Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OLTU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLTU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ"— Sunum transkripti:

1 OLTU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ
AYETLERLE KIYAMET HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR OLTU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ

2 "Onun ilmi yalnızca Rabbimin katındadır." (Araf Suresi, 187)
Değerli arkadaşlar, Peygamberimiz döneminde de insanlar kıyameti merak ederek, gelip onun saati ne zaman diye sorup dururlardı.Bu soruya Allah Kur’an da cevap vermiştir. “Saatin (kıyametin) ne zaman demir atacağını (gerçekleşe ceğini) sorarlar.” (Araf, 187) "O ne zaman demir atacak?" diye sana kıyamet-saatini soru yorlar.“ (Naziat , 42) "Onun ilmi yalnızca Rabbimin katındadır." (Araf Suresi, 187) --Ancak Kur’an ayetlerinde Kıyamet olayı anlatılırken bu olayın gerçekten hayal edemeyeceğimiz kadar şiddetli ve korkunç bir olay olduğu vurgulanmaktadır.

3 KIYAMET NEDİR? KIYÂMET:Kalkmak, dikilmek, ayaklanmak, doğrulmak ve dirilmek. İslam inancında, evrenin düzeninin bozulması, her şeyin altüst olarak yok olması ile ölen tüm insanların yeniden dirilerek ayağa kalkması olayını dile getirir. Bu olay Kur'an'da çok çeşitli isimlerle anılır . Bunların başlıcaları:Yevmü'l-Kıyâme (Kalkış, Diriliş Günü), Yevmü'l-Âhir (Son Gün), Yevmü'd-Din (Ceza Günü), Yevmü'l-Hesap (Hesap Günü), Yevmü'l-Cem (Toplanma Günü), Yevmü'l-Ba's (Diriliş Günü), ve el-Vakıa (Büyük Olay)'dır. --Şimdi resimler eşliğinde Kur’an da Kıyamet ayetlerin den bir bölümüne göz atalım.

4

5 “Kıyamete inanmayanlar, onun çabuk kopmasını isterler
“Kıyamete inanmayanlar, onun çabuk kopmasını isterler. İnananlar ise, ondan korkarlar ve onun gerçek olduğunu bilirler. İyi bilin ki, Kıyamet günü hakkında tartışanlar derin bir sapıklık içindedirler.” (Şûrâ ,18 )

6 “Yerin ve dağların sarsılacağı ve dağların akıp giden kum yığını olacağı günü (kıyameti) hatırla. “(Müzzemmil, 14)

7 “Kıyamet günü Allah'a karşı yalan
söyleyenleri görürsün, yüzleri kapkara kesilmiştir. Büyüklük taslayanlar için cehennemde bir yer mi yok!?” (Zümer ,60 )

8 “Güneş katlanıp dürüldüğünde, yıldızlar bulandığında, dağlar yürütüldüğünde, on aylık gebe develer umursanmadığında, vahşî hayvanlar bir araya toplandığında, denizler kaynatıl dığında,….herkes ne getirmiş olduğunu anlar.”(Tekvir,1-7-14)

9 “Ay tutulur,Güneş ve ay toplanır, İşte o gün insan, "kaçacak yer neresi?" der. Hayır, hayır, yok bir siper. O gün varılıp durulacak yer, ancak Rabbinin huzurudur. O gün insana, yapıp öne sürdüğü ve geri bıraktığı ne varsa bildirilir. “(Kıyamet,8-13)

10 “Gök yarıldığı, Rabbini dinleyip kendisine yaraşır şekilde boyun eğdiği vakit,Yer uzatılıp düzlendiği, İçinde ne varsa attığı ve tamamen boşaldığı Ve Rabbini dinleyip kendisine yaraşır şekilde boyun eğdiği vakit,Ey insan! Kuşkusuz sen Rabbine doğru çaba üstüne çaba sarfetmektesin, nihayet O'na varacaksın.”(İnşikak,1-6)

11 “Gök yarılıp da, erimiş yağ gibi kıpkırmızı bir gül olduğu zaman
“Gök yarılıp da, erimiş yağ gibi kıpkırmızı bir gül olduğu zaman... Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?” (Rahman,37-38 )

12 “Sûr'a bir tek üfleme üflendiği, Arz ve dağlar yerle rinden kaldırılıp şiddetle birbirine çarpılarak darma dağın olduğu zaman,İşte o gün olacak olur.O gün gök yarılmış, sarkmıştır.”(Hakka,13-16)

13 “Onu gördüğünüz gün, her emzikli kendi emzirdiğini unutup geçecek ve her gebe kendi yükünü düşüre cektir.” (Hac Suresi, 2)

14 “Yer, o şiddetli sarsıntısıyla sarsıldığı, Yer,ağırlıkları nı dışa atıp-çıkardığı, Ve insan:"Buna ne oluyor?" dediği zaman; O gün (yer), haberlerini anlatacaktır. Çünkü senin Rabbin, ona vahyetmiştir. “(Zilzal, 1-5)

15 “Denizler, tutuşturulduğu zaman.” (Tekvir , 6)
Denizler, fışkırtılıp-taşırıldığı zaman... (İnfitar , 3)

16 “O sarsıntının sarsacağı gün, Arkasından onu diğer bir sarsıntı izleyecek. O gün yürekler (dehşet içinde) hoplayacak. Gözler zillet içinde düşecek.” (Nazi'at , 6-9)

17 Yıldızlar, dağılıp-yayıldığı zaman. (İnfitar , 2)
Yıldızlar, bulanıklaşıp-döküldüğü zaman (Tekvir, 2) Yıldızlar 'örtülüp (ışıkları) silindiği' zaman (Mürselat , 8) Saat (kıyamet vakti) yakınlaştı ve Ay yarıldı. (Kamer , 1)

18 “Gebe develer, kendi başına terk edildiği zaman, vahşi-hayvanlar, toplandığı zaman… “(Tekvir , 4-5)

19 DEĞERLİ ARKADAŞLAR Elbette kıyamet ayetleri bunlardan ibaret değil.Kur’anda daha bir çok ayet bulunmaktadır. Önemli olan kıyamete inanmak ve ona hazır olmaktır. Aksi durumda şu ayeti unutmamalıyız:“Hayır, onlar kıyamet-saatini yalanladılar; Biz kıyamet-saatini yalan sayanlara çılgınca yanan bir ateş hazırladık.” (Furkan,11) Unutmayalım ki :“Gerçek şu ki kıyamet saati yakla şarak gelmektedir,onda şüphe yoktur...” (Hac,7)


"OLTU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları