Mesleki nedenler    %  4   Alkol                       %  3   Çalışma yerinin tozlu ve pis oluşu % 2   Gıdalara konan katkı maddeleri   % 1

41 Kadınlardaki kanser vakalarının yüzde 60'ının, erkeklerdeki kanser vakalarının ise yüzde 40'ının beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğu kabul edilmiştir. Kanserin, dünyada ve Türkiye'de yetişkinlerde ölüm nedenleri arasında 2. sırada olduğu bildirilmiştir.

42 Türk kanser cemiyeti’nin beslenme önerileri:
Bitkisel kaynaklı yiyeceklere ağırlık verilmesi Ekmek, diğer tahıllar, makarna, pirinç, baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınması Özellikle hayvansal kaynaklı yağlı yiyeceklerden sakınma EK GIDA Takviyeleri Kullanarak günümüzün koşullarında eksik aldıklarımızı tamamlamak.

43 GÜNLÜK KULLANIM ÖNERİLERİ
Günde 4-6 fincan anti oksidan içecekler, mide, özafagus, kolon, meme, sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağlıyor. Günde 25 gram alınan soya proteini, LDL kolesterol (kötü huylu kolesterol) düzeyinde düşmeye neden oluyor. Günde 60 gram tüketilmesi halinde ise menopoz semptomlarında azalma sağlıyor.

44 Sarımsak kan basıncını düşürüyor, günde alınan 1 diş sarımsak kolesterol düzeyinde düşmeye neden oluyor. Günde 7-10 porsiyon sebze ve meyve tüketimi kolon, meme, prostat gibi kanser türlerinde azalmaya neden oluyor ve kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltıyor.

45 BESLENME VE BAĞIŞIKLIK
Bağışıklık sistemi insanoğlunu "mikrop" diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virus, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur. Sağlıklı bir vücut; karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla "çaktırmadan" başeder.

46 ERKEN YAŞLANMAYA YOL AÇAN ÖNEMLİ FAKTÖRLER
BESLENME VE YAŞLANMA ERKEN YAŞLANMAYA YOL AÇAN ÖNEMLİ FAKTÖRLER Stres, Düzensiz uyku, Fast-food ağırlıklı dengesiz beslenme, Egzersiz yapmama, Şişmanlık ve sigara olarak sıralanabilir.

47 Okul çocuklarının beslenmesinde:
Besinlerin çeşitliliğinin sağlanması Sağlıklı vücut ağırlığının korunması Vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınması. Ek Gıda Takviyelerinin Tüketilmesi

48 Sağlığınızı Kontrol Edebilirsiniz
Genler Beslenme & Egzersiz %70 Geri kalan 70%’i Sizin elinizde Genetik özellikleriniz nasıl yaşlandığınıza sadece % 30 oranında etki eder

49 Sağlığınızı korumak için bazı tavsiyeler
Kilonuzu Kontrol edin Kolesterol ve yağlı gıda alımlarınızı azaltın

50 Dış yüklerinizden kurtulun

51 Doğru Beslenenin (Vücudunuzun ihtiyacı olan herşeyi sağlayan yiyecekler) Düzenli egzersiz yapın ve aktif bir yaşam sürün

52 Sigara içiyorsanız hemen ya da azaltarak bırakın.

53 Günde en az sekiz bardak su için.(2,5 lt)

54 DOĞRU NEFES ALIN.! -Vücudumuza ve organlarımıza yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları oksijeni sağlar. - Vücuttan atılması gereken atık ve toksinlerden kurtulma yoludur.

55 DÜZENLİ TUVALET Hemaroid olmaz, Sindirim düzenliçalışır
Toksinler düzenli atılır. Ölüm bağırsaklara bağlıdır.

56 Balık omega yağ asitlerini içerir
Omega 3 yağ asidi balık ve su ürünlerinde, Omega 6 yağ asidi ise özellikle uskumru ve sardalya balıklarında yüksek oranda bulunuyor. Ancak Günümüzün koşullarında yetersiz kalıyor !

57 Balık yiyin Balık yağları(Omega 3) haftada 4-5 öğün en az

58 Bol miktarda meyve ve sebze yiyerek lif alışınızı arttırın !

59 Mutlaka egzersiz Erişkinlerde koroner kalp hastalığının önlenmesine yönelik önerilen egsersiz, 30 dakikalık hızlı yürüyüştür.

60 Son 20 yıl içinde hayat tarzı köklü
değişikliklere tabi oldu: Biz artık çok daha fazla yiyor ve çok daha az hareket ediyoruz.

61 Ülkemizle ilgili bazı istatistikler…
Nüfusun neredeyse yarısından çoğu fazla kiloya sahip. 35-55 yaş aralığındaki kadınların %70’i fazla kiloya sahip Ortalama yaşam süresi: Kadınlar: 74 Erkekler: 70 Ölümlerin 1 numaralı sebebi kalp-damar hastalıkları. 61

62 Ne değişti? Fazla kilo ve beslenme ile ilgili hastalıklar nerden çıktı? Şimdi bunlara yol açan 3 temel gerçekten bahsedeceğiz. 62

63 3 Temel Gerçek Besin içerikleri azaldı. Şeker tuzağı içindeyiz.
Yetersiz protein alıyoruz. 63

64 Besin İçerikleri Azaldı
Doymakla beslenmek eskiden aynıydı. Şimdi değil. Çünkü, gıdaların içerikleri değişti. Dedemiz 1 tabak fasulye ile beslenirken, aynı ölçüde beslenmek için şimdi 5 tabak yememiz gerekiyor. 64

65 Besin İçerikleri Azaldı
Daha kısa sürede, daha düşük maliyetlerle gıda üretmeye başladık. Aynı topraktan sürekli ürün alınıyor, tohumlar değişti, yetiştirme yöntemleri değişti, çevresel koşullar değişti. 65

66 Besin İçerikleri Azaldı
Eskiye oranla çok fazla tarım ilacı, kimyasal gübreler ve hormonlar kullanılıyor. Bitkisel ve hayvansal gıdalar doğal gelişimini sağlayamadan, çok daha kısa süre içerisinde büyütülüyor. 66

67 Büyüyen Burger Boyutları
280 kcal Peynirli Double Burger 1120 kcal Eski Günlerdeki Hamburger

68 Porsiyonlar büyüdü

69 Önemli olan yemeğin miktarı değil kalitesidir, besin içeriğidir.
Unutmayalım Önemli olan yemeğin miktarı değil kalitesidir, besin içeriğidir. 69

70 Şeker Tuzağı içindeyiz
Şekere çok hızlı dönüşen basit karbonhidratlardan bahsediyoruz. Hazır gıda sektörü vücudumuza şeker yüklemek için yarışıyor. Mallarını fazladan vermek için sürekli maliyet düşürüyor ve ilginç kampanyalar düzenliyor. 70

71 Şeker Tuzağı içindeyiz
Aldığımız kalori miktarının yanı sıra şekere dönüşüm hızı önemli. Ve bu fazla şeker vücudumuzda yağa dönüşüyor. Obezite ve diabet riski çok artıyor. 71

72 Yetersiz Protein Alıyoruz
Gıdalardaki protein içeriği de azalmış durumda. Düşük proteinle beslendiğimiz zaman kas dokumuz yeterince gelişmiyor. Metabolizma hızı yavaşlıyor. Kalori yakma yeteneği çok düşük oluyor. 72

73 Yetersiz Protein Alıyoruz
Kas dokumuz gelişirse kalori yakımı artar. Protein, daha uzun süreli tok kalmamızı sağlar. Protein, kan şekerinin ani iniş çıkışını önler. Günde kadınların 100 gr, erkeklerin ise 150 gr minimum protein almaları tavsiye edilir. 73

74 Bilinen bazı gerçekler...
Hastalıkların %75’i beslenmeyle ilgili Nüfusun %50’sinden fazlasının kilo problemi var Son 20 yıl içinde diyabet ve kardiyovasküler rahatsızlıklar hızla artıyor NEDEN? 74

75 – – + + Yıllık ortalama yiyecek tüketimi Bugün – 400-500 kilo
50 yıl önce kilo Bugün – kilo GEÇMİŞTE BUGÜN + + Fiziksel Aktivite Yemek Fiziksel Aktivite Yemek (Yıllık ortalama tüketim – 200 kilo) (Yıllık ortalama tüketim – kilo) 75

76 95 % FAKAT Sağlıklı Beslenme önem verdiğini gösteriyor
İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET Sağlıklı Beslenme Sağlık istatistikler, insanların sağlığa 95 % önem verdiğini gösteriyor FAKAT Sağlık problemlerimiz İçerden ve Dışarıdan beslenme artarak devam ediyor

77 1 2 Sağlık Problemi Sağlık Problemi Yetersiz Beslenme
İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET Sağlık Problemi Sağlık Problemi 1 2 Yanlış Beslenme Yetersiz Beslenme x kızartılmış yiyecekler x karışık yemek kombinasyonları x hormonlu etler Fazla Aldığımız Yanlış Gıdalar: ~ Şeker ~ Beyaz un ~ Fazla yağ ~ Doymuş yağ asitleri ~ Alkol ~ Kafein ~ Hormon ~ Tek yönlü beslenme

78 Sağlığımızı tehtid eden etkenler
İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET Sağlık Problemi Sağlık Problemi 3 4 Telaş ve Acele Sağlığımızı tehtid eden etkenler x Bilinçli yemiyoruz x Çok hızlı yiyoruz x Yeterince çiğnemiyoruz x Ve çok yiyoruz Meyve ve sebzeler icin; x Mineral ve besinden yoksun toprak x Hava kirliliği x Uzun süren nakliyat x Yanlış yetiştirme teknikleri (hormon ...vb) x Radyasyon x Hızlı gelişme

79 5 6 Sağlık Problemi Sağlık Problemi Bağırsak kirliliği Fazla kilolar
İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET Sağlık Problemi Sağlık Problemi 5 6 Bağırsak kirliliği Fazla kilolar Nüfusun 50% den fazlası aşırı kiloya sahip ve besin degeri düsük besinlerle besleniyor. Sebepler: x fazla seker x fazla beyaz un x fazla yağ x fazla ilaç kullanımı (özellikle antibiyotikler) x fazla stres WHO`nun aciklamasına göre batı nüfusunun %90`ında bağırsak ve sindirim sorunu var. 1 nolu tehlike: Kalınbağırsak kanseri!

80 Ünlü doktorlar ne diyor? hasta olduktan sonra anlıyoruz?
İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET Ünlü doktorlar ne diyor? Sonuç Hippokrates: Filozof+doktor „Yediklerin ilacin-ilacin yediklerin olmalı.“ Dr. Max Gesing: (Bağışıklık sistemi uzmanı) „Hergün daha fazla insan yeme alışkanlıkları nedeniyle kendisini hasta ediyor.Hastalıkların üçte ikisi beslenmeden kaynaklanıyor!“ Dr. Schnitzer: (Beslenme hakkida en cok kitap yazan yazar) „Besinler ne derece ısıya maruz kalırlarsa ve insan ne derece çok pişmiş,sterilize edilmiş,pastörize edilmiş,haslanmış,kızartılmış besinler yerse; sağlığı o derece tehdit altına girer.“ „Ölüm;bağırsaklara bağlıdır.“ * Hastalıkların artması Canlılık ve enerjinin azalması Yaşam kalitesinin düşmesi Sağlığımızın değerini neden hasta olduktan sonra anlıyoruz?

81 NEDEN KÖTÜ BESLENMEYE DEVAM EDİYORUZ?
1- Bilgi Eksikliği. Nutrients Recommended Usual Consumption Calories 1,500-1,750 3,000-5,000 Protein gr. 35-45 gr. Carbohydrates gr. gr. Fat 60-70 gr. gr. Cholesterol 200 mg 500-1,000 mg Fiber 25-35 gr. 8-15 gr. A 5,000 u.i u.i. C 60 mg 0-20 mg B1 1.5 mg. 0.5 mg. B2 1.7 mg. Niacine 20 mg. 5 mg. B6 2 mg. Folic Acid 400 mg. 0 mg. B12 6 mg. 1-3 mg. Calcium 1,200 mg mg. Phosphoros 1,200 mg. Iron 16 mg. 8 mg. Magnesium 100 mg. Salt 500 mg. 20,000 mg. Potasium 3,500 mg. 3,000 mg. Zinc 15 mg. 7 mg. 2- Kötü Alışkanlıklar.

82 NEDEN KÖTÜ BESLENMEYE DEVAM EDİYORUZ?
3- PARA NEDEN KÖTÜ BESLENMEYE DEVAM EDİYORUZ? 4.- ZAMAN

83 Ben zaten sağlıklı besleniyorum ..?

84 Yediklerimiz eskisi gibi iyi değil
Kaynak: 1985 Geigy İlaç şirketi, 1996/2002 Karlsruhe Gıda Laboratuarı / Obertal Sanatoryumu -75% -57% 6 9 21 Magnezyum -24% -17% 28 31 37 Kalsiyum Kökler -48% -33% 14 18 27 -78% -70% 3 4 Patates -77% -61% 32 55 140 B6 Vitamini -31% -15% 22 26 -51% -38% 34 56 Fasulye -62% -52% 23 47 Folik Asit -73% -68% 33 103 Brokoli 2002 1996 1985 100 gram’daki mg -43% -14% 12 -87% -67% 8 13 60 C Vitamini Çilek -23% -13% 24 -12% 7 -79% -84% 5 -95% -92% 330 Muz -60% -80% 2 1 Elma -65% -58% 51 -76% 15 19 62 Ispanak Nedenler: verimsiz toprak, hava kirliliği, hızlı büyüme, uzun saklama süresi, nakliyat. 84

85 HORMONLU GIDALARDAN ÖRNEKLER

86 optimum beslenme Dengesiz beslenme çeşitli hastalıklara neden olabilir
Zararlı yiyeceklerin tüketiminin artması optimum beslenme Yaşam için gerekli besinlerin eksikliği NEDEN OLDUKLARI: Obezite-kilo eksikliği Kardiyo-vasküler rahatsızlıklar Diyabet Sürekli halsizlik Ülser Osteoporoz Erken yaşlanma Romatizma Mide ve bağırsak hastalıkları Baş ağrısı ve migren 86

87

88 SU neden bu kadar önemli?
Vücudumuzun %75´i su´dan oluşur ve her gün yeteri kadar su içilmelidir. Çünkü vücudumuz nefes,terleme ve toksin atimi (idrar..) yoluyla günde yaklaşık 1,7 litre su kaybeder. Vücuttaki SU kaybı su sorunlara neden olabilir: *başağrısı ,migren *Yorgunluk hissi Kabızlık Kramplar Tansiyon problemleri Böbrek & idrar yolu problemleri Cilt ve ağız kuruluğu %20 yi aşan su kaybı hayati tehlike içeriyor.

89 SU icmek neden bu kadar önemli?
Beyin fonksiyonlarımız için gereklidir Vücut sıcaklığını düzenler Besin ve oksijeni hücrelerimize taşır Nefesimizi nemlendirir Kanımızın %83´ü SU´dan oluşur Metobolizmanın düzenli çalismasında çok etkilidir Toksinleri temizler İç Organlarımızı korur Kemiklerimizin %22 si SU´dur Aldığımız gıdaların sindirimine yardımcıdır Eklemlerimizi korur (eklem sıvıları) Kaslarımızın %75´i SU´dur.

90 Selüloz´un ( lifli gıdalarin ) önemi
Çözülebilen lifler kolesterolü ve kandaki şekeri dengeler. Cözülmeyen lifler sindirim sistemini temizler , sindirim sağlığını korur.Kabızlığı önler. Meyve ve sebzeler selüloz kaynaklarıdır.

91 22 muz 14 elma 35 havuç 7 marul Günde 25-30 gr. Lif almak zorundayız..
Yani; 22 muz 14 elma 35 havuç 7 marul

92 Lif,sindirim sistemi için önemlidir.!
Toksinlerin birikmesi

93 Vücut kitle indeksi BMI ‘20’ olan birisiyle ‘40’ olan birinin vücudu arasındaki fark

94 Beslenmeye & yüksek BMI ye dayalı sağlık problemleri
Beslenmeye dayalı sağlık problemleri Felç Artroz Yüksek tansiyon Idraryolu & böbrek taşları Kalp& dolaşım problemleri Seker hastalığı Aşırı zayıflar için Normal kilolular için Yüksek kilolular için Aşırı yüksek kilolular için Obezite

95 Proteinin önemi *Protein organizmamız için gerekli enerjinin
en önemli kaynaklarından birisini oluşturur Aşırı açlığı önler ,iştahı kontrol altına alır Kas kütlesini korur yıkımını engeller Kilo kontrolüne yardımcı olur Kasların zorlandığı veya ağır işler yapıldığı durumlarda kaslara taşınan oksijenin sürekliliğini ve hızını kolaylaştırır *Zorlanmalardan sonra kas liflerinin tamirine yardımcı olur Soya proteini vücutta Kolesterolun normal düzeyde tutulmasında oldukça etkilidir Soya proteini; doymus yağ asidi taşımadığından hayvansal proteinlerden daha kalitelidir. *Soya proteini ; vücudun kendisinin üretemediği 9 farkli aminoasidi de vücuda sağlar

96 PROTEIN kaynakları Protein içeren gıdalar Gida maddesi 100 gr’ındaki
Protein miktarı (gr) Gıda maddesi 100 gr’ ındaki Protein miktarı (gr) Et Buğday ürünleri Balık Baklagilller Jambon Beyaz ekmek Sosis & salam Patates Peynir Pirinç Süt Hamur işleri Fındık Kaymak Yumurta

97 Antioksidanlar ( toksin temizleyiciler)
Kalp & dolaşım hastalıkları Kanser Sinir sistemi hastalıkları Hücre yaşlanması Serbest Radikaller Antioksidanlar ( toksin temizleyiciler) Serbest radikaller Ultraviyole ışınlar Çevre kirliliği Antioksidanla korunuyor Stres Tahrip olmuş hücre Normal hücre Kötü beslenme

98 „Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olmalıdır !“
Hipokrat (Tıbbın babası)

99 Kötü beslenmeye sabahtan başlıyoruz ya kahvaltı yapmıyoruz
Kötü beslenmeye sabahtan başlıyoruz ya kahvaltı yapmıyoruz !!! Yada yaptığımızı sanıyoruz… 99

100 Basit Karbonhidrat ve şeker oranı yüksek kahvaltılar

101 KARBONHİDRATLARIN KAN MEKANİZMASINDA YAPTIĞI DEĞİŞİKLİK

102 KÖTÜ KAHVALTI ETTİĞİMİZ İÇİN GÜN İÇİNDE YEDİKLERİMİZ
102

103 Kendimizi nasıl hissederiz?
Baş ağrıları Yorgunluk Kızgınlık Açlık Halsizlik Baş dönmesi

104 1 günlük kötü beslenme = problem değil.
30 sene Kötü beslenme??? Uzun vadede sonuçlar DİYABET KOLESTEROL YÜKSEK TANSİYON

105 DOĞRU KAHVALTI YAPILDIĞINDA KAN MEKANİZMASINDA YAPTIĞI DEĞİŞİKLİK

106 İyi Bir Öğün Nedir? Rafine şeker/basit karbonhidratlar: pirinç ve hamur işleri, meyve suyu ve beyaz patates Kompleks karbonhidrat: meyve, sebze ve tam tahıllar (yulaf, kahverengi pirinç, tam buğday unundan hamur ve ekmek Açlık Kontrolü Saat Yağsız protein: tavuk, sebze, yağsız et, yumurta beyazı ve soya ürünleri Saat Yağsız protein + kompleks karbonhidrat: öğün yerine geçen shake’ler, dengeli öğünler ve dengeli atıştırmalar Dak Dak Süre Kısa Uzun

107 İlaç içmediği içinmi hasta olmuştu?
Eğer birisi hastalandıysa Bunun çözümü ne olur? İlaç içmediği içinmi hasta olmuştu? HAYIR!..Her şey yediklerimizle alakalı

108 Gözü Doymak... Gözlerin yemekle alakası yoktur,doyması gereken hücreler ve önemli olan pankreastır! Pankreas sindirimle ilgili sıvılar salgılayan bir organdır 108

109 Çoğu zaman şeker… Bazende hiç bir şey !!! Peki biz ona ne veriyoruz?
100 trilyon hücremiz var ve…. Karmaşık bir yapıya sahip olan insan vücudu her sabah 114 farklı besine ihtiyaç duyarak uyanır! Peki biz ona ne veriyoruz? Çoğu zaman şeker… Bazende hiç bir şey !!! 109

110 İYİ BİR KAHVALTININ KRİTERLERİ NELERDİR?
Vücut için gerekli bütün besinleri sağlamalıdır Vücuda enerji vermelidir Vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmalıdır Normal kan şekeri seviyesini korumaya yardımcı olmalıdır 110

111 Dolayısıyla, Günümüzde beslenmemizi dengeleyebilmek için bu 3 başlıkta yer alan tehlikeyi önleyecek şekilde takviyelere ihtiyacımız var: Besin içeriği yüksek (vitaminler ve mineraller) Basit karbonhidrat içeriği düşük (düşük kalorili) Protein açısından zengin (bitkisel protein) 111

112 Ayrıca, Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, Enerjimizi artırmak,
Hücrelerimizi beslemek ve kas yapımızı korumak, Sindirim işlevimizi desteklemek, Kalp damar sağlığımızı korumak, Cildimizi korumak ve genç kalmasını sağlamak, Sağlıklı saçlara sahip olmak için de gıda takviyelerine ihtiyacımız var. 112

113

114 Günümüzün Beslenme Gerçeği:
Gıda takviyeleri kullanmaksızın sağlıklı kalabilmemiz artık mümkün değil! 114

115 AYMNET ÜRÜNLERİ İle Durum Nedir
1 – Özümseme ve bağışıklık sisteminde istikrar sağlar. (Direk mideden ve bağırsaklardan su ile kana karışacak özelliğe sahiptir. ) 2 – Açlık hissini ortadan kaldırır. ( Direk hücresel besleme sağladığından açlık hissi vermez. ) 3 – İştahı kontrol eder. ( Sadece gerektiğinde açlık hissi verir. ) 4 – Vücuda gerekli olan bütün besin maddelerini almamızı sağlar. ( Aymnet ürünleri AR-GE kurulları tarafından formüle edilir.) 5 – Doğal maddelerle hazırlanır. Kilo kontrolü sağlayan mükemmel bir beslenme programıdır. 6 – Vücudun problemli bölgelerinde cm ile ölçülebilir incelme elde edilir. ( İncelme yağ yakımı ve yağ atımı ile başlar. Kas erimesine izin verilmez. Yağ vücuda enerjiye çevrilerek kullandırılır. ) 7 – Kilo kontrolü sağlıklı bir şekilde uygulanır. 8 – İdeal kilo muhafaza edilir. ( Vücut süreç içinde disipline edilip onarıldığından tekrar kilo alımı gerçekleşmez. ) 9 – Canlılık ve enerji verir. ( Yağ yakmak ve zararlı toksinleri atmak için kullanılan ürünler canlılık ve enerji verir. Halsizlik yerine enerjik olma durumu ortaya çıkar.) 10 – İştahı düzenler, kontrol eder. ( Tokluk verdiğinden abur cubur ve sürekli yemek yeme dürtüsüne engel olur.)

116 Derimiz sarkar 20 kilo gelir Sonuçlar nedir? 10 kilo gider
Zayıflamak için seçenekler: İlaçlar, zayıflatan ilaçlar, iğneler, ameliyatlar….. Egzersiz aletleri, akupunktur... Marul diyeti, limon, ananas, VB…. Sonuçlar nedir? 10 kilo gider 4 6 Kaslar Yağ Derimiz sarkar Yağ Kaslar 20 kilo gelir 8 12

117 BU GİBİ ŞİKAYETLERİ OLAN KİMSEYİ TANIYOR MUSUNUZ :
Sürekli halsizlik Başağrısı Sindirim sorunları (kabızlık) Uyku bozuklukları Fazla kilo Diğer beslenme kaynaklı problemler 117

118 KİMLER SAĞLIKLI OLMAYA İHTİYAÇ DUYAR ?
Yetişkinler ve çocuklar Sağlıksız kişiler ve sağlıklı kişiler Zayıf ve kilolu kişiler Sporcular ve egzersiz yapmayanlar Zenginler ve fakirler Hastalar ve doktorlar 118

119 HERKES SAĞLIKLI OLMAYA İHTİYAÇ DUYAR!
Birçok kişinin yaşamlarını ve yeme alışkanlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olabiliriz. ...Bu şu anlama gelmektedir.Sağlık fırsatları sınırsızdır 119


"BESLENME, AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK KARIN DOYURMAK YA DA CANININ ÇEKTİĞİ ŞEYLERİ YEMEK İÇMEK DEĞİLDİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları