Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİL . ... Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan sesli ya da yazılı simgeler sistemi. Dil simgelerine "gösterge" adı verilir. Bu göstergeler, saymaca.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİL . ... Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan sesli ya da yazılı simgeler sistemi. Dil simgelerine "gösterge" adı verilir. Bu göstergeler, saymaca."— Sunum transkripti:

1 DİL . ... Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan sesli ya da yazılı simgeler sistemi. Dil simgelerine "gösterge" adı verilir. Bu göstergeler, saymaca bir nitelik taşır; anlamlan doğal bir bağlantıdan kaynaklanmayıp toplumsal bir anlaşmadan, bireyler arasında üstü kapalı bir uzlaşmadan doğar. Bu tanıma göre dil, yalnızca insan toplumlarında bulunan bir yetenektir. Hayvan türleri de sesler ve beden hareketlerinin yardımıyla birbirleriyle iletişim kurar, hatta birçokları bir noktaya kadar insan dilini anlamayı da öğrenebilir. ... Sağlık Sunumları:

2 DİL TAT ALMA ORGANIMIZDIR.
CİSİMLERİN TATLI,ACI,EKŞİ,TUZLU OLUŞUNU DİLİMİZLE ANLARIZ.

3 DİLİN YAPISI DİL AĞIZ BOŞLUĞUNDA BULUNUR.
ÖN UCU HAREKETLİ,ARKA UCU SABİTTİR. DİLİMİZ ÇİZGİLİ KASLARDAN OLUŞMUŞTUR. ÜZERİ PÜTÜRLÜDÜR. BU PÜTÜRLERDE TAT ALMA DUYU ALICILARI BULUNUR.

4 DİLİN YAPISI ÜZERİ EPİTEL HÜCRELERİYLE KAPLIDIR.
EPİTEL ÖRTÜDE TAT ALMA CİSİMCİKLERİ BULUNUR. EPİTEL DOKUNUN ALTINDA,UZAYIP KIVRILABİLEN VE GEVŞEYEN KASLAR VARDIR. DİLİN FARKLI BÖLGELERİ FARKLI TATLAR ALIR.

5 DİLİN; UÇ KISMI TATLI, ORTA KENARLARI TUZLU, ARKASI ACI,
ARKA KENARLARI EKŞİ TATLARI ALIR.

6 YEDİĞİMİZ VE İÇTİĞİMİZ MADDELERİN TATLARINI ALGILAYABİLMENİZ İÇİN BU MADDELERİN DİL VE DAMAĞIN ISLAK YÜZEYİNDE ÇÖZÜNMESİ GEREKİR.

7 TAT ALMA DİLİN ÜZERİNE KONAN MADDE TÜKÜRÜKLE ISLANIR.
MADDE TÜKÜRÜKTE ÇÖZÜNÜR. ERİYEN TANECİKLER, TAT ALMA HÜCRELERİNİ UYARIR. BU UYARI DUYU SİNİRLERİYLE BEYNE İLETİLİR VE BÖYLECE TAT ALMIŞ OLURUZ.

8 DİLİMİZ VE CİSİMLER KURU İSE TAT ALAMAYIZ.
TAT ALABİLMEMİZ İÇİN YİYECEĞİN SUDA VEYA TÜKÜRÜKTE ÇÖZÜNMÜŞ OLMASI GEREKİR. AŞIRI SICAK,SOĞUK YA DA ACI VE SİGARA DİLİN DUYARLILIĞININ AZALTIR. LEZZETİN ALGILANMASI DİL VE BURUNUN BİRLİKTE ÇALIŞMASI İLE GERÇEKLEŞİR.

9 DİLİMİZ OLMASAYDI NE OLURDU?
TAT ALAMAZDIK. BESİNLERİ DİLİMİZLE YUTAĞA GÖNDEREMEZDİK. KONUŞMAMIZ ZORLAŞIRDI. BESİNLERİ YUTAMAZDIK.

10 DİLİN GÖREVLERİ

11 DİL; TAT ALMA ORGANIYIM, KONUŞMAYA DA YARDIMCIYIM,
BEN GÖNDERİRİM BESİNLERİ SİNDİRİM SİSTEMİNDE DE GÖREVLİYİM, TABİİ Kİ BEN BİR DİLİM.

12 ÖZÜRLÜLERLE İLGİLİ İSTATİSLİKLER
Özür Türü Genel Nüfus % Türkiye özür. sayısı Okul çağında özür. sayısı Görme O,2 135,000 33,500 İşitme 0,6 450,000 99,000 Ortopedik 1,4 1,100,000 230,000 Zihinsel 2,3 1,600,000 390,000 Konuşma 3,5 2,500,000 590,000 Uyumsuz 1 750,000 163,000 TOPLAM %12 6, 1,505,500

13 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETMENİ
HÜLYA AKYÜREK FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETMENİ Sağlık Sunumları:


"DİL . ... Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan sesli ya da yazılı simgeler sistemi. Dil simgelerine "gösterge" adı verilir. Bu göstergeler, saymaca." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları